Beli slez (Althaea officinalis) je višegodišnja zeljasta biljka iz familije slezova
(Malvaceae). Misli se da je beli slez poreklom iz zemalja oko Kaspijskog, Crnog i istočnih
obala Sredozemskog mora. Odatle se raširio čak u Australiju i Ameriku. U mnogim zemljama
Zapadne i Srednje Evrope gaji se zbog korena, lista i cveta, koji se upotrebljavaju u medicini.
U Srbiji ga najviše ima po rečnim ostrvima i ritovima pored Tise, Dunava, Save i drugih reka.
Voli laku, duboku, vlažnu zemlju, a najviše rečni nanos, koji je povremeno poplavljen.
Beli slez je visok 1-2 m. Cela biljka je obrasla gustim svilenastim dlakama, tako da su listovi
srebrnobeličasti i meki poput kao kadife. Stablo je uspravno, jednostavno ili razgranato, pri dnu
odrvenjeno. Listovi su spiralno poređani, a iz njihovih pazuha pri vrhu stabljike i ogranaka
izbijaju cvasti beloružičastih, 1-2 cm velikih cvetova. Cveta preko celog leta. Listovi sa
gornjeg dela stabljike su jajasti i na osnovi klinasti, sa srednjeg dela su nešto malo krupniji i
trokraki, na osnovi zaobljeni ili srcasti, a listovi sa donjeg dela stabljike su najveći (do 10 cm),
petokraki, i imaju najdužu dršku, dugačku skoro kao lisna ploča. Rub lista je
nejednako zupčast, zacepljen na 3-5 mesta, ima isto toliko prstastih nerava, istaknutih na
naličju. List je beličastozelene boje, bez mirisa i sluzastog ukusa. Srpska farmakopeja
propisuje upotrebu korena i lista belog sleza. Narod upotrebljava i cvet (Flos Althaeae).
Bere se leti po vrlo suvom vremenu, kad spadne rosa, i brzo osuši na promaji ili u sušnici.
Nestručno i nehatno osušeni i brani cvetovi potamne i poplesnive. Ćelija sa sluzi ima
svuda, a najviše u mezofilu kruničnih i u donjoj epidermi čašičnih listića.
Hemijski sastav i upotreba slični su kao kod lista i korena.
U Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj i nekim drugim zemljama sve se više upotrebljava koren od
oplemenjene gajene biljke, jer je mekši, mesnatiji, deblji, jednoličniji, nije tako žilav
i sadrži više sluzi od divljeg. Kopa se prve ili druge godine u jesen. Naša rečna
ostrva i ritovi, vodoplavo zemljište, najbolja su mesta za gajenje ili razmnožavanje ove
važne biljke. Na 1 hektar potrebno je 1 kg semena. Bolje i brže se dođe do koristi
rasađivanjem mlađih izdeljenih glava s pupoljcima. One se mogu u jesen utrapiti pa u proleće
rasaditi. Kod nas pored reka sama voda raznosi i seje slez. Na 1 hektar potrebno je oko 70.000 sadnica na
rastojanju 50x50cm. Sa 1 hektara dobija se oko 1.200 kg lista, 1.500-2.000 kg korena i oko 125 kg cveta.
Bolji prinos je s lakog, peskovitog rastresitog zemljišta (rečni nanosi) đubrenog pepelom
i dobro pregorelim stajskim đubretom ili sa 1.500 kg veštačkog đubreta u kome ima 12
delova azota, 16 delova fosfora i 20 delova kalijuma. Koren iskopan prve godine je najbolji, jer
sadrži najviše sluzi. Starenjem postaje, istina, sve deblji, ali sve tvrđi, vlaknastiji,
drvenastiji i lošiji. Iz semena izvedena biljka ima kratak rizom iz koga se grana nekoliko
podjednakih mesnatih i beložućkastih korenova debelih oko 3 cm, pa i debljih. Pošto se
koren izvadi i odseče deblje korenje, glava se razređe na onoliko delova koliko na njoj ima
pupoljaka, vrati u zemlju i zatrpa na rastojanju 50x50cm da bi naredne godine dala novo korenje. Rizom
vremenom postaje sve krupniji i višeglav. Da bi se dobila što lepša i bolja droga,
korenje se mora odmah pošto je iskopano očistiti od zemlje, oprati, odseći sporedno sitno
korenje, struganjem pomoću noža oguliti i osušiti što brže na temperaturi od 60
do 70ºC da droga ne bi poplesnivila ili dobila neprijatan ukus i tamnu boju. Seckanje korena vrši
se posle sušenja. Često se dešava da nestručni biljari suše koren na suviše
visokoj temperaturi, zbog čega koren potamni, a sluz i skrob se razlože. Ili suše
neoguljeno korenje. U skladištima osušen koren belog sleza vrlo često izbuše insekti.
Kad se koren potopi u vodu, na površinu isplivaju beličasti crvići. Takvu drogu treba
uništiti, a prostoriju i ambalažu podvrgnuti dezinfekciji.
U korenu belog sleza ima sluzi, pektina, skroba, saharoze, malo invertnog šećera,
asparagina, betaina, masnog ulja i dr. U pepelu ima mnogo fosfata. Sluz se rastvara u hladnoj vodi i
hidrolizom daje glikozu, galaktozu i ksilozu. Najviše sluzi ima u oktobru, na kraju vegetacije,
zbog čega koren u to doba valja vaditi.
Pripremila: Vanja Zelić, IV-6