24.02.2021. - Обележавање Међународног дана борбе против вршњачког насиља


Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава 24. фебруара 2021. године као и сваке године последње среде у фебруару, под називом „Дан розих мајицаˮ.
И ми смо заузели став: "СТОП НАСИЉУ!!!!"


Прича о Дану розих мајица

Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

Радмила Бабичковић


Прочитај више...
15.02.2021. - СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА


Подршка малим херојима

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР 15.2. обележило је Светски дан деце оболеле од рака.
Под слоганом „Заједно смо јачи!“ НУРДОР је успео да уједини људе, из бројних градова Србије, у жељи да помогну малим супер херојима који се лече од малигних болести и да пошаљу поруку солидарности и важности заједништва.
Велики број школа и образовних установа укључило се у део акције под слоганом „Буди херој – засади живот“. Једна од њих била је и Гимназија "Вељко Петровић" у Сомбору.
Наши ученици се, већ годинама, активно укључују у хуманитарне акције, а посебно им је драга ова. Кажу да им представља посебно задовољство и да буду истински срећни јер знају да су помогли онима који тренутно не могу сами, без помоћи.
Ове године акцију је водила Маријана Мика Угрица, ученица 2. разреда уз свесрдну помоћ већ искусних доброчинитељки матуранткиње Оливере Топалов и Теодоре Млађан, ученице 3. разреда.
Велико хвала свим ученицима, професорима, родитељима, бакама ... који су се укључили у акцију и симболичном куповином оловке са семеном различитих биљака допринели сакупљању средстава за изградњу родитељске куће у Београду.
Добили смо пуно - лично задовољство, осећање среће, спознају да смо некоме пружили подршку и помоћ, свест да смо се ујединили када је то било најважније ... и семе које ће да створи нови живот!

04.02.2021. АУДИЦИЈА ЗА ПЕВАЧЕ И ПЛЕСАЧЕ УЗРАСТА ОД 14 ДО 21 ГОДИНЕ

slika02.02.2021. САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА И ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ФИЗИКЕ

Лингвистичкој секцији наше Школе додељена је данас 3. награда на Републичком такмичењу лингвистичких секција основних и средњих школа Србије. Награда је додељена на 62.Републичком семинару Друштва за српски језик и књижевност Србије, на Филолошком факултету у Београду.
Ученици који су учествовали у изради награђеног рада " Интернет и стандардни језик" су: Јана Голубовић, Сташа Мајсторовић, Мика Маријана Угрица, Предраг Ђуришић, Александра Циврић, Марко Блануша,и Анастасија Рус. Сви наведени ученици похађају други разред. Секцијом руководи: др Лидија Неранџић Чанда која је добила и посебмо признање као један од најуспешнијих руководилаца лингвистичких секција у Србији у последњих 30 година, јер је 11 пута предводила своје ученике до неке од награда на овим такмичењима.

На регионалном конкурсу Мађарског центра ѕа образовање и културу из Осјека у Хрватској, за есеј поводом Мађарског дана културе, другу награду је добила Дора Галац, матурант наше Гимназије.

Општинско такмичење из физике за средњошколце одржано је у суботу, 30. јануара у Гимназији „Вељко Петровић“.
Најупешнији ученци су били Александар Губица који је освојио прву награду у категорији првих разреда и Милош Стојко који је био најбољи у четвртом разреду. Прву награду у посебној категорији за стручне школе освојио је Лазар Зубовић из другог разреда Средње техничке школе.
Друге награде су освојили: Немања Мајски и Милош Пешут у категорији првих разреда, а Светозар Пољак у категорији четвртих разреда.
Треће награде су освојили Татјана Драганов, Александар Рајић и Лена Таталовић Шаула из првог разреда Гимназије.
Свим награђеним ученицима из Гимназије ментор је Љиљана Мијатовић, Драгица Перић је ментор Лазара Зубовића из СТШ.


Душан Мишковић, директор

27.01.2021. ПРОСЛАВА ДАНА СВ. САВЕ

Традиционално обележавање школске славе - Св. Саве уприличено је 27. јануара 2021. г. са почетком у 12:00 уз ограничен број присутних. Обележавању су присуствовали представник локалне самоуправе, војске и представници Школске управе. Кум на слави је Милан Стакић, некадашњи ученик школе, а сада директор Центра за стручно усавршавање. Освећење и сечење славског колача служио је Отац Срђан Перић.
Пригодан програм припремио је вероучитељ Александар Шарчански, а певачком групом Гимназије дириговала је Марија Стошић.
Водитељ кратког програма био је матурант Василије Маркезић, а стихове Наткине песме рецитовала је матуранткиња Теа Савовић.
Традиционалну награду за поезију – „Наталија Натка Ћатовић“, на основу одлуке Наставничког већа по предлогу стручног већа за српски језик и књижевност, добио је матурант Јован Перић.
Претходне године нису одржана многа такмичења, па су радници Гимназије бити награђени у другим категоријама:

За посебан допринос медијској промоцији школе у последњих годину дана:
др Лидија Неранџић Чанда, др Снежана Клепић, др Душан Лукић, Душко Обрадовић, Ивана Кох Јербић, Зоран Младеновић, Радмила Бабичковић и Соња Смиљанић.

За савесну реализацију својих обавеза при настави на даљину:
Милица Миличевић, Зоран Младеновић, Горан Стајин и Данијела Тохољ.

За пружање подршке колегама у реализацији наставе на даљину:
Мирјана Лукач, Бранка Гојковић, Владимир Мајски, Карло Фудерер и Јасмина Раденковић Шолаја.

Поред њих награђена је и помоћни радник који обавља послове курирства Јања Лукић као дугогодишња радница која ће ускоро у пензију, а последњих годину дана је посебно савесно обављала своје обавезе и тиме допринела функционисању школе.

На приредби су учествовале и ученице:
Ловрић Ивана (III-1), Шнајдеров Андреја (IV-1), Родић Теодора (III-3) и Шево Тијана (IV-2).

Душан Мишковић, директор
27. Јануар САВИНДАН!

slikaСОМБОРСКА ГИМНАЗИЈА "ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ" ОД НАРЕДНЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ ОТВАРА СПОРТСКО ОДЕЉЕЊЕ


15.01.2021. НАСТАВА У ДРУГОМ ПОЛУГОДИШТУ ПОЧИЊЕ У ПОНЕДЕЉАК, 18. ЈАНУАРА ПО ОВОМ РАСПОРЕДУ

25.12.2020. ПОЧЕТАК ПРИПРЕМА ЗА ПРИЈЕМНЕ ИСПИТЕ ЗА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНЕ СМЕРОВЕ У ГИМНАЗИЈИ

Припреме за полагање пријемних испита почињу по следећем распореду:

СМЕР ПРЕДМЕТ ТЕМА ДАТУМ ВРЕМЕ
ИТ – за ученике са посебним
способностима за рачунарство
и информатику
МАТЕМАТИКА Договор о начину припремања Уторак, 29. 12. 2020. 10:00 – 11:00
ГИ – за ученике са посебним
способностима за географију
и историју
ГЕОГРАФИЈА Договор о начину припремања Понедељак, 28. 12. 2020. 12:00 – 13:00
ГИ – за ученике са посебним
способностима за географију
и историју
ИСТОРИЈА Договор о начину припремања Уторак, 29. 12. 2020. 11:00 – 12:00

Припреме из српског језика и страних језика неће бити организоване, јер нема довољно заинтересованих ученика за филолошки смер.

Ученици који су заинтересовани за ГИ смер могу да се припремају или из историје или из географије. Није препоручљиво да се припремају из оба предмета.

Припреме за пријемне су бесплатне.

На припреме могу доћи и ученици који се нису пријавили.


Душан Мишковић, директор

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОТВАРАЊЕ СПОРТСКОГ ОДЕЉЕЊА


СРЕЋНИ ПРЕДСТОЈЕЋИ ПРАЗНИЦИ!

slika

slika

slika

02.11.2020. САОПШТЕЊЕ О ПОЛАГАЊУ ИСПИТА ИЗ НЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА У ГИМНАЗИЈИ

Ученици гимназије „Вељко Петровић“ су и школске 2019/2020 године имали прилику да полажу испит за Немачку језичку диплому првог степена (DSD I, Deutsches Sprachdiplom I). Испит је полагало 9 ученика који су постигли следеће резултате:
- ниво Б1 је постигло 5 ученика,
- ниво А2 су постигле 2 ученице,
- парцијалне потврде ће добити 2 ученика.

Писмени део испита је био одржан у марту, а ове године су због пандемије изазване вирусом COVID-19 ученици били принуђени да усмени део испита полажу у августу придржавајући се свих прописаних епидемиолошких мера. Због тога су и резултати објављени са великим закашњењем.
Немачка језичка диплома првог степена је диплома о постигнутом нивоу знања немачког језика, који одговара нивоу Б1 Заједничког европског референтног оквира. Стална конференција министара културе Савезне Републике Немачке додељује је ученицима који у иностранству уче немачки језик и призната је на немачком говорном подручју као званични доказ о познавању немачког језика. Право полагања имају сви заинтересовани ученици трећих и четвртих разреда који уче немачки као први или други страни језик. Припреме се одвијају у оквиру редовне и додатне наставе. Припреме и испит су бесплатне.
Испит се састоји из четири модула: читање, слушање, писмена и усмена комуникација. Текстови и теме су прилагођени узрасту и интересовањима ученика. Ученици који положе све делове на нивоу Б1 добијају Немачку језичку диплому првог степена. Уколико неки од делова положе на нивоу А2, ученици ће добити сертификат А2. Парцијалне потврде добијају ученици који нису успели да положе неки од делова.
У Србији се овај програм реализује од 2012/2013 године, када је потписан Меморандум о разумевању између Министарства просвете Републике Србије и Сталне конференције министара културе СР Немачке. Анекс меморандума и продужетак сарадње су потписани у фебруару 2019.
Ученици наше школе успешно учествују на испиту од школске 2015/2016. Посебно треба истаћи успех ученика који уче немачки као први страни језик, а којима је због правила о групама са малим бројем ученика одлуком Министарства просвете укинуто право на редовно изучавање немачког као првог страног језика.

Душан Мишковић, директор

02.11.2020. ПОЗИВ НА ПРИПРЕМЕ ЗА ПРИЈЕМНЕ ИСПИТЕ ЗА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНЕ СМЕРОВЕ У ГИМНАЗИЈИ

Позивамо ученике осмих разреда који желе да се припремају за полагање пријемних испита и упис у специјализована одељења Гимназије да се пријаве до понедељка, 21. децембра 2020. г.
Припреме се организују за упис на следеће специјализоване смерове:

- одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику (ИТ смер), где се полаже математика;
- одељење за ученике са посебним способностима за географију и историју, (географско – историјски смер), где се полаже или географија или историја;
- одељење за ученике са посебним способностима за спорт (спортски смер), где се полаже математика и српски језик;
- одељење за ученике са посебним способностима за језике (филолошки смер), где се полаже пријемни из српског језика и једног страног језика (енглески, немачки или француски).

Припреме почињу за време зимског распуста. Припреме за пријемне су бесплатне.

Најважније информације биће објављиване на сајту гимназије: www.gimnazijaso.edu.rs

Пријављивање на припреме и добијање додатних информација можете извршити:

- путем електронске поште на: direktor.gimso@mts.rs,
- вибера: +381 65 944 2047
- телефонски (позив или ЅМЅ): 064 804 4127.

Приликом пријављивања треба навести: презиме, име, жељени смер, назив основне школе и број контакт телефона.

Душан Мишковић, директор

28.10.2020. САОПШТЕЊЕ О НАЧИНУ РАДА ДО КРАЈА 2020. Г.

С обзиром на мере спречавања и сузбијања заразне болести COVID 19, у периоду 30. новембар - 18. децембар 2020. г., тј. до завршетка првог полугодишта, долази до промене начина рада Гимназије "Вељко Петровић", што подразумева:

• Настава се одвија на даљину, првенствено преко платформе Google classroom;
• За потребе наставе могу се користити програми Јавног медијског сервиса РТС, као и други програми и платформе уз договор између наставника и ученика;
• Настава на даљину треба да омогући континуирано праћење постигнућа ученика уз поштовање принципа формативног и сумативног оцењивања;
• Изменама Правилника о оцењивању ученика у средњој школи омогућава закључивање оцена за прво полугодиште када је број сумативних оцена мањи од четири, односно са једном оценом за предмете који имају један час недељно;
• Ученик може остати без закључне оцене из неког предмета уколико наставник процени да нема довољно оцена или елемената за закључивање, без обзира на оправданост или неоправданост тог недостатка;
• За ученике који остану без закључне оцене у првом полугодишту, наставници су обавезни да испланирају начин надокнаде и добијање потребних оцена у другом полугодишту;
• Наставници и ученици могу да договоре термине консултација и поправљања оцена у згради школе, уз уважавање распореда часова и ограничење броја особа у некој просторији (у зависности од величине просторије дозвољено присуство око пет особа у њој);
• УЧЕНИЦИ НЕМАЈУ ОБАВЕЗУ ДОЛАСКА У ЗГРАДУ ШКОЛЕ!
• Школа ће бити отворена радним данима од 7:30 до 18:30.
• Стручна служба, секретаријат, рачуноводство и директор своје активности у згради школе реализује радним данима у периоду од 9:00 до 13:00.

Душан Мишковић, директор

15.10.2020. ПРОСЛАВА ДАНА ШКОЛЕ

Последњих седам година, 15. октобра, Гимназија „Вељко Петровић“ обележава Дан школе. Тог дана, пре 148 година, основана је Државна сомборска гимназија која се сматра претечом данашње гимназије.
Гимназија је ове године, тим поводом, организовала пригодну свечаност и отворила изложбу ученичких ликовних радова.
На свечаности су награђени ученици са најуспешнијим литерарним радовима на теме инспирисане књижевним стваралаштвом Вељка Петровића. Аутор најуспешнијег рада је Петар Марковић, ученик другог разреда. Другонаграђени је био Василије Безбрадица, а трећу нагрaду су поделиле: Александра Жужић и Сања Иван.
За дугогодишњи допринос угледу Гимназије, пензионисане професорице Мила Ћатовић и Живодарка Крстић, одлуком Наставничког већа, проглашене су Изузетним пријатељима гимназије.
Ученици чији су ликовни радови били изложени су: Марија Куцурски, Ребека Обадић, Мила Салаи, Вања Тошић, Јелена Ђаковић, Тања Цигић Парчетић, Андреа Жуљевић, Мила Цвејић, Милица Туцаковић и Анастасија Малеташкић.
У кратком музичком програму наступали су: Анреја Шнајдеров, Тијана Шево, Адел Бошњак и Ена Ђорђевић.
Програм је водила Марија Куцурски.
У организацији програма су учествовали ученици: Млађан Теодора, Мајсторовић Сташа, Игор Никић и Урош Огризовић, као и професори Марина Антић Хајнал, Мила Крстић Красуљак и Марија Стошић.
У рестриктивним условима због епидемиолошке ситуације свечаност је приређена пред мањим бројем званица, наставника и ученика уз придржавање свих предвиђених мера.

Остале фотографије можете погледати на овом линку.

Душан Мишковић, директор

15.10.2020. ДАН ШКОЛЕ

07.10.2020. САОПШТЕЊЕ О ДОДЕЛИ ЗЛАТНОГ ПРСТЕНА

Културно-просветна заједница Србије као Установа културе од националног значаја у сарадњи са Министарством спољних послова, од 1976. г., појединцима који су најзаслужнији за развој културе, додељује признање по називу ЗЛАТНА ЗНАЧКА.
Др Лидија Неранџић Чанда, професор српског језика и књижевности у Гимназији „Вељко Петровић“, један је од педесет овогодишњих добитника овог престижног признања. У образложењу се наводи да се признање „додељује за дугогодишњи допринос развијању културних делатности – за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе народа и народности Републике Србије.“
Признање је уручено 1. октобра на свечаности која је уприличена у Народном позоришту у Београду уз пригодан програм и у присуству мноштва угледних гостију међу којима су били и представници Града Сомбора и Гимназије.

Душан Мишковић, директор

30.09.2020. САОПШТЕЊЕ О НАГРАЂИВАЊУ НАЈУСПЕШНИЈИХ УЧЕНИКА

Гимназија је поделила пригодне награде најуспешнијим ученицима генерације 2019/2020. г. на скромном пријему одржаном у библиотеци школе. Додели је присуствовао и истакнути пријатељ Гимназије, бивши ученик, Андреј Кукурузар.
Награђени су Јована Костић као ученик генерације, Даница Опачић као најуспешнији ученик друштвено-језичког смера, а Јелена Кукуљ, Марија Кукурузар и Милица Гвоић су поделиле титулу најуспешнијег спортисте.
Овако скроман начин награђивања најуспешнијих ученика је уприличен због епидемиолошке ситуације. Ранијих година, награђивање најуспешнијих ученика се организовало или на свечаном завршетку године или на матурској вечери. Ове године, нажалост, није било могућности да се организује ни једно ни друго.
Награђени ученици, као и већина ученика генерације 2019/2020, креће на предавања на факултетима где су се уписали.
Гимназија може да се похвали податком да је и ове године више од 95% ученика успело да упише факултет, а велика већина је успела и да упише жељене факултете.

Душан Мишковић, директор

30.09.2020. САОПШТЕЊЕ О ОБЕЛЕЖАВАЊУ ЕВРОПСКОГ ДАНА ЈЕЗИКА

Европски дан језика, 26. септембар, који се обележава у 44 државе широм планете обележен је и у Гимназији „Вељко Петровић“. Укупан број учесника, из свих земаља, у обележавању овог дана прелази 25 000. Обележавање Дана језика установљен је 2001. г. одлуком Савета Европе.
У дворишту, испод гимназијског бођоша, из уста гимназијалаца, чуло се сагласје 13 светских језика: српског, мађарског, русинског, руског, латинског, енглеског, немачког, француског, италијанског, шпанског и јапанског језика. Читани су стихови: Раичковића, Арањија, Кочиша, Пушкина, Хадријана, Шекспира, Гетеа, Сартра, Неруде, Монтала и Башоа.
Поред Гимназије, у овој манифестацији је учествовало још 39 школа у Србији.

Душан Мишковић, директор

17.09.2020. Гимназија је угостила Оливеру Балашевић

У оквиру представљања своје књиге, дана 15. септембра 2020. године, Гимназију „Вељко Петровић“ посетила је госпођа Оливера Балашевић. Како је и сама била професор у Гимназији „Исидора Секулић“ у Новом Саду изразила је жељу да, приликом посете Сомбору, посети и нашу школу. Овом приликом директор Гимназије, Душан Мишковић, представио је школу, а професорка др Лидија Неранџић Чанда дала уводну реч, којом је почела промоција књиге ,,Планета двориште".
Под хладом старог бођоша, у дворишту Гимназије, присутни ученици и професори су на сат времена отпутовали у детињство госпође Балашевић. Прича о сећању на родни град, одрастање, прве животне препреке, а понајвише на мајку, испунила је све слушаоце нежним емоцијама.
Сви они који желе да се боље упознају са причом госпође Балашевић нека пронађу  књигу ,,Планета двориште" у школској библиотеци или некој продавници књига и уживају у неком другом времену, али и у искреним емоцијама.

Теодора Млађан, 3-1

10.09.2020. БЕРЗА ПОЛОВНИХ УЏБЕНИКА

У петак, 11. септембра у периоду 13:00 - 14:00 одржаће се берза половних гимназијских уџбеника у дворишту Гимназије.

Позовају се ученици да донесу своје старе уџбенике који им не требају и продају их млађим ученицима по повољнијим ценама.

Душан Мишковић, директор

08.09.2020. САОПШТЕЊЕ О МЕЂУНАРОДНОМ УСПЕХУ УЧЕНИКА ГИМНАЗИЈЕ

На 4. европској информатичкој јуниорској олимпијади која је одржана у периоду 2. – 6. септембра у Тбилисију у Грузији, Немања Мајски, ученик првог разреда ИТ смера у Гимназији „Вељко Петровић“, освојио је трећу награду и бронзану медаљу.

На такмичењу је учествовало 132 такмичара из 27 земаља, а у незваничном укупном поретку млади српски информатичари су заузели 5. место. Поред Немање репрезентацију Србије су чинила још четири ученика Математичке гимназије.

Душан Мишковић, директор

 

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)