11.01.2018. ПУШЕЊЕ И ЗДРАВЉЕ - проф. др Рајко Игић

Идемо у сусрет 31. јануару - Националном дану борбе против пушења.

У прилогу је текст проф. др Рајка Игића ПУШЕЊЕ И ЗДРАВЉЕ који можете прочитати кликом на наслов или овде.

10.01.2018. OБАВЕШТЕЊЕ - ПРИПРЕМНА НАСТАВА ИЗ МАТЕМАТИКЕ

Промотивни родитељски састанак је у суботу 13. јануара у 11 часова, у Гимназији „Вељко Петровић“.

Стварању потребних услова за успешно формирање одељења 1. разреда новог смера у Гимназији „Вељко Петровић“ за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику прилази се као једном од примарних задатака од посебног интереса не само за школу, већ и за ширу друштвену заједницу. У циљу што успешнијег остварења овог задатка осмишљен је детаљан план и програм припремне наставе из математике, која ове године почиње већ средином јануара. Родитељи заинтересованих ученика моћиће се информисати о условима и значају припремне наставе на заједничком састанку у суботу, 13. јануара, са почетком у 11 часова у Гимназији „Вељко Петровић“. На овом састанку се очекује презентација модалитета активне подршке локалне самоуправе остварењу овог задатка, за који многи верују да имплицира стратешки значај и за град Сомбор.

22.12.2017. ИЗВЕШТАЈ О ПОСЕТИ ПРОФЕСОРА И УЧЕНИКА ГИМНАЗИЈЕ „ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ“ ОПЕРИ СНП-а У НОВОМ САДУ

Дана 20.12.2017. године група од три професора и педесет два ученика наше школе посетила је Оперу СНП-а у Новом Саду и присуствовала опери „Севиљски берберин“ Ђоакина Росинија.
После полицијске провере у Сомбору аутобус је кренуо око 15.30. Пут је прошао без проблема и после слободног времена у Новом Саду сви смо присуствовали представи. По разговору са ученицима сазнао сам да им се представа допала што поново даје за право да и у другом полугодишту организујемо овакве посете.

Након завршене представе аутобус нас је повезао са стајалишта код позоришта и око поноћи стигли смо у Сомбор без проблема на путу. Искуства из првог полугодишта нас охрабрују да и у другом полугодишту организујемо посете Опери у Новом Саду.

Организатор и вођа пута, Федор Проданов

21.12.2017. ДАБАР - Урош Берић међу најбољима

Недавно је одржано такмичење у алгоритамском и логичком закључивању "Дабар"( http://www.bebras.org/?q=countries). Ове године учешће су узели ученици у 58 земаља.
Наш ученик Урош Берић, из одељења III-5, дели 10 место у конкуренцији 3762 старија средњошколца из Србије. Тиме је Урош остварио пласман на Државно такмичење међу 36 ученика III и IV разреда које ће се одржати на пролеће 2018. године.

20.12.2017. ОБАВЕШТЕЊЕ БРОЈ 13

На Oкружном такмичењу у одбојци које је одржано 15.12.2017. женска екипа наше школе је освојила прво место.
Чланови екипе су: Миљана Матић, Бојана Поповић, Миња Стјепановић, Милица Простран, Милица Жужић, Драгана Стојановић, Марија Јурић, Јелена Кукуљ, Тијана Миловић, Василиса Мацановић и Анђела Бобић.
Честитамо девојкама и проф. Александру Туцакову на постигнутом резултату.

 

Др Ладислав Фекете, директор

20.12.2017. ПОЗИВНИЦА САНУ

(Још једно) Хвала Андреју Кукурузару, истакнутом пријатељу наше школе, за значајан допринос подизању угледа Гимназије “Вељко Петровић” кроз постигнуте резултате у свом раду. Последња потврда тога стигла је из Српске академије наука и уметности!

Др Ладислав Фекете, директор

19.12.2017. ПРИПРЕМНА НАСТАВА ИЗ МАТЕМАТИКЕ ПОЧЕЋЕ У ЈАНУАРУ 2018. ГОДИНЕ

Сомборским основцима се по други пут пружа могућност стицања додатних знања из математике. Припремна настава, заједно са посебно осмишљеним приступом самосталном вежбању задатака и провери добијених резултата, првенствено имају за циљ што успешнију припрему ученика за упис у нови информатички смер у сомборској Гимназији, као и за полагање редовног завршног испита из математике... више

17.12.2017. ПОСЕТА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У БЕОГРАДУ

У недељу 17. децембра 2017. године ђаци гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора посетили су Фестивал науке у Београду предвођени професорицом Маријом Павловић и професором Урошем Раонићем... више

13.12.2017. НАГРАДЕ МЛАДИМ ТАЛЕНТИМА И ЊИХОВИМ МЕНТОРИМА

У среду, 13.12.2017, у централном холу Покрајинске владе, уручене су награде младим талентима и њиховим менторима у области науке, технике, језика и књижевности, ликовне и музичке уметности. Покрајинска влада и Покрајински секретеријат за спорт и омладину награгили су ученике који су постигли врхунске резултате на републичким и међународним такмичењима у школској 2016/2017. години.
Међу награђеним ученицима била су и три ученика наше школе: Тања Недељков (прво место на Књижевној олимпијади, ментор - проф. Марина Антић), Марко Кричка (прво место на Републичком такмичењу из историје, ментор - проф. Филип Ђуровић) и Андреј Кукурузар. Андреј је примио специјалну диплому због оствареног изузетног резултата, трећег места на Међународној хемијској олимпијади на Тајланду. Његов ментор била је проф. Ивана Вујошевић.

Проф. Марина Антић

07.12.2017. ОПШТИНСКО ШКОЛСКО ПРВЕНСТВО У ОДБОЈЦИ ЗА УЧЕНИКЕ И УЧЕНИЦЕ ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА

У организацији Спортског савеза града Сомбора и Града Сомбора, одржано је Општинско школско првенство у одбојци за ученике и ученице основних и средњих школа у Великој Сали Соколског дома.
У категорији омладинке, учешће су узеле 4 екипе ( Средња Медицинска школа“др Ружица Рип„ Сомбор, Средња Економска школа Сомбор, Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор и СШ „Свети Сава„ Сомбор). Пласман екипа:
1. место Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор
2. место Средња Медицинска школа“др Ружица Рип „ Сомбор
3. место Средња Економска школа Сомбор
3. место Средња школа „Свети Сава“ Сомбор
Првопласиране екипе су стекле право учешћа на Окружном првенству које ће се одржати 13.12.2017. године за Основне школе и 15.12.2017. године за средње школе у Сали ОШ „Петефи Бригаде“ у Кули.

03.12.2017. ТУРНИР ЗА ОСМЕХ

Школа за основно и средње образовање са домом " Вук Караџић" пету годину за редом организује "Турнир за осмех". Турнир Је организован поводом обележавања 3. децембра Дана особа са инвалидитетом и на њему су учествовали представници Ученичких парламената средњих школа из Сомбора.
Ове године дружењу у сомборској куглани "Bowling Stone" присуствовали су парламентарци и њихови ментори из Средње школе "Свети Сава", Средње медицинске школе "Др Ружица Рип",Средње пољопривредно прехрамбене школе, Гимназије "Вељко Петровић" и наравно домаћини из ШОСО са домом "Вук Караџић".
Турнир је увек лепо место дружења, рекреације, осмеха и фер плеја.

02.12.2017. КОНФЕРЕНЦИЈА ТУДОК

Два ученика општег смера, Норберт Резичка и Оливер Напора, са професором-ментором Јозефом Вилхелмом, учествовали су 2. децембра 2017. године у Гимназији „Светозар Марковић“ у Новом Саду на 18. Војвођанској конференцији „ТУДОК“, посвећenој ученичким истраживачким радовима из историје. Хвала ученицима и професору на успешном и запаженом представљању наше школе на овом регионалном скупу...више

06.12.2017. ПОЗИВ НА САСТАНАК УРЕДНИШТВА И АТОРА ГОДИШЊАКА

06.12.2017. ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА - НОВОГОДИШЊЕ ЧЕСТИТКЕ

04.12.2017. НАЈАВА

29.11.2017.

Данас нас је после краће болести напустила наша колегиница Меланија Грубљешић, професор немачког језика, дугогодишњи члан нашег колектива.
Комеморативна седница ће се одржати у четвртак, 30.11.2017. у 13,00 часова у Гимназији „Вељко Петровић" (учионица број 53).
Сахрана је истог дана у 15 часова на Великом православном гробљу у Сомбору.

Колектив Гимназије „Вељко Петровић"

24.11.2017. VII ФИЗИ БИЗИ ФЕСТ

Седми „Физи Бизи Фест“ одржан 18.11. у сали Гимназије „Вељко Петробић“ под слоганом: „Некада негде нешто невероватно чека да буде откривено.“ (Карл Саган). Целодневни занимљив програм фестивала науке окупио је велик број ученика и посетилаца. Основци, средњошколци и студенти на штандовима фискултурне сале презентовали су заинтересованима научно- експерименталне поставке и приказивали их својим вршњацима, док су се у свечаној сали смењивала научно-популарна предавања. Фестивал науке у Сомбору је догађај који промовише науку међу децом, младима, и један је од најважнијих образовних догађаја у граду. Он је место окупљања талентованих младих, као и стручњака који се активно баве научним истраживањима, те је јединствена прилика да сви они размене искуства на једном месту.

Организатори фестивала су Центар ѕа развој образовања „Планета“ и Гимназија „Вељко Петровић“, а подржавају га Центар за промоцију наука, Покрајински секретаријат ѕа образовање, прописе, управу и националне заједнице и град Сомбор.

Текст преузет из Сомборских новина

20.11.2017. OБАВЕШТЕЊЕ БРОЈ 8

1.На Балканском школском првенству у каратеу у категорији трећих и четвртих разреда средњих школа које је одржано у Новом Саду, од 10-12. 11. 2017. године Ана Дучић, ученица III4 одељења је освојила треће место и бронзану медаљу.

2.На Републичком првенству у пливању за основне и средње школе које је одржано у Крагујевцу, 15.11.2017. године Алекса Рађеновић, ученик I2 одељења је освојио прво место, а Јована Милошевић, ученица II1 одељења треће место.

Честитамо Ани, Јовани и Алекси на постигнутим сјајним резултатима и доприносу у представљању школе у најлепшем светлу.

18.11.2017. ГИМНАЗИЈАЛЦИ НА ОПЕРИ У СРПСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

У част 120 година од првих оперских представа и 70 година обновљене Опере, 14. новембра 2017., на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, нашла се Вердијева опера „Травијата“. Ови јубилеји и сама „Травијата“ су заинтересовали сомборске гимназијалце и њихове професоре. Ученици првог, другог и трећег разреда су заједно са својим професорима уживали читава три сата у мелодијама и аријама чувеног Вердија.

Писана по роману Александра Диме, „Дама с камелијама“, „Травијата“ је прича пуна емоција, протеста, али несрећног краја. Раскошни костими и изванредни извођачи, допринели су да публика доживи време балова, грофова и париских ноћи.
Лепа традиција сомборске Гимназије је још једанпут улепшала новембарко вече и оставила своје ученике и професоре под снажим утиском ове опере.

Ленка Мрђенов III-2

15. И 16.11.2017. „ПРИЧЕ О КМЕТУ СИМАНУ“ У РУСКОМ ДОМУ У БЕОГРАДУ

У среду и четвртак 15. и 16. 11. 2017. у Руском дому у Београду, одржана је смотра средњошколских позоришта Игре на сунчаној страни.

Представе су изводиле трупе гимназијалаца из Ваљева, Сремских Карловаца, Сомбора, Бањалуке и Београда.

У среду 15.11.Гимназија „Вељко Петровић“ представила се драматизацијом „Приче о кмету Симану“. У Представи сомборске Гимназије учествовали су следећи ученици: Милош Кескеновић, Марко Кричка, Алекса Човић, Стефан Павловић, Ленка Настасић, Јована Громовић, и Петар Карас. Координатор представе наше Гимназије је била др Лидија Неранџић Чанда, проф. српског језика и књижевности.

Ваљевска гимназија представила се драматизацијом приповетке „Злостављање“, Карловачка гимназија: „Моја Милица, она ми је била све“, Бањалучка гимназија: „Моја експонта“, Филолошка гимназија : „У време конзула“.

др Лидија Неранџић Чанда, проф. српског језика и књижевности

08.11.2017. ОТВОРЕНА ЈЕ ПРЕМИЈЕРНА ИЗЛОЖБА ПЕЂЕ ЂАКОВИЋА У СОМБОРУ - "ПЛАВА ГРОБНИЦА"

Пеђа Ђаковић, је светски признат реномирани сликар, прашки ђак, који је у среду 8. новембра представио своје стваралаштво на присан и шармантан начин, својствен сликару али и џез музичару, великом познаваоцу како српске, тако и светске књижевности.

ИЗЛОЖБА ЈЕ ОТВОРЕНА ОД 8-24. НОВЕМБРА 2017. У ГИМНАЗИЈИ, СВАКОГ ДАНА ОД 17-19 ЧАСОВА И СУБОТОМ ОД 10-12.

7-8.11.2017. ПЛАВА ГРОБНИЦА КРОЗ СЛИКУ, РЕЧ И МУЗИКУ

Обележавајући Дан просветних радника, у уторак 7. и среду 8. новембра 2017. године, настављајући сарадњу са Фондацијом „Лаза Костић“ уприличен је заједнички програм под насловом ПЛАВА ГРОБНИЦА КРОЗ СЛИКУ, РЕЧ И МУЗИКУ.
Први део догађаја одиграо се у „Народном позоришту" у Сомбору, где је уз клавирски концерт Марине Милић Радовић (професора на Академији уметности у Новом Саду, Би Би Си уметника, оснивача Фондације „Лаза Костић" у Лондону 1991.) са музиком композитора који су своје животе ставили у службу виших циљева, и предавање поводом 100-годишњица смрти Милутина Бојића и В. Диса угледног професора Миодрага Радовића, Сомборцима увек драгог и поштованог госта, публика имала прилике да се да се упозна са Пеђом Ђаковићем, светски признатим и реномираним сликаром, прашким ђаком, пред отварање његове прве изложбе у нашем граду - 8. новембра у Гимназији "Вељко Петровић" у Сомбору...више

03-05.11. РАДИОНИЦА ЗА НОВИНАРЕ

Од 3. до 5. новембра 2017. у хотелу "Велики" у Новом Саду 9 гимназијалаца имало је прилику да прати и учествује у предавањима које су за њих извели предавачи Весна Малишић, заменик уредника београдског магазина "НИН", Даница Вученић, дугогодишњи ТВ новинар и Љиљана Нешковић, професор Српског језика и књижевности... више

04.11. ПРОФЕСОРИЦИ ДР ЛИДИЈИ НЕРАНЧИЋ ЧАНДА ОВОГОДИШЊА НАГРАДА "ЂОРЂЕ НАТОШЕВИЋ"

Престижна овогодишња покрајинска награда/признање "Ђорђе Натошевић" додељена је нашој др Лидији Неранђић Чанди, на њен и наш понос! изванредност уважене и цењење професорице српског језика и књижевности сомборске Гимназије добила је још једну неспорну потврду! Уз искрено уважавање њеног досадашњег огромнног доприноса афирмацији наше установе честитамо професорици на признању са жељом да и даље истрајава у преданом раду и у њеној свестраној ангажованости!

Др Ладислав Фекете, директор

03.11. ПОЧЕО ЈЕ ТУРНИР У МАЛОМ ФУДБАЛУ

Традиционални турнир у малом фудбалу у организацији Гимназије ,,Вељко Петровић“, у пуном је јеку. До сада су одигране четири утакмице, а као лидери група издвојили су се тимови: ,,Wadikawi“ за групу А и ,,Рад“ за групу Б. Они су убедљивом игром савладали противнике и показали да су највећи претенденти за титулу коју већ две године суверено држи тим ,,Wadikawi“. Групна фаза турнира се игра по систему ,,свако са сваким “, а две најбоље пласиране екипе из обе групе турнир ће наставити у полуфиналним мечевима који су заказани за први квартал 2018. године.
Следећи мечеви играју се у петак, 3.11. 2017. године на теренеима сомборске гимназије. Тада ће снаге одмерити тимови ,,Стапар Sity“ и ,,Костарика“ из групе А, док ће се у групи Б састати екипа ,,Рада“ са екипом ,,Зову нас“.
Свим учесницима турнира желимо пуно среће, лепих голова и пријатељске атмосфере на теренима.
Група А
1. Wadikawi
2. III-5
3. Дупла шанса
4. Стапар City
5. Koстарика
Група Б
1. Рад
2. Зову нас
3. ФК Пушкаш
4. Крлетове брзине
5. Отписани

Алекса Шакота, IV-4

30.10. РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА "СОМБОР МОЈ ЗЕЛЕНИ ГРАД"

ЛИТЕРАРНИ РАДОВИ

Нижи разред основне школе
Миа Гуглета

Виши резред основне школе
није било радова

Средња школа
Ленка Настасић

ЛИКОВНИ РАДОВИ

Нижи разред основне школе
Хана Ћосо

Виши разред основне школе
Николина Лукић

Средња школа
Снежана Влатковић
Вања Тошић

Др Ладислав Фекете, директор

02.11.2017. НАЈАВА: ПЛАВА ГРОБНИЦА КРОЗ СЛИКУ, РЕЧ И МУЗИКУ

Обележавајући Дан просветних радника, у уторак 7. и среду 8. новембра 2017. године, Гимназија „Вељко Петровић“ наставља сарадњу са Фондацијом „Лаза Костић“ и креира заједнички јединствен, необичан и вансеријски програм под насловом ПЛАВА ГРОБНИЦА КРОЗ СЛИКУ, РЕЧ И МУЗИКУ.
Уз клавирски концерт Марине Милић Радовић (професора на Академији уметности у Новом Саду, Би Би Си уметника, оснивача Фондације "Лаза Костић" у Лондону 1991.) са музиком композитора који су своје животе ставили у службу виших циљева, предавање поводом 100-годишњица смрти Милутина Бојића и В. Диса угледног професора Миодрага Радовића, Сомборцима увек драгог и поштованог госта, наш град ће, захваљујући сарадњи Гимназије "Вељко Петровић" и Фондације "Лаза Костић" имати прилике да се упозна са Пеђом Ђаковићем, светски признатим и реномираним сликарем, прашким ђаком, који ће у среду 8. новембра сам представити своје стваралаштво на присан и шармантан начин, својствен сликару али и џез музичару, великом познаваоцу како српске, тако и светске књижевности.

Недавно објављено (на мађарском језику)

02.11.2017. ПРИВОДИ СЕ КРАЈУ РЕКОНСТРУКЦИЈA И ДОГРАДЊA ФИСКУЛТУРНЕ САЛЕ

Реализација пројекта реконструкције и доградње фискултурне сале се приводи крају. За 2. новембар 2017. године најављена је комисијска примопредаја радова Наручиоцу од стране Извођача радова, у присуству Корисника и Надзора. Следећа активност је технички пријем објекта. Након тога моћиће се запоћети са исходовањем употребне дозволе.

Недавно објављено (на мађарском језику)

01.11.2017. БЕОГРАД - ПОСЕТА ГИМНАЗИЈАЛАЦА MDCS

У понедељак 30.10.2017. 40 гимназијалаца, два основца (будући гимназијалци) и два наша професора упутили су се у Београд у седиште Microsoft Development Centrа Србије. Дочекало нас је руководство на челу с директором Драганом Томићем...више

01.11.2017. НАЈАВА: „ПРИЧА О КМЕТУ СИМАНУ“ У РУСКОМ ДОМУ У БЕОГРАДУ

Гимназија „Вељко Петровић“ учествоваће 15. новембра са „Прича о кмету Симану“, У оквиру Дана Иве Андрића, на Фестивалу позоришних трупа средњих школа из Србије и Босне и Херцеговине у Београду.

27.10.2017. ПРОФЕСОРУ ДУШКУ ОБРАДОВИЋУ ОВОГОДИШЊЕ ГРАДСКО ПРИЗНАЊЕ "АВРАМ МРАЗОВИЋ"

Овогодишње градско признање "Аврам Мразовић" просветним радницима данас је додељено ДУШКУ ОБРАДОВИЋУ, професору рачунарства и информатике у Гимназији "Вељко Петровић". У име ученика и колектива сомборске Гимназије честитамо нашем цењеном и јединственом Корморану!

Др Ладислав Фекете, директор

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ПРИЈАВЕ - РЕЧ КОЛЕКТИВА

25.10.2017. ОБЈАВЉЕН ЈЕ ПРВИ КЊИЖЕВНИ ГОДИШЊАК ГИМНАЗИЈЕ ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ

Објављен је први Књижевни годишњак Гимназије Вељко Петровић, у издању Гимназије Вељко Петровић и Градске библиотеке Карло Бијелицки.
Да је Сомбор град живе књижевне речи, а не само књижевног наслеђа великана који су живели и стварали у њему, доказали су ученици гимназије на страницама свог Књижевног годишњака.
Радови су објављени на 122 странице, подељени у тематске целине: Поезија, Проза, Есеј и Некадашњи ученик гимназије. Аутори заступљени у часопису су: Сава Илија Брцански, Даница Газдић, Јована Громовић, Мартина Гужвањи (Guzsvány Martina), Ненад Ковачевић, Марко Кричка, Марко Куриџа, Милош Михаиловић, Дарко Михаљчић, Тања Недељков, Изабела Огризовић, Дамјана Перенчевић, Михајло Простран, Мила Ранитовић, Жана Станојевић, Растко Торлаковић, Хиларија Хам (Hám Hilária) и Стојан Бербер.
Уредништво потписују професори: Марина Антић, Маргит Јанковић, Лана Матијевић, Марко Милеуснић, Милица Миличевић, др Лидија Неранчић Чанда и Карло Фудерер. Идејно решење за корице часописа припада Милану Брдару, пензионисаном професору физике, а за фотографије је заслужна ученица Нађа Репман.
Књижевни годишњак гимназије ће бити представљен у децембру у оквиру традиционалне манифестације Вељкови дани.

Извор: Сомборске новине

23.10.2017. OБАВЕШТЕЊЕ БРОЈ 6

Обавештавају се ученици и наставници да је коришћење мобилних телефона за време наставе строго забрањено.
У изузетним ситуацијама, ако ученик или наставник очекују хитан позив, дозвољено је да обаве разговор, али су у обавези да га најаве пре почетка часа.
У случају непридржавања овог правила предузеће се мере предвиђене Правилницима о дисциплинској одговорности ученика и запослених.

Др Ладислав Фекете, директор

23.10.2017. OБАВЕШТЕЊЕ БРОЈ 5

У организацији Спортског савеза града Сомбора организована је улична трка поводом Дана oслобођења града у којој су узели учешће и наши ученици и постигли запажене резултате.
Прва места су постигли:
1. Урош Иветић
2. Василиса Ђуричић
3. Александра Перовић
4. Кристиан Гулачи
5. Дајана Култ
6. Кристијан Ваш

Друга места су постигли:
1. Даница Опачић
2. Кристина Лицингер
3. Петра Парчетић
4. Себастијан Крекић

Трећа места су постигли:
1. Тијана Шево
2. Стојан Бастаја
3. Александра Ракин

Честитамо ученицима на постигнутим резултатима и похваљујемо ученике – волонтере који су учествовали у организацији овог догађаја.

24.10.2017. ПОСЕТА НАШИХ УЧЕНИКА ГИМНАЗИЈИ У ABONY-У

Ученици општег смера наше Гимназије иду у среду полазе у четвородневну посету гимназијалцима у Абоњу Abony-у у Мађарској. Посета се реализује у оквиру реализације Пројекта „Határtalanul!“.

ПРОГРАМ ПУТОВАЊА И БОРАВКА може се погледати овде.

„Határtalanul! - Gimnáziumok közötti együttműködés

A Határtalanul! - a nemzeti összetartozás operatív programja keretében az abonyi Kinizsi Pál Gimnázium és a zombori Veljko Petrovic Gimnázium diákjai és kísérőtanárai pályázat keretében közös projektet valósítanak meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával létrejön a diákok és kísérőik számára száz százalékosan támogatott program, mely természeti látnivalókat helyez előtérbe.
A zombori vendégek magyarországi programja 2017. október 25. és 2017. október 28. között valósul meg. A diákok és tanáraik kirándulnak az Észak-Alföldön található Tisza-tóhoz, megnézik a Kiskörei duzzasztó gátat, vízerőművet, a Poroszlón kialakított Ökocentrumot. A közös programot projekt-délután keretében dolgozzák fel. Sportverseny és közös főzés is vár a fiatalokra. Budapesten hajózás és parlamenti látogatás lesz a program. Tartalmas kirándulást és szép élményeket kívánunk.”

19.10.2017. ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА ДУЊЕ ИГЊАТОВИЋ

У галеријском простору сомборске гимназије "Вељко Петровић" отворена је прва самостална изложба младе уметнице из Оџака Дуње Игњатовић.
Изложбом под именом млада уметница се представила публици сликама рађеним техником акрилика и уља на платну... више

18.10.2017. ПОЗИВНИЦА - ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ СЛИКА МЛАДЕ АКАДЕМСКЕ СЛИКАРКЕ ДУЊЕ ИГЊАТОВИЋ

18.10.2017. КОНКУРС - ГОЛУБИЋ 2017

17.10.2017. ТРЕЋА АКЦИЈА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА "5 НЕДЕЉА ЕКОАКТИВИЗМА"

Нова активност пројекта ''5 недеља екоактивизма'' имала је за циљ исписивање еко-порука уз помоћ шаблона и боја на разлиичитим местима у граду. Акцију спроводе наставници и ученици Гимназије ''Вељко Петровић'' Сомбор, уз подршку града Сомбора и Министарство омладине и спорта.

16.10.2017. ПРОСЛАВА ДАНА ШКОЛЕ

Прослава Дана школе одржана је 16.10.2017. у Свечаној сали Гимназије. На почетку свечаности, у свом обраћању ђацима, професорима и уваженим гостима, директор школе др Ладислав Фекете акценат свог говора ставља на успехе наших ђака у претходној години, години у којој је 23 ученика освојило једно од прва три места на републичким такмичењима. Као и претходних година, најуспешнији ученици награђени су дипломом и књигама.
Ученици су заједно са професоркама српског језика и књижевности Марином Антић и Ланом Матијевић припремили програм о животу и делу Вељка Петровића. Свечаност су музиком и песмом употпунили ученици Музичке школе Петар Коњовић и школски хор Гимназије под руководством професорке музичке културе Марије Стошић. Хор је премијерно за ову прилику извео химну наше школе. Текст химне написала је ученица Гимназије Јована Громовић, а Јована је уједно и овогодишња добитница прве награде на литерарном конкурсу који је наша школа расписала и ове године поводом Дана школе. Другу награду освојила је Нина Мирчета, док је рад Марије Костић заслужио трећу награду.
Ове године, свечаност поводом Дана школе је обележило присуство Његовог преосвештенства епископа бачког господина др Иринеја коме је уручено признање Истакнути пријатељ Гимназије Вељко Петровић. Његово преосвештенство епископ бачки господин др Иринеј је и сам био ђак наше школе у периоду од 1961. до 1965. У свом обраћању, он је нагласио значај и утицај Гимназије и њених професора, како на њега самог, тако и на све остале ђаке који су прошли кроз ову школу.
Одлуком Наставничког већа, признање Истакнути пријатељ Гимназије Вељко Петровић, додељено је и професору Душку Обрадовићу за дугогодишњи значајан допринос подизања угледа Гимназије Вељко Петровић кроз постигнуте резултате у свом раду... више

11.10.2017. КОНКУРС НА ТЕМУ „СОМБОР - МОЈ ЗЕЛЕНИ ГРАД“

Гимназија „Вељко Петровић“ у оквиру пројекта „5 недеља екоактивизма“ расписује конкурс на тему „Сомбор - мој зелени град“ у следећих шест категорија:
1. ликовни рад - разредна настава
2. литерарни рад - разредна настава
3. ликовни рад - виши разреди основне школе
4. литерарни рад - виши разреди основне школе
5. ликовни рад - средње школе
6. литерарни рад - средње школе... више

10.10.2017. ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Ученици Гимназије “Вељко Петровић” Сомбор обележили су Светски дан менталног здравља низом активности. Чланови Психолошке секције су током септембра радили анкету на тему менталног здравља са грађанима Сомбора, и њоме обухватили 112 испитаника, узраста од 16-76 година, свих нивоа образовања. Резултати анкете показали су да 94,64 % испитаних сматра да зна шта је ментално здравље, и даје тачне асоцијације на овај појам: здраво стање ума; ментално уравнотежено размишљање, поступци расуђивање; чист разум; психички нормалан; да немамо психичких проблема; не бити депресиван ... више

09.10.2017. 7. ФЕСТИВАЛ НАУКЕ У СОМБОРУ ”ФИЗИ БИЗИ ФЕСТ 7”

Центар за развој образовања „Планета“ и Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор овим путем позивају Вас да посетите Фестивал науке „Физи Бизи Фест 7“!

Трећи викенд новембра посвећен је науци и свима онима који воле да истражују и откривају свет око себе, када све нас очекује седми фестивал науке ”Физи бизи фест 7”... више

25.09.2017. ОТВОРЕН ПОЗИВ ЗА ПРЕДАВАЧЕ ФИЗИ БИЗИ ФЕСТ 7 // РОК ЗА СЛАЊЕ ПРИЈАВЕ: 22. ОКТОБАР!

Физи Бизи Фест 7 (ФБФ 7) позива све заинтересоване младе и одрасле да пријаве предлог предавања за седми фестивал науке у Сомбору! више

23-25.09.2017. СВЕТКОВИНА У СОМБОРУ - ПОЧАСТ КОСТИЋ ЛАЗИ НА ЗВЕЗДАНОЈ СТАЗИ - ЛАЗИНОЈ ЈУЛИЈАНИ ЗА НЕЗАБОРАВ

Турнеју тродневних светковина по градовима Србије под називом „Почаст Костић Лази на звезданој стази“, Фондација Лаза Костић (основана 1991. у Лондону, 2016. у Новом Саду) наставља у Сомбору, у месецу септембру, када је врсни песник, философ, правник, полиглота, позоришни критичар, утемељивач Шекспира код нас, постао Сомборцем... више

22.09.2017. ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР ТИБОР ПОГАЊ - „Колмогоров и вероватноћа”

15.09.2017. Гимназијалци акцијом чишћења Великог бачког канала започињу еко-пројекат „5 недеља екоактивизма“!

У суботу 16. септембра, ученици сомборске гимназије „Вељко Петровић“, акцијом чишћења Великог бачког канала започињу са реализацијом еко-пројекат „5 недеља екоактивизма“. Пројекат има за циљ да створи еколошки безбедне услове за младе и остале грађане Сомбора кроз едукацију и мотивацију младих за одговорније понашање према животној средини. Иницијативу су покренули ученици Гимназије, чланови ученичког парламента, који су до сада већ реализовали неколико успешних акција у локалној заједници, а и истоимени пројекат прошле године који се показао као пример добре прексе. Пројекат обухвата неколико еко-иницијатива: акција дељена еко-торби са принтом еко-поруке испред већих трговинских ланаца у Сомбору, акција осликавања зида у дворишту Гимназије екомуралом и акцију исписивања еко-порука на већем броју места у граду, чишћење обале Великог бачког канала и озелењавање јавног простора. Све ове активности заједно чине 5 викенда активности тј. 5 недеља екоактивизма које подижу еколошку свест, развијају еколошку одговорност и волонтерски дух. Партнери на реализацији пројекта су Општински одбор покрета горана Сомбор и Центар за развој образовања „Планета“. Пројекат „5 недеља екоактивизма“ финансиран је од стране града Сомбора у оквиру конкурса „ЛАП за младе 2016.“ и Министарства омладине и спорта у оквиру конкурса „Млади су закон“.

09.09.2017. ОДРЖАН ПРВИ САЈАМ УЏБЕНИКА У ГИМНАЗИЈИ

У суботу, 9.9. 2017. године одржан је први Сајам уџбеника у Гимназији на којем су ученици наше школе могли да продају или купе половне уџбенике од својим старијих колега.
Око 30 ученика се одазвало позиву и по повољним ценама проследило своје уџбенике млађим другарима из Гимназије.
Сајму се одазвао и велики број родитеља који су желели да помогну својој деци да се на лакши и бржи начин припреме за нову школску годину.
Закључак након реализације ове активности јесте да је потражња била знатно већа од понуде, али се надамо да ће се већ следеће године већи број ученика одазвати позиву да учествује у oрганизованој продаји половних уџбеника.
Такође, неколицина ученика је одлучило да своје уџбенике поклони школској библиотеци и на тај начин је обогате. Овим путем им се захваљујемо у име будућих генерација које ће те уџбенике користити.
Организатори:
проф. Марина Антић
проф. Радмила Бабичковић

01.09.2017. ПРОДАЈА ПОЛОВНИХ УЏБЕНИКА

Позивају се бивши и садашњи ученици Гимназије да се одазову на организовану продају уџбеника за Гимназију. Продаја уџбеника биће одржана у суботу, 9. 9. 2017. године у Гимназији, 10 – 12 часова, у учионици 24.
Сви ученици – продавци уџбеника треба своје учешће да пријаве код проф. Марине Антић и проф. Радмиле Бабичковић, ради добијања детаљнијих информација.
Надамо се да се видимо у што већем броју како би спремни и опремљени уџбеницима кренули у нову школску годину.

01.09.2017. ПОЧЕЛА ЈЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА

Поштовани просветни радници и драги наши ученици,
Још једна школска година је пред нама као симбол новог почетка, нових идеја, нове енергије. Нашим најмлађим овај период испуњен је узбуђењем, нешто старији радују се новим путевима који им се отварају у свакој новој школској години, родитељи стрпљиво ишчекују нова искуства своје деце, док просветни радници, верујемо, у свему томе виде нови изазов.
Сваки нови почетак захтева и добру и свеобухватну припрему, па тако, док ђаци ужурбано прикупљају књиге, свеске и прибор, радују се поновном сусрету са другарима, у школама се завршавају припреме за успешан почетак школске године. Важно је да у том процесу учествују сви и да сви, као један тим, наступе сложно и одлучно и ухвате се у коштац са предстојећим изазовима. Иако ти изазови понекад делују несавладиви, верујемо да заједничким трудом и систематским приступом све може да се преброди. Секретаријат ће се, као и до сада, трудити да буде део те велике сложне породице, те да вам буде партнер и подршка кад год затреба.
Свим нашим ђацима и просветним радницима желимо да им предстојећа школска година буде обојена ведрином, лепим успоменама, успесима и осмесима.
Срећан почетак!

Порука Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, 01.09.2017.

 

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)