27.09.2019. „ОГЛЕДАЛО“ ЧАСОПИС УЧЕНИКА И ПРОФЕСОРА СРЕДЊИХ ШКОЛА РАСПИСУЈЕ КOНКУРС БЛЕСАК
За професоре средњих школа Србије и региона у три категорије: Кратка прича, поезија, есеј.
На конкурсу могу учествовати и професори из земаља региона (Црне Горе, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Хрватске...) са песмом, кратком причом и есејем... више

01.10.2019. „Односи у дигиталном добу“
Предавање др Александре Бубере у свечаној сали Гимназије ,,Вељко Петровић“

Ученици друге и треће године Гимназије ,,Вељко Петровић“ у уторак, 1. октобра имали су прилику да присуствују предавању др Александре Бубере са темом: „Односи у дигиталном добу“. Др Бубера, познати психотерапеут и трансакциони аналитичар, родом из Сомбора, говорила је о штетности дигиталног света, како утиче на мозак стварајући зависност. У пуној свечаној сали Гимназије, др Бубера је објашњавала основне функције нервног система, а и одговарала је на питања. Ученицима је говорила о својој професији, коју је одабрала након завршених студија медицине и да је основни услов за бављење њеним послом емпатија. Даље истиче да је у пракси најчешће сусретала проблеме везане за анксиозност и депресију, који су неретко покренути баш дигиталним светом и отуђенишћу. Предавање је дотакло и тему о психолошкој писмености популације у Србији, која је на ниском нивоу, јер људи, журећи да преживе, немају времена да размишљају о својим осећањима. Једно од питања је било и везано за актуелну тему увођења 5G мреже, на шта је др Бубера одговорила: ,, Не знам. Још није довољно истражено о свему томе. Али по аналогији све што је јаче и брже, јаче и брже утиче и на људски мозак.“
Ми се надамо да ћемо чешће бити у прилици да присуствујемо оваквим предавањима, која нас наводе на промишљање и размишљање.

Тијана Филиповић 2/2


07.10.2019. ПРЕДАВАЊЕ

04.10.2019. ОБАВЕШТЕЊЕБР. 4

1. У понедељак, 07.10.2019. поводом обележавања Дечије недеље ученици II2, II3, II4 и II5 одељења иду на представу „Што те нема?“ са почетком у 10 часова, у Народно позориште Сомбор, студио 99. Предвиђено је да ученици изостану са 3 и 4 часа. Карте се налазе код професора који ће ићи у пратњи ученика: проф. Ивана Кох Јербић, проф. Урош Раонић, проф. Зоран Младеновић, проф. Јасмина Шолаја Раденковић, проф. Радмила Бабичковић.
2. У уторак, 08.10. 2019. одржаће се јесењи крос на Градском стадиону Раднички. Ученици ће трчати у периоду од 12,50 (прва и трећа година) до 13,35 (друга и четврта година). Тог дана ће бити скраћени часови у преподневној смени по сатници која се налази на огласној табли, док се седми час у првој смени и нулти час у другој смени неће одржати.

Весна Мажибрада, педагог

27.09.2019. ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМИМА
Обавештавамо Вас да ће се и ове године реализовати програми:
1. Дани информатике у школама Војводине 2019.
2. Енергија је свуда око нас 2019.

Имајући у виду циљ и задатке ових програма Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне заједнице–националне мањине подржава њихову реализацију и предлаже да се активности на њиховој реализацији остварују у складу са планом програма.

Уједно Вас молимо да текст позива за учешће оба програма објавите како би се наставници и ученици могли упознати са њима и пријавити се за учешће.
С поштовањем,

Покрајински секретар Михаљ Њилаш

26.09.2019. ОБАВЕШТЕЊЕБР. 3

1. Обавештавамо ученике да се у понедељак, 30.09. мења смена и да се ради по новом распореду часова, који ће бити истакнут на огласној табли и сајту школе.

Весна Мажибрада, педагог

20.09.2019. ТРИБИНА ПУ СОМБОР

13.09.2019. Одржан трећи Сајам половних уџбеника

У суботу, 7.9. 2019. одржан је трећи по реду сајам половних уџбеника за ученике Гимназије. Можемо рећи да се поновила прича од прошле године - слабија понуда,а велика потражња. Матуранти су остали празних руку јер ниједан прошлогодишњи матурант није дошао на Сајам као продавац. Садашњи прваци имали су проблем друге врсте, књига је било, али неодговарајућих. Реформом Гимназије од прошле године дошло је и до промене уџбеника које могу наставници да користе. Прваци су могли да купе тек по коју књигу. Али зато су други и трећи разред могли лепо да се опреме за нову школску годину, и то за врло разумне цене, једини услов је био да поране.
Чекамо следећу годину да видимо каква ће ситуација бити....

Радмила Михаљчић, професор психологије


10.09.2019. ПРЕДАВАЊЕ

10.09.2019. ОБАВЕШТЕЊЕ
Због седнице Наставничког већа, у петак, 13.09.2019. часови у преподневној смени ће бити скарћени 5 минута, а 7/0 час неће бити одржан.

01.09.2019. НАГРАДНИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ
Гимназија ,,Вељко Петровић“ у Сомбору, и ове године, расписује наградни литерарни конкурс, пети по реду, поводом Дана школе, 15. октобра.

Необјављене радове (песму, причу, есеј) на једну од следећих тема:
1. Раванград Вељка Петровића
2. „Све језике у једну песму сложи"
3. „Ово је земља проклета, ал моја"
одштампане и шифриране треба послати на адресу:
Гимназија ,,Вељко Петровић“, 25101 Сомбор, Доситеја Обрадовића 2
или
лично предати у секретаријату школе у 5 примерака, са назнаком „За литерарни конкурс“.

Напомена: У посебном коверту, заједно са радовима, потребно је доставити и разрешење шифре са следећим подацима: име, презиме, адреса, контакт телефон.
Сваки од учесника може да учествује на конкурсу са по једним радом, на српском или мађарском језику. Конкурс је отворен за све ученике средњих школа Западно-бачког округа.
Крајњи рок за достављање радова је четвртак, 10. октобар 2019. године.
Комисија ће након прегледа радова доделити три награде. Свечано уручење награда биће уприличено у Гимназији „Вељко Петровић“ на Дан школе.

30.08.2019. ОБАВЕШТЕЊЕ
ОД ПОНЕДЕЉКА 02.09.
НАСТАВА ЋЕ БИТИ ОРГАНИЗОВАНА У ДВЕ СМЕНЕ - РАСПОРЕД ЗВОЊЕЊА И ЧАСОВА НАЛАЗИ СЕ НА СЛЕДЕЋЕМ ЛИНКУ: РАСПОРЕД

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)