Információk magyar nyelven

2019. május 30.-án

A zombori Veljko Petrović Gimnázium végzős diákjai 2019. május 30.-án búcsúztak az iskolától a Magyar Polgári Kaszinó disztermében.

A Magyar Nemzeti Tanács nagy jelentőséggel biró értesitése

Iskolanap a zombori gimnáziumban

Október 16-án tartották meg a Zombori Veljko Petrović Gimnázium iskolanapi ünnepségét. A jelenlévőket dr. Fekete László igazgató köszöntötte. Az ünnepi műsort követően sor került az irodalmi pályázat nyerteseinek ismertetésére és az előző évben kiemelt eredményeket elérő diákok megjutalmazására. Az igazgató többek között kiemelte az új informatikai szak megnyitásának fontosságát és a Microsoft belgrádi leányvállalatával való sokéves együttműködés sikerességét. A magyar tannyelvű, általános irányú szak idei jutalmazott diákjai: Galac Zsófia, Csernai Panna és Galac Dóra voltak.

Cikk: Wilhelm József
Fotó: Galac Zsófia

2018. OKTÓBER 5-E ÉS 11-A BAJA Mi a közös bennünk?

2018. május 5-én

A Magyar Nemzeti Tanács az idén is megszervezte az újvidéki egyetemek meglátogatását a vajdasági magyar tanulók számára. A mi iskolánk harmadikos tanulói is részt vettek ezen a tanulmányúton 2018. május 5-én. A tanulóknak lehetőságük volt körbejárni az érdekelt egyetemeket és különböző információkat szerezni egyetemista társaiktól. A nap második részében a diákok meglátogatták az Európa Kollégiumot. Ennek a tanulmányútnak az volt a célja, hogy a magyar ajkú diákok megismerkedjenek az itthoni továbbtanulási lehetősegekkel valamelyik szerbiai akkreditált felsőoktatási intézményben.

Eleonora Zidarević

2018. április 25-e és 28-aTalálkozásaink az abonyi gimnazistákkal

2018. április 25-e és 28-a között az abonyi diákok és tanárok a Határtalanul projekt keretén belül négy napot töltöttek nálunk. Az első napon megnéztük a Zentai csata nvezetű festményt, majd Kupuszinán meglátogattuk a tájházat. Másnap a vendégeket az iskolában rövid programmal fogadtuk, melyet bezdáni kirándulás követte, ahol megnéztük a zsilipet, majd a sebesfoki csárdában megebédeltünk. Pénteken egy közös, egynapos kiránduláson vettünk részt, ahol megnéztük a bácsi várat, Újvidéket és Fruška Gorat, visszafelé pedig a péterváradi várat.

Fürsztner Renáta

 

2018. április 18 A Műszaki felszerelést kaptunk a Magyar Nemzeti tanácstól

2018. április 6-án és 7-én A XVIII. TUDOK döntő eredményei

A kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium volt a házigazdája a XVIII. Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferencia döntőjének. A kétnapos rendezvény lebonyolítására 2018. április 6-án és 7-én került sor. Bár a Vajdaságból 12 munka került a döntőbe, de a tanulók egy része más kötelezettségek miatt nem tudott részt venni ezen, így végül 12 diák 9 munkája képviselte a régiót a Kárpát-medencei megmérettetésen. A konferencián 6 vajdasági diák 5 munkáját díjazta a zsűri. A vajdasági magyar diákok újfent helytálltak, amit az alábbi sikerek, eredmények bizonyítanak.
Szociológia-társadalomtudomány szekcióban Nagydíjat kapott Koliger Maxwell, Valami más c. munkájával. (Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Zenta. Mentor: Nagypál Judit.) Ugyanebben a szekcióban második díjat nyertek Mendrei Anna és Torok Anna, Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet c. munkájukkal. (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola, Topolya. Mentor: Mengyán Pletikosić Ildikó.)
A néprajz, élet- és családtörténet, életpályakutatás szekcióban második díjat nyert Rezicska Norbert. Kutatómunkájának a címe: A négyesfogat és ötösfogat mozgalom nemzetmegtartó szerepe Nyugat-Bácskában. (Veljko Petrović Gimnázium, Zombor. Mentor: Wilhelm József.) Szintén ebben a szekcióban különdíjban részesült Szabó Imre, Ki vagyok én? Családfakutatás és családtörténet c. munkájával. (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta. Mentor: Basa György.)
A műszaki tudományok, informatika, bioinformatika szekcióban különdíjas lett Fajka Viktor, Magszámláló c. kutatómunkájával. (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta. Mentor: Kőrösi Gábor.)
A diákok az oklevelek mellett egyéb jutalmakban is részesültek, többek között a XVIII. TUDOK Kárpát-medencei döntő díjazottjai meghívást kaptak az ingyenes, nyári, Balaton melletti, Káptalanfüredi Diákkonferenciára.
A szervezők emellett kiemelték, hogy az országos döntőre kijutott diákok munkája évről-évre egyre színvonalasabb, aminek következtében a zsűri egyre nehezebb döntés elé kerül minden évben, így azokat a diákokat is kutatómunkájuk folytatására biztatják, akik az idei tanévben nem részesültek díjban, de kiváló teljesítményt mutattak fel.
(Irta: Wilhelm József)

2018. március 18 A szülő is tévedhet

A 14 ill. 15 éves gyermekek szülei tévednek, ha nem tartják szem előtt azt a tényt, hogy itthon is megkapják gyermekeik azt a tudást, amit külföldön, csak stresszmentesebben, szeretetben és családi körben.

01.11.2017.  Végre megérkezett a használati engedély is! 

2017. október 25-e és 28-a ABONY

2017. október 25-e és 28-a között a zombori gimnázium általános szakos diákjai látogatást tettek Abonyban két kísérőtanár társaságában. Vendégei voltunk a Kinizsi Pál Gimnáziumának a Határtalanul projekt keretein belül. E négy nap alatt meglátogattuk a Tisza - tavi Poroszlón lévő Ökocentrumot, szolnoki vadasparkot, és a budapesti parlementet. Az abonyi vadászházban a diákok közös vetélkedőn, csapatépítő tréningen vettek részt.

 

21.02.2017. A zombori Gimnázium általános irányzatán magyar nyelven tanulnak a diákok.

Tantárgyak listája

2017. május 6. Az MNT által támogatott újvidéki tanulmányút

A Magyar Nemzeti Tanács annak érdekében, hogy a vajdasági magyar középiskolások érettségi után valamelyik szerbiai akkreditált felsőoktatási intézményben tanuljanak tovább több programmal támogatja a tanulókat és családokat. Egyike ezeknek az újvidéki tanulmányút megszervezése, melyen iskolánk tanulói is részt vettek. A diákoknak lehetőségük volt körbejárni az érdekelt egyetemeket és különböző információkat szerezni idősebb társaiktól, illetve minden egyetem képviseltette magát egy magyar nyelvű tanárral is. A nap második részében a tanulók látogatást tettek az Európa Kollégiumba, ahol rövid ismertetőt kaptak a szakkollégiumi rendszerről.

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)