Információk magyar nyelven

2018. április 18 A Műszaki felszerelést kaptunk a Magyar Nemzeti tanácstól

2018. április 6-án és 7-én A XVIII. TUDOK döntő eredményei

A kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium volt a házigazdája a XVIII. Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferencia döntőjének. A kétnapos rendezvény lebonyolítására 2018. április 6-án és 7-én került sor. Bár a Vajdaságból 12 munka került a döntőbe, de a tanulók egy része más kötelezettségek miatt nem tudott részt venni ezen, így végül 12 diák 9 munkája képviselte a régiót a Kárpát-medencei megmérettetésen. A konferencián 6 vajdasági diák 5 munkáját díjazta a zsűri. A vajdasági magyar diákok újfent helytálltak, amit az alábbi sikerek, eredmények bizonyítanak.
Szociológia-társadalomtudomány szekcióban Nagydíjat kapott Koliger Maxwell, Valami más c. munkájával. (Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Zenta. Mentor: Nagypál Judit.) Ugyanebben a szekcióban második díjat nyertek Mendrei Anna és Torok Anna, Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet c. munkájukkal. (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola, Topolya. Mentor: Mengyán Pletikosić Ildikó.)
A néprajz, élet- és családtörténet, életpályakutatás szekcióban második díjat nyert Rezicska Norbert. Kutatómunkájának a címe: A négyesfogat és ötösfogat mozgalom nemzetmegtartó szerepe Nyugat-Bácskában. (Veljko Petrović Gimnázium, Zombor. Mentor: Wilhelm József.) Szintén ebben a szekcióban különdíjban részesült Szabó Imre, Ki vagyok én? Családfakutatás és családtörténet c. munkájával. (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta. Mentor: Basa György.)
A műszaki tudományok, informatika, bioinformatika szekcióban különdíjas lett Fajka Viktor, Magszámláló c. kutatómunkájával. (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta. Mentor: Kőrösi Gábor.)
A diákok az oklevelek mellett egyéb jutalmakban is részesültek, többek között a XVIII. TUDOK Kárpát-medencei döntő díjazottjai meghívást kaptak az ingyenes, nyári, Balaton melletti, Káptalanfüredi Diákkonferenciára.
A szervezők emellett kiemelték, hogy az országos döntőre kijutott diákok munkája évről-évre egyre színvonalasabb, aminek következtében a zsűri egyre nehezebb döntés elé kerül minden évben, így azokat a diákokat is kutatómunkájuk folytatására biztatják, akik az idei tanévben nem részesültek díjban, de kiváló teljesítményt mutattak fel.
(Irta: Wilhelm József)

2018. március 18 A szülő is tévedhet

A 14 ill. 15 éves gyermekek szülei tévednek, ha nem tartják szem előtt azt a tényt, hogy itthon is megkapják gyermekeik azt a tudást, amit külföldön, csak stresszmentesebben, szeretetben és családi körben.

01.11.2017.  Végre megérkezett a használati engedély is! 

21.02.2017. A zombori Gimnázium általános irányzatán magyar nyelven tanulnak a diákok.

Tantárgyak listája

2017. május 6. Az MNT által támogatott újvidéki tanulmányút

A Magyar Nemzeti Tanács annak érdekében, hogy a vajdasági magyar középiskolások érettségi után valamelyik szerbiai akkreditált felsőoktatási intézményben tanuljanak tovább több programmal támogatja a tanulókat és családokat. Egyike ezeknek az újvidéki tanulmányút megszervezése, melyen iskolánk tanulói is részt vettek. A diákoknak lehetőségük volt körbejárni az érdekelt egyetemeket és különböző információkat szerezni idősebb társaiktól, illetve minden egyetem képviseltette magát egy magyar nyelvű tanárral is. A nap második részében a tanulók látogatást tettek az Európa Kollégiumba, ahol rövid ismertetőt kaptak a szakkollégiumi rendszerről.

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)