Амбијентала настава биологије 25. маја 2019.

У суботу 25. маја 2019. ученици I-5, II-1, II-2, II-4 i II-6 Гимназије „Вељко Петровић“ су уз сарадњу професора биологије Марије Павловић и Елеоноре Зидаревић успешно извели активност на терену под називом „Постанак живог света и његова еволуција“. Укупно педесетак гимназијалаца је учествовало у овом креативном начину приближавања биологије ђацима. Ученици су своја предавања и теренски рад извршили у зоолошком врту „Палић“, где су били гостољубиво примљени.
Презентовања наших вредних ђака одржано је у конференцијској сали у зоолошком врту, где су ученици другог разреда говорили о разноврсноси животињског света, док су се прваци базирали на еволуцију читавог живог света. Ученици су могли да се упознају са величином, исхраном, начином размножавања и многим другим карактеристикама следећих врста: корњача, крокодила, жирафа, папагаја, медведа, кенгура и птица тла. Овом области разноврсности животињског света су се бавили наши старији ученици, посебно напоменујући саму угроженост одређених врста у нашој земљи, али и у свету. Са освртом на угроженост, слушали смо о пандама као симболу угрожености и антропогеним утицајима којим тренутно покушавамо да их вратимо у довољан број за опстанак. Поред панди која је на глобалном нивоу угрожена чули смо и да је мрки медвед такође угрожена врста у нашој земљи. На жалост он није једини, ту су и многе друге врсте као што је и велики тетреб. Ми ученици и овим путем (још једном) апелујемо на угроженост животињских и биљних врста у нашој земљи и свету.
Након предавања о животињском свету уследиле су презентације ученика првог разреда о еволуцију живог света. Презентације су се односиле на настанак земље и теорије еволуције као што је Дарвинова, али и на сродности врста преко филогенетских стабала и приказе еволуције на примерима. Ова предавања су завршена уз напомену професорке Марије павловић да Дарвин није био само заслужан за теорије еволуције већ и за зачетке екологије.
Рад на терену је представљао посматрање и препознавање животињских врста у зоолошком врту. Ђаци су самостално запажали разлике и сличности између животиња из истих фамилија. Овај дивни, користан и веома занимљив рад на терену је завршен повратком у Сомбор око 14 часова.

Припремиле ученице: Ена Ђорђевић, Ленка Нешић, Радмила Стојиљковић и Јелена Ђаковић, сви из одељења I-5.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СТОГОДИШЊИЦЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА 04.02.2019.

  • Ученици природно-математичког смера, одељења 3-4 и 3-5, на иницијативу проф. Зорана Младеновића, су посетили Историјски музеј Србије.
    Пошто се ове године обележава 100-годишњица од завршетка Великог рата, у музеју је представљена изложба "Крај Великог рата 1917-1918". Изложба је савремени музејски пројекат, који настоји да нам, аутентичним материјалима, звучним и светлосним ефектима и реконструкцијом појединих делова фронта, што потпуније приближи године рата... више

2019.

Посета музејима

2018.

Посета музејима

Радионице

Aмбијентална настава

2017.

Радионице

Aмбијентална настава

Тематски час

Биологија - вежбе

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)