ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СТОГОДИШЊИЦЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

Ученици природно-математичког смера, одељења 3-4 и 3-5, на иницијативу проф. Зорана Младеновића, су посетили Историјски музеј Србије.
Пошто се ове године обележава 100-годишњица од завршетка Великог рата, у музеју је представљена изложба "Крај Великог рата 1917-1918". Изложба је савремени музејски пројекат, који настоји да нам, аутентичним материјалима, звучним и светлосним ефектима и реконструкцијом појединих делова фронта, што потпуније приближи године рата. Поред документарних филмова, личних предмета, оружја, одликовања и бројних до сада не изложених фотографија, на изложби су приказане и уметничке слике и плакати који су обележили тај славни период српске историје.
На самом уласку у музеј, сачекао нас је кустос музеја, који нас је провео кроз изложбу и причом нам приближио ток рата. Провео нас је кроз саму реконструцију ровова, упознао са најпознатијим биткама и увео у статистику погинулих.
Српска војска је имала велики број људских жртава, али поред свега тога успела је да надјача противника и покаже своју снагу. Пробојем Солунског фронта, српска војска је кренула ка свом циљу, ослобођењу отаџбине. Београд је ослобођен 1. новембра 1918. године, а убрзо и остали делови државе. Рат је завршен капитулацијом Немачке 11. новембра 1918. године и победом савезника. За јединог кривца за избијање рата је оптужена Немачка, која је желела да направи прерасподелу територија на Балкану.
За српску војску, најзначајнији је Балкански фронт, на почетку рата, односно Солунски фронт, који је створен када је српска војска прешла Албанију и зауставила се у Грчкој.
Неке слике са Солунског фронта су први пут претстављене баш на овој изложби, и оне нам дочаравају атмосферу на фронтовима. Тамо није било само рата и туге коју он са собом носи, већ су се људи мирили са тим периодом живота покушавајући да га на било који начин учине лепшим. Певали су, играли и стицали пријатеље за цео живот, без обзира на народ ком припадају.
Изложба нам је на један веома леп начин дочарала тешке године за српску историју. Много тога смо научили током обилажења ове изложбе, поновили већ познато и видели ствари које можда не бисмо у некој другој прилици. Препоручила бих посету овој изложби, јер свако од нас треба бар неко време да размишља о прецима који су животе дали за своју државу, да тиме спречимо њихов пад у заборав, јер то никако нису заслужили.

Проф. Зоран Младеннновић

 

2019.

2018.

Посета музејима

Радионице

Aмбијентална настава

2017.

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)