КАФКИН ЗЛАТНИ ГРАД!

Првог викенда новембра, од 3. до 5., ђаци трећих разреда, заједно са професорицом Лидијом Неранџић-Чандом, су се окупили и упутили ка Прагу у намери да спознају родни град светски познатог књижевника Франца Кафке. На пут смо кренули у петак у послеподневним часовима, преко Мађарске и Словачке, и стигли у Праг у раним јутарњим часовима. Одмах по доласку смо кренули у разгледање „Златног града“.
Прву знаменитост коју смо обишли била је Катедрала Св. Вида. Како ујутро није било гужве, успели смо лепо да сагледамо лепоте ове старе катедрале. Након што смо саслушали водича о историји катедрале, упутили смо се даље ка базилики Св. Ђорђа. Одатле смо прошетали до Кафкиног музеја, у ком је Кафкин рад приказан фотографијама, рукописима и аудио-визуелним представама. Затим смо отишли до Карловог моста, где смо видели три прелепа торња којима је мост украшен, и наравно статуе, тачније њих 30, а код најпознатије, статуе Јана Непомуког, смо зажелели и жељу, надајући се да ћемо се поново наћи на истом месту једног дана. Затим смо кренули ка јеврејској четврти, где смо обишли и саслушали приче о неколико синагога, а онда наставили даље ка најстаријем прашком тргу, Староградским наместима, односно Староградском тргу. Ту смо видели цркву Св. Николе, споменик Јану Хусу, Тински храм и Староградску већницу, на којој се налази чувени Астрономски сат. После напорног обиласка, имали смо слободно време, када су неки шетали и још мало разгледали град, а неки ишли у пивницу да пробају далеко познато прашко пиво и чешке специјалитете. После слободног времена, састали смо се, и кренули ка луци, где нас је чекао брод, и кренули смо у разгледање Прага на потпуно други начин. Након сат времена вожње бродом, аутобусом смо се упутили ка хотелу Олyмпиц. Сместили смо се, одморили, и сутрадан након доручка смо се упутили ка Братислави. За Братиславу смо имали много мање времена за разгледање, али нам је свима оставио леп утисак, због не тако великих гужви и увек насмејаних људи. Тамо смо обишли Катедралу Св. Марка, Словенско народно позориште, статуу Чумила, Ганимедову фонтану и Максимилијанову фонтану која се налази на главном тргу и, наравно, након тога смо имали мало слободног времена. После тога смо отишли сви заједно у шопинг центар Аупарк, где смо провели око сат и по времена, и најзад кренули ка Сомбору.
Пуни узбудљивих доживљаја и лепих тренутака вратили смо се у Сомбор око поноћи, наравно носећи успомене које ће нас везати и подсећати на заједничко време испуњено смехом и радошћу.

Јована Тепшић, ученица III-2 Гимназије “Вељко Петровић”

2019.

2018.

2017.

Радионице

Aмбијентална настава

Тематски час

Биологија - вежбе

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)