ДАН СВЕТОГ САВЕ 2024.

Приредба са пригодним програмом одржана је у петак 26.1.2024.

Програм су осмислили библиотекарка Слободанка Драгичевић Вагић и вероучитељ Радо Тодоровић. Водитељи програма су били матуранти: Исидора Асић и Лука Шево

Хор Гимназије извео је прво „Химну Св. Сави“, а касније и духовну песму „Милешева“.

Хором је дириговала Марија Стошић, професорица музичке културе.

Директор Душан Мишковић је одржао кратак поздравни говор и прочитао честитку Покрајнског секретара Жолта Сакалаша на српском језику.

Помоћник директора Андор Сен одржао је кратак поздравни говор и прочитао честитку на мађарском језику.

Тамаш Кањо ученик 1. разреда одрецитовао је песму Ady Endre: „Az Úr érkezése“ - „Долазак Бога“.

Ученице првог разреда: Милица Петровић, Лара Вукичевић, Илијана Шалајић и ученици трећег разреда: Тијана Ђукић, Лука Узелац и Млађан Бошковић рецитовали су Посланицу Св. Апостола Павла коринћанима – „Химну љубави“.

Јована Адамовић, ученица трећег разреда, рецитовала је песму Наталије – Натке Ћатовић „Друго звоно – хиландарско“. Литерарна награда „Наталија - Натка Ћатовић“ одлуком Наставничког већа, додељена је Петру Марковићу. Донатор награде је Истакнути пријатељ Гимназије, Мила Ћатовић, гимназијска професорица у пензији.

Дејана Дракулић и Душан Шијачић, ученици трећег разреда, рецитовали су „Беседу о Св. Сави“ од Матије Бећковића.

Ирина Николић, ученица трећег разреда, у пратњи етно групе извела је песму „Молитва Св. Саве Богородици“.

Професорица ликовне културе и председница жирија Мила Крстић Красуљак представила је наградни ликовни Светосавски конкурс. Конкурсни задатак ове године је био да се нацрта стрип на тему „Србија из доба Немањића“. Донатор наградних ваучера била је фирма „Арс“ која се, између осталог, бави продајом прибора за ликовну уметност. На конкурсу је било пријављен 31 рад. Најуспешнији ученици на конкурсу били су: Татјана Драганов која је освојила 1. награду, Душан Ненадић који је освојио 2. награду, а трећу награду, одлуком жирија, добила је Емилија Ерменц. Похваљени су и радови Милице Хајнал, Васје Петковић, Данице Маравић, Тијане Добрић и Николине Мргић. Сви радови изложени су у Свечаној сали Гимназије, тј. у учионици бр. 53.

У другом делу прославе, Отац Срђан Перић осветио је колач и кољиво у присуству Гојка Влашког који је кумовао Гимназији на овогодишњој слави испред породице Влашки, Синише Милића који је преузео кумство за наредну славу испред породице Милић, окупљених гостију, професора и ученика. Након чина освећења отворена је изложба свих конкурсних радова.

fb
inst
yt

© Новембар, 2022. Дизајн и израда: Петар Зорић и Нела Карамарковић