ДАН СВЕТОГ САВЕ 2019.

У недељу 27.01.2019. године, обележена је Школска слава, Свети Сава у Гимназији „Вељко Петровић“. Свечаност је почела у 12 часова извођењем светосавске химне коју је отпевао школски хор предвођен професором музичке културе Јосипом Пекановићем.
Водитељи програма Даница Опачић и Петар Карас најавили су почетак прославе и дали реч директору гимназије др Ладиславу Фекетеу који је пригодном беседом поздравио све присутне и истакао велики успех нашег колеге професора Душка Обрадовића који је један од добитника овогодишње Светосавске награде.
Након тога уследио је пригодан програм под називом Наша духовна вертикала који је припремила проф. српског језика и књижевности др Снежана Клепић и ученици: Тања Недељков, Зоја Врањеш, Марија Куцурски, Вукашин Стевић, Јелена Жакула, Николина Галетин и Јован Перић, а за монтирање филма који је пратио рецитал били су задужени Александар Зечев и Урош Ковачић. На крају рецитала хор је извео песму „Цвета трешња у планини“ за коју је текст написао Душан Ковачевић, а музику Зоран Симјоновић. Николина Топалов је рецитовала песму Наталије Ћатовић „Прво звоно студеничко“ којом је освојила прво место на Међународном конкурсу о брујању звона са задужбина Немањића.

Као и сваке године у оквиру светосавске приредбе додељује се награда Наталија Натка Ћатовић, а овогодишња добитница ове награде је ученица 4-3, Ленка Настасић, која може да се похвали великим бројем литерарних награда и успесима на такмичењима и из књижевности и језика.
Награђени су и професори на основу постигнутих успеха њихових ученика на републичким такмичењима, а за школску 2017/18. годину то су: Душко Обрадовић,Мира Трифунов и Марија Павловић. Уручујући поклоне директор се посебно захвалио проф. Мири Трифунов и пожелео јој да и као пензионерка жање успехе.
На крају програма уручен је поклон Татјани Латас, власници и директорици предузећа Сомборелектро, овогодишњој куми славе, која је донирала Гимназији “Вељко Петровић“ новчани износ за покривање трошкова израде витража на улазним вратима у холу школе. Водитељи су показали слику коју је урадио светски познат сликар Пеђа Ђаковић на основу које ће бити израђен витраж, а израда ће бити поверена уметнику Трифуну Мацури – Мацку.

Проф. Милица Миличевић

Фотографије - Десимир Радановић

fb
inst
yt

© Новембар, 2022. Дизајн и израда: Петар Зорић и Нела Карамарковић