ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ

 • 2023: Милан Степановић и Атила Пфајфер

 • 2022: Јене Хајнал

 • 2021: Марија Павловић

 • 2020: Живодарка Крстић

 • 2020: Мила Ћатовић

 • 2019: Предраг Пеђа Ђаковић

 • 2018: Душанка Голубовић

 • 2017: Епископ бачки Иринеј

 • 2017: Душко Обрадовић

 • 2016: Мирко Тодоровић

 • 2016: Андреј Кукурузар

 • 2015: Академик Рајко Игић

 • 2015: Академик Иван Гутман

ИСТАКНУТИ ПРИЈАТЕЉ ГИМНАЗИЈЕ

18. септембра 2015. године једногласно је изгласан следећи текст Одлуке о установљењу Признања „ИСТАКНУТИ ПРИЈАТЕЉ ГИМНАЗИЈЕ“.
За дугогодишњу успешну сарадњу у васпитно-образовним и стручним активностима Школе и за постигнути истакнути допринос подизању угледа Гимназије „Вељко Петровић“ у друштвеној заједници, као и за донаторство у циљу остваривања значајног побољшања услова рада у школи УСТАНОВЉАВА се ПРИЗНАЊЕ „ИСТАКНУТИ ПРИЈАТЕЉ ГИМНАЗИЈЕ „ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ“.
2020.

Професорка Мила Ћатовић је рођена у Сомбору 08.04.1946. године и након завршене Гимназије и Филолошког факултета у Београду, смер светске и југословенске књижевности, ради као професор у Гимназији „Вељко Петровић" до 2011 године, када је пензионисана са 40 година и 6 месеци рада. Поред редовних обавеза, професорка је била успешна и у ваннаставним активностима, рецитаторској и литерарној секцији школе. Њени ученици су освојили бројне награде: рецитатори и прво место на савезном такмичењу 1997. године, а литерати, прво место на међународном такмичењу 1998. године.
Са гимназијалцима је реализовала преко стотину културних манифестација поводом датума међународног и републичког значаја, школе, општине, Субнора, Војске Србије, националних удружења (двојезично): руског, немачког, мађарског, ромског; основала је и смотру музичких и песничких нада гимназије „Поздрав пролећу" и донатор је Литерарне награде Гимназије „Вељко Петровић".
Добитник је Новембарске награде општине Сомбор за културу 2008-ме године, Венац слободе Радомир Рада Дракулић за неговање родољубивог песништва 2017-те, Признање Истакнути пријатељ Гимназије „Вељко Петровић" 2020-те године, Захвалнице Војске Србије, Удружења Први српски устанак из Орашца и других друштвених, културних организација са којима је сарађивала. Била је члан фонда „Лаза Костић", аутор је неколико критика књижевних дела штампаних у Књижевним новинама.

У реализацији културних манифестација сарађивала је са МОХ „Јувентус кантат", хором „Цар Константин и царица Јелена", хором Музичке школе „Петар Коњовић" и успешним ученицима гимназијалцима: рецитаторима, инструменталистима и вокалним солистима.

2017.

Ове године, свечаност поводом Дана школе је обележило присуство Његовог Преосвештенства Епископа Бачке господина др Иринеја коме је уручено Признање Истакнути пријатељ Гимназије „Вељко Петровић“. Његово Преосвештенство Епископ Бачке господин др Иринеј је и сам био ђак наше школе у периоду од 1961. до 1965. У свом обраћању, он је нагласио значај и утицај Гимназије и њених професора, како на њега самог, тако и на све остале ђаке који су прошли кроз ову школу.
Одлуком Наставничког већа, Признање Истакнути пријатељ Гимназије „Вељко Петровић“, додељено је и професору Душку Обрадовићу за дугогодишњи значајан допринос подизања угледа Гимназије “Вељко Петровић“ кроз постигнуте резултате у свом раду.
Кратку биографију Епископа Иринеја можете прочитати на овом линку.

2016.

Признањем "Истакнути пријатељ Гимназије" награђен је матурант Андреј Кукурузар, освајач бронзане медаље на Хемијској олимпијади у Грузији и Мирко Тодоровић власник компаније "Тодор", Дугогодишњи пријатељ колектива сомборске гимназије.

2015.

Награда "Истакнути пријатељ Гимназије" додељена је академику професору др Ивану Гутману и академику професору др Рајку Игићу.
Кратку биографију др Ивана Гутмана можете прочитати на овом линку.
Кратку биографију проф. др Рајка Игића можете прочитати на овом линку.

fb
inst
yt

© Новембар, 2022. Дизајн и израда: Петар Зорић и Нела Карамарковић