24. Еколошко веслачка експедиција - гимназијски офроуд вишебој

P2017. године велика ЕВЕ је одржана од 19. јула до 2. августа, на релацији Чачак – Прахово (Кусјак). Превалили смо око 1500 км. 900 км је отишло на транспорт нас и опреме од Сомбора до Чачка и од Прахова до Сомбора и око 600 км путовања у кануима.

Дисциплине:
• Око 300 км смо возили кануе на дивљим водама, по Западној и Великој Морави,
• Око 570 км веслања по Великој Морави и Ђердапу,
• Око 60 км једрења,
• 17 км кањоинга,
• 17 км планинарења.
• Скокови у воду са канапа
• Скокови у воду са стене.

Било је 24. учесника. 19 ученика сомборске Гимназије и 5 гостију: Један гимназијалац из Руме, двоје из Суботице и два велика љубитеља природе из Врчина. Поново смо имали велику помоћ ЈП „Војводинашуме“ који су нам уступили део весала и превозно средство.

Учесници: Милана Радмановић, Данијел Вукићевић, Соња Вученовић, Огњен Кулић, Сара Вуковић, Милица Матијевић, Радић Никола, Виктор Ђурић, Томислав Судар, Тања Недељков, Дајана Прерадовић, Милош Косановић, Тохољ Реља, Ксенија Лазић, Јовановић Данило, Сава Илија Брцански, Марија Драгаш, Милица Медведев, Славко Крстић, Бјелић Нађа и Душко Обрадовић.

Након 12 година веслања по рекама Србије, ево по други пут узастопце освојисмо Мораву. Иако огорчени чистоћом Мораве, ипак је смо достојно савладали. Водостај на Морави ове године није нам ишао на руку. Изузетно мало воде у кориту приморавало нас је да често кануе и опрему пешке привлачимо или носимо деловима реке где има воде. Динамичнија и топлија од Дрине, Морава је заслужила да је прођемо још који пут али однос људи према Морави, наговештава да ћемо 2018. поново да се отиснемо Дрином. Свеједно, напумпани адреналином и релативно брзим деловима Западне и велике Мораве, већ након 6 изузетно врелих дана и 330 км пловидбе нађосмо се у Дунаву.

На ушћу Млаве у Дунав, домаћин Винко и његови ортаци омогућили су нам да будемо гости на багеру за вађење шљунка „Буковац“. Ту смо мало допунили батерије и испекли гомилу палачинки.

У близини села Брњица поновили смо кањоинг Брњичком реком. Након око 6 км успона коритом планинске речице и форсирањем њенод доњег кањона морали смо да се вратимо у камп још једном ускраћени за поглед на водопад на крају горњег кањона Брњичке реке.

Успон на Велики Штрбац је већ стандардна планинарска активност. Поглед оданде на Румунске и наше обронке Карпата, заслужује напоре и време уложено у пењање. Видљивост од преко 30 километара, омогућила нам је да са Великог Штрпца видимо чак део Дунава код Брзе Паланке.

Посетили смо Рамску тврђаву, прошли поред Голубачке тврђаве, стене Бабакај, манастира Мракоња у Румунији, Децибела, највеће камене статуе у Европи и били смо на Трајановој табли једанаесту годину заредом, а прошли смо и поред стуба Трајановог моста, јединог преосталог дела ове грађевине.

С обзиром да сами припремамо храну, смештај и остало, овогодишња велика ЕВЕ коштала нас је само 8000 дин по особи, од чега је више од половине наших средстава отишло на транспорт нас и опреме.

Сиже наших активности може се видети на YоуТубу

IПроф. Душко Обрадовић

Valid XHTML 1.0 Strict! | Site map | Kontakt | © 2007..2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimnazije