ПРОЈЕКТИ 2023/2024.


ПОСЕТА ТРАФОСТАНИЦИ
Мај- месец математике

Ове године смо обележили манифестацију „Мај месец математике“ кроз едукативне игре и квиз: “ Волимо математику“.Овај догађај је први пут започео 2012. године и од тада се сваке године обележава током месеца маја.

У нашој школи се 17.5.2024. окупило се двадесет ученика који су били успешни у решавању математичких задатака. Учествовали су у квизу: „Волимо математику“. Пет екипа од по четири ученика освајали су бодове са циљем да остваре што боље резултате. Кроз ове активност доживљавали су математику на креативан и забаван начин, Након завршетка квиза проглашене су и награђене следеће екипе:

1. Александар Губица, Андрија Стојковић ,Мила Врачар и Марко Бабић освојили су прву награду
2. Милан Ранисављевић, Лаура Правдић, Филип Репман и Александра Миладиновић освојили су другу награду
3. Данило Чортан, Срна Батинић, , Марко Јојић и Вељко Галовић освојили су трећу награду

Ову прилику смо искористили да наградимо и седам ученика који су учествовали на Државном такмичењу из математике које је одржано 20.4.2024. у Новом Пазару. Ученици који су учествовали и освојили награде и похвалу су: Немања Мајски (прва награда), Александар Губица (друга награда), Вељко Галовић (трећа награда), Андредј Одри (похвала), Лаура Правдић, Марко Јојић и Марко Бабић.

Ова манифестација није могла да прође а да нисмо поменули и наградили наша два најбоља ученика свих времена који су освајали најзначајније награде на Државним такмичењима из математике. То су:

Александар Губица 1. година -прва награда
2. година-друга награда Државно такмичење из математике Б категорија, трећа награда Државно такмичење из математике А категорија, похвала Српска математичка олимпијада
3. година-прва награда
4. година-друга награда
На такмичењима „Кенгур без граница“ Александар је освојио три пута 3. награду и једном 2. награду.
Немања Мајски 2. година-прва награда
3. година-друга награда
4. година –прва награда
На такмичењима „Кенгур без граница“ Немања је освојио два пута 2. награду и једном 3. награду.

Честитамо им и хвала им на овим изванредним и значајним успесима које су постигли током целог школовања и са којима су прославили сомборску гимназију и наш град.
Водитељке су биле Ирина Секулић и Николина Крендић које су одлично водиле квиз.

За успешну реализацију квиза постарали су се и Ивана Бошњак, Јанко Милићевић, Јелена Опачић, Милан Ранисављевић, Јана Терзић и Милана Брдар.

Ове године смо имали рекорадан број донатора који су обезбедили награде за наше успешне математичаре.
Захваљујемо се донаторима награда за наше најуспешније ученике: продавници ИТ опреме “Инфо Центар”, фирми „Сомболед“, цвећари “Хедерица”, пицерији “Маноли +”,пекари „Десетка -пите испод сача“, штампарији “Пергамент”, фотографској радњи “Фото Центар“, транспортном предузећу “ОП-СА логистик” занатској радњи “ Јановић” и књижарама ” Пергамона” и “Лилаш”.
Извештај - Велес, 2024.

У организацији Креисау-иницијативе из Немачке и партнерске организације Крижова-иницијативе из Пољске, од 16. до 23. марта 2024. године организован је Модел међународног суда правде (MICC, Model International Criminal Court) у Велесу, Северна Македонија, који је у седам дана реализован кроз различите радионице о људским правима, праву и симулацији суђења за ратне злочине.
Модел MICC-школа за циљ има подизање свести о људским правима и подучавање средњошколаца о начинима њихове заштите. Уз ученике Гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора, у симулацији Међународног суда правде учествовали су и ученици и наставници из Немачке, Грчке и Северне Македоније.
Ученици су се кроз различите радионице (људска права, увод у право) и дискусије (зашто ратујемо, зашто кажњавамо) припремали за улоге тужиоца, браниоца или судија у правном тиму или су се нашли у новинарском тиму који је пратио сва дешавања. Учествовали су у писању оптужнице, заступању одбране, изрицању пресуде, организацији прес-конференције, изради филма и новина.
Модел међународног суда правде омогућава ученицима из целог света да сазнају како суд функционише у пракси јер као тужиоци, браниоци и судије уче о праву и правди, информишу се о кршењу људских права, упознају начине на које се међународна заједница одређује према злочинима.
Јесу ли право и правда исто, постоји ли примерена казна из угла тужилаштва или одбране, шта су олакшавајуће околности, постоје ли начини за заштиту људских права, и даље су отворена питања за ове младе људе.
Своју школу, град и земљу достојно су представљали: Анђелија Радовић, Ана Ђуран, Михаило Шиђански, Остоја Грујић, Хелена Новковић, Ненад Паштровић, Михајло Вукелић, Вук Мијаиловић, Јана Лалић, Николина Иђушки, Стефан Радић и Александар Ђерић у пратњи професорке српског језика и књижевности др Снежане Клепић и професорке ликовне културе Миле Крстић Красуљак. На интеркултурној вечери представили су своју државу, град и школу, градске знаменитости, богатство културе, школске успехе, а производима из града и околине почастили остале учеснике.
Посебну захвалност дугујемо СЗР „Јановић“ која нас је и овог пута подржала вредном донацијом својих производа. Остале ђаконије, као и поклоне, обезбедиле су професорке Клепић и Красуљак.
Професорке су у Велесу посетиле Гимназију „Кочо Рацин“, пријатељску школу са којом наша Гимназија има дугогодишњу сарадњу, а у Скопљу Гимназију „Јосип Броз Тито“ са којом је сарадња тек отпочела.

Др Снежана Клепић
УЧЕШЋЕ У НАЦИОНАЛНОМ ЛИГА КВИЗУ

1. 2. 2024. тим ученика Гимназије у саставу: Михаела Рица 1-4, Јована Тркуља 1-7, Павле Секулић 1-7, Вељко Галовић 1-7 и Лука Пантовић 1-7 учествовали су, ван конкуренције, у овогодишњем средњошколском Националном лига квизу. Учествовало је укупно 316 екипа из Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Наш тим је, као новопридошли, на самом почетку поздрављен од стране организатора и учесника , аплаузом добродошлице. Сам квиз покренут је у Шибенику а реч је о низу едукативних и забавних квизова заснованих на образовним курикулима. Наш тим је освојио 18,5/20 бодова. У пројекту ове године учествује преко 1500 ученика из 37 градова Хрватске, БиХ и Србије . Да бисте успели у квизу потебно је да ослободите ум и креативно размишљате, уз добру сарадњу унутар тима.
Упознајмо свет кроз гастрономију

У петак, 15.12.2023. године, ученици 3-2 одељења, заједно са професорком Иваном Кох Јербић, одржали су угледни час енглеског језика на тему Упознајмо свет кроз гастрономију, на којем су представили традиционална јела земаља у којима се говори енглески језик. Део часа био је резервисан и за дегустацију ових јела, које су ученици сами припремили у циљу што бољег упознавања са културама ових народа.
АКТИВНОСТИ УЧЕНИКА ГИМНАЗИЈЕ ПОВОДОМ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Поводом Дана особа са инвалидитетом који се обележава 3.12. ученици Гимназије учествовали су у неколико активности.

"Турнир за осмех", традиционални турнир у куглању, који је реализован у петак, 1.12.2023. у Bowling Stone, на ком је учествовало 12 наших ученика. Домаћица турнира била је Радмила Јокић.

Друга активност била је групни одласци на изложбу "Искорачимо заједно", на којој су и наши ученици имали штанд за продају новогодишњи честитки у хуманитарне сврхе. Координатор изложбе била је дефектолог Катарина Салкановић.

Последња активност била је фокус група на тему "Различитошћу до заједничких циљева", реализована 4. 12. 2023. на којој је учествовало 16 ученика Гимназије, а реализатори су били дефектолози Зоран Ковачић, Невена Ковчин и Мирела Манојловић.
КОНТЕКСТУАЛИЗАЦИЈА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА КРОЗ РАД СА МЛАДИМА

На позив Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин, а под покровитељством Министарства културе Републике Србије, Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор укључила се у пројектат „Контекстуализација културног наслеђа кроз рад са младима”.
Пројекат Покрајинског завода започет 2022. године, подразумева едукацију младих, а у фокусу има ширење знања и подизање свести младих о вредностима две заштићене просторне културноисторијске целине - у Сомбору и Апатину. Ове године се, у Сомбору, кроз пројекат бавимо Коњовићевом палатом, која поред материјалне има снажну нематеријалну димензију (истицање значаја породица Коњовић и Вукичевић, чије се здање налазило на овом месту пре изградње предметне палате, а посебно личности Милана Коњовића, чувеног сликара, чији се атеље овде налазио). Пажња се усмерава и на Шандора Херцега, пројектанта, као и на причу о сецесији, као оригиналном стилу и покрету са почетка 20. века.
Први корак у оквиру пројекта био је пут у Сегедин, са циљем обиласка свих значајних палата у стилу сецесије, укључујући и оне које је пројектовао Ференц Рајхл, цењени архитекта рођен у Апатину. Посета је обухватила и разгледање знаменитих грађевина у другим архитектонским стиловима, као и обилазак православне цркве.
На студијско путовање у Сегедин из сомборске Гимназије кренуло је 16 ученика уз пратњу Снежане Клепић, професорке српског језика и књижевности и Миле Крстић Красуљак, професорке ликовне културе. Посета је реализована уз пратњу стручног водича, као и стручњака из Покрајинског завода.
Следећи пројектни задаци везани су за Сомбор и нашу школу, а завршетак пројекта очекује се за три месеца.


fb
inst
yt

© Новембар, 2022. Дизајн и израда: Петар Зорић и Нела Карамарковић