ПРОЈЕКТИ 2020/2021.


УМРЕЖАВАЊЕ КЊИЖЕВНОШЋУ

Збирку прича "Умрежавање књижевношћу" можете погледати у дигиталном формату на ОВОМ линку.ПОДРШКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ УПРАВЉАЊУ МИГРАЦИЈАМА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ – ПОБОЉШАЊЕ КАПАЦИТЕТА ЗА ПРИХВАТ, УНАПРЕЂЕЊЕ УСЛУГА И ЗАШТИТЕ И ПРИСТУПА ОБРАЗОВАЊУ

У оквиру пројекта ''Подршка Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији – Побољшање капацитета за прихват, унапређење услуга и заштите и приступа образовању'' Гимназија ''Вељко Петровић'' 17.06.2021. године реализовала је посету Прихватном центру Шикара у Сомбору и у оквиру исте одржала ликовну радионицу планирану пројектом. Посету и радионицу реализовао је наставник ликовног васпитања у ОШ ''Доситеј Обрадовић'' Симон Савовић, а на пројекту ангажован као спољни сарадник. Радионица и активности су одржане уз асистенцију учитељице Драгане Дрљевић, запослене у Прихватном центру. На почетку посете, постављени су столови и сви неопходни реквизити испред Дечијег кутка, пошто се ликовна радионица састојала у учењу основа приликом сликања спрејевима, уз занимљиве активности које су деца радо извршавала. На радионици је учествовало четворо ученика-мигранта основношколског узраста и десеторо ученика-миграната средњошколског узраста. У Прихватни центар је, заједно са наставником, отишло и неколико ученика Гимназије, који су претходно већ довољно савладали ову технику па су могли да се придруже наставнику Савовићу у обици ученика-миграната вршњачком едукацијом. Такође, зато што је радионица била изузетно занимљива њој су се придружили и родитељи ученика као и други одрасли мигранти који су се налазили у Прихватном центру у том тренутку. Ученици-мигранти су били сарадљиви и током сусрета није постојала баријера било какве врсте. Комуникација и дружење су били на обострано задовољство, и радујемо се што смо могли да их научимо нечему новом, као и што смо им пружили активности које су били од једнаког интересовања и за децу млађег и старијег узраста.ПОДРШКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ УПРАВЉАЊУ МИГРАЦИЈАМА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ – ПОБОЉШАЊЕ КАПАЦИТЕТА ЗА ПРИХВАТ, УНАПРЕЂЕЊЕ УСЛУГА И ЗАШТИТЕ И ПРИСТУПА ОБРАЗОВАЊУ

У оквиру пројекта ''Подршка Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији – Побољшање капацитета за прихват, унапређење услуга и заштите и приступа образовању'' Гимназија ''Вељко Петровић'', која је потписница истог, реализовала је посету Прихватном центру Шикара у Сомбору и у оквиру исте одржала језичку радионицу. Посету и радионицу реализовале су професорке енглеског језика Кристина Кох Савовић и Ивана Кох Јербић, уз асистенцију учитељице Драгане Дрљевић, запослене у Прихватном центру. На почетку посете, дечијем кутку Прихватног центра дати су поклони у виду ђачког прибора (свеске, оловке, бојице, фломастери, маркери, дигитрони...) као и речници (енглеско-српски и енглеско-мађарски). Језичка радионица се састојала у учењу основних фраза и речи на енглеском језику, уз занимљиве активности које су деца радо извршавала. Деца мигранти су били сарадљиви и током сусрета није постојала баријера било какве врсте. Комуникација и дружење су били на обострано задовољство, и радујемо се поновном сусрету, када ће се урадити нека друга радионица и неким новим поклонима обрадовати ученици-мигранти и њихов кутак у Прихватном центру.24.02.2021. - ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава 24. фебруара 2021. године као и сваке године последње среде у фебруару, под називом „Дан розих мајицаˮ.
И ми смо заузели став: "СТОП НАСИЉУ!!!!"

ПРИЧА О ДАНУ РОЗИХ МАЈИЦА

Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

Радмила Бабичковић

НА МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА РЕАЛИЗОВАНЕ СУ СЛЕДЕЋЕ АКТИВНОСТИ:
 1. Одељењске старешине су материјал који је достављен од стране Школске управе Сомбор поставиле на Гугл учиоччос;
 2. На чосу:

  • Ученици 1. разреда су гледали филм "Bully" који је био подстрек за дискусију на тему вршњачког насиља, и задавање задатака о превенцији насиља у виду писмених радова у којима треба да одговоре на питања: "да ли сте били сведоци вршњачког насиља и како бисте реаговали да се то деси?";
  • Прича о розе мајицама искоришћена је као подстрек за дискусију на тему вршњачког насиља;
  • Задатак за ученике: напиши своју прву асоцијацију на реч "насиље", што је искоришћено за израду плаката који је окачен у холу школе ("Моја прва асоцијација на реч НАСИЉЕ");
  • Вршњачка едукација на тему насиља, размена искустава, знања и мишљења. Ученица 3. разреда разговарала је са ученицима 1. разреда.
 3. У оквиру Грађанског васпитања ученицима је постављена статистика о броју деце која су била жртва насиља и задатак "Чији је проблем насиље?" у оквиру којег ученици требају да одговоре на питања: Како спречити насиље? Како помоћи жртви? Како казнити насилника?;
 4. Симболично облачење групе ученика у розе мајице као вид подршке жртвама насиља и сликање на школском дворишту уз поруку "СТОП НАСИЉУ", што је објављено на сајту школе, фејсбуку и инстаграму.
15.02.2021. - СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА

ПОДРШКА МАЛИМ ХЕРОЈИМА

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР 15.2. обележило је Светски дан деце оболеле од рака.
Под слоганом „Заједно смо јачи!“ НУРДОР је успео да уједини људе, из бројних градова Србије, у жељи да помогну малим супер херојима који се лече од малигних болести и да пошаљу поруку солидарности и важности заједништва.
Велики број школа и образовних установа укључило се у део акције под слоганом „Буди херој – засади живот“. Једна од њих била је и Гимназија "Вељко Петровић" у Сомбору.
Наши ученици се, већ годинама, активно укључују у хуманитарне акције, а посебно им је драга ова. Кажу да им представља посебно задовољство и да буду истински срећни јер знају да су помогли онима који тренутно не могу сами, без помоћи.
Ове године акцију је водила Маријана Мика Угрица, ученица 2. разреда уз свесрдну помоћ већ искусних доброчинитељки матуранткиње Оливере Топалов и Теодоре Млађан, ученице 3. разреда.
Велико хвала свим ученицима, професорима, родитељима, бакама ... који су се укључили у акцију и симболичном куповином оловке са семеном различитих биљака допринели сакупљању средстава за изградњу родитељске куће у Београду.
Добили смо пуно - лично задовољство, осећање среће, спознају да смо некоме пружили подршку и помоћ, свест да смо се ујединили када је то било најважније ... и семе које ће да створи нови живот!

15.12.2020. НЕМАЧКИ ТРАГОВИ У ВОЈВОДИНИ

У јесен 2019. године су Јована Јовичић, Катарина Кархер, Себастијан Балог и Борис Банаи (тадашњи матуранти наше школе) учествовали у пројекту „Немачки трагови у Војводини – Deutsche Spuren in der Vojvodina“ у организацији немачке Централе за школство у иностранству, а уз подршку Министарства иностраних послова Савезне Републике Немачке. Учествовали су и ученици три школе из Суботице и гимназије из Сремских Карловаца.
Циљ пројекта је био упознавање ученика се историјским и културним наслеђем немачке националне мањине у Војводини и њеном борбом за опстанак и очување свог идентитета, обичаја и језика.
Како би се припремили за конкретан задатак, ученици свих школа су погледали филм српско-немачке продукције „Подунавске Швабе“, посетили музеј у Ловћенцу и дали идеје за сценарио документарног филма. Потом су све групе конкретизовале сценарио и снимиле своје делове. Наши ученици су били задужени за део „Zeitreise“ („Времеплов“). Снимали су на локацијама у Апатину, Сомбору и Гакову и приказали историју и садашњи живот Подунавских Шваба у Војводини. Ментор је била Јелена Хорват, професор немачког језика.
Захваљујемо се на великој помоћи господину Петру Рангу, представнику Немачког националног савета у Србији, и господину Борису Машићу, представнику немачке националне мањине из Апатина. Захваљујемо се и Удружењу Немаца “Gerhard” у Сомбору на уступљеним просторијама.
Филм на немачком језику можете погледати у прилогу испод.

fb
inst
yt

© Новембар, 2022. Дизајн и израда: Петар Зорић и Нела Карамарковић