ПРОЈЕКТИ 2016/2017.

11. И 12. НОВЕМБАР 2016. МЕЂУНАРОДНИ ПРОЈЕКАТ "WE WANT TO BE BETTER - ACCEPTING MULTICULTURAL DIVERSITY"

Наши ученици и професори су 11. и 12. новембра са великим успехом реализовали пројекат међународног карактера "We want to be better- accepting multicultural diversity", уз учешће ученика и наставника из гимназија из Велеса, Абоња и Осијека.


Ако се добро познајемо, добро ћемо се и разумети - то су поручили гимназијалци из Хрватске, Мађарске, Македоније и Србије. Све њих у Сомбору окупила је Гимназија "Вељко Петровић", која била иницијатор и домаћин овог сусрета.
"Ми се зближавамо путем таквих пројеката. Кроз ЕРАЗМУС пројекат сарађујемо са пуно држава из Европске уније. Оно што је значајно за такве пројекте је да упознајемо друге културе и обичаје. Овде смо учили македонски и мађарски, сазнали више о култури и обичајима и мислим да то помаже нашем зближавању", каже Роберт Ковач из осијечке Прве гимназије у Хрватској.
"Волели би да наставимо ово пријатељство, да то не буду само ова два дана, већ да останемо у контакту преко социјалних мрежа", каже Дино Јаникијев, гимназија "Кочо Рацин" Велес, Македонија.
"Та пријатељства потрају за цели живот, међусобно се разумеју искуства што свима нама користи", каже Корнелија Маркс, професор Прве гимназије Осијек, Хравтска.
"Радујемо се могућности да упознамо и колеге из других земаља, јер за то до сада нисмо имали прилику", каже Ерика Кавечански, директорица Гимназија "Кинижи Пал" Абони, Мађарска.
Гимназијалци из четири државе два дана су се у Сомбору дружили и међусобно упознавали кроз језик, културу, музику и традицију, а назив тог пројекта је "Желимо бити бољи".
"Поред тога што ми желимо бити бољи желимо и да други постану бољи уважавењем мултикултуралних разлика, спознајући значај речи мултикултуралност", каже Ладислав Фекете, директор Гимназије "Вељко Петровић" Сомбор.
"Ово су државе из нашег окружења са којима традиционално сарађујемо, па тако желимо сарађивати и у области образовања", казао је Немања Сарач, члан Градског већа задужен за културу и образовање.
Пројекат сомборске гимназије подржали су Покрајински секретаријат за образовање, прописе и националне заједнице и Град Сомбор.

Извор: РТВ (Злата Васиљевић)


ТВ репортаже на српском и мађарском језику можете погледати испод.

Више информација о овом догађају можете пронаћи на следећим линковима:09.11.2016. ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ "5 НЕДЕЉА ЕКОАКТИВИЗМА"

Протеклог викенда, ученици сомборске гимназије „Вељко Петровић“, акцијом озелењавања завршили су вишемесечни пројекат „5 недеља екоактивизма“. Пројекат је имао за циљ да створи еколошки безбедне услове за младе и остале грађане Сомбора кроз едукацију и мотивацију младих за одговорније понашање према животној средини. Иницијативу су покренули ученици гимназије, чланови ученичког парламента, који су до сада већ реализовали неколико успешних акција у локалној заједници. Иницијатива у оквиру овог пројекта обухватила је неколико активности: три јавне акције и то акција дељена еко-торби са принтом еко-поруке испред већих трговинских ланаца у Сомбору, акција осликавања зида у дворишту Гимназије екомуралом и акцију исписивања еко-порука уз помоћ шаблона на већем броју места у граду где се креће велики број грађана. Такође, проjекат је обухватио и две радне акције: чишћење обале Бачког канала и озелењавање простора око ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Сомбора са 10 садница храста. Све ове активности заједно су чиниле 5 викенда активности тј. 5 недеља екоактивизма које подижу еколошку свест, развијају еколошку одговорност и волонтерски дух. У свим горе поменутим активностима, највеће учешће узели су ученици школе, али и њихови наставници и остали заинтересовaни грађани. Партнери у реализацији пројекта били су ЈКП "Зеленило" из Сомбора као и Покрет Горана из Сомбора.
Прoјекат „5 недеља екоактивизма“ финансиран је од стране града Сомбора у оквиру конкурса "ЛАП за младе 2016".

Више информација можете пронаћи на овом линку.
fb
inst
yt

© Новембар, 2022. Дизајн и израда: Петар Зорић и Нела Карамарковић