Светосавска приредба 2007.

Савиндан се и ове године традиционално обележио и у нашој школи. Одржана је приредба, са почетком у 12 часова, у Свечаној сали Градске куће, у организацији професорке српског језика и књижевности, Миле Ћатовић.

Свечаност је отворена Светосавском химном, у извођењу плавих славуја, хора Јувентус Кантат, под вођством диригентске палице Федора Проданова. Уследила је Светосавска беседа. Ученици IV3, Војин Станичков и IV6 Горан Јовановић, прочитали су ретроспекцију на живот нашег првог архиепископа.

Рецитаторска умећа показали су и Јована Ђуровић ученица IV4, сентименталном песмом "Прича о Светом Сави", Матије Бећковића, затим Немања Бакић, таленат из IV3, песмом "Савин монолог", великана српске поезије, Десанке Максимовић. Песму "Споменик вечити", Светислава Милосављевића, прочитала је Клара Фридрих, ученица II7.

Пуна сала ученика, професора и гостију уживала је у још једном извођењу хора Јувентус Кантат, "Свјати Боже". Ученица IV1, Оливера Мартић засвирала је ноте Баховог Прелудијума у ц-дуру. Гласом оперске диве, Соња Шарић је очарала публику када је запојила О, соле мио, уз клавирску пратњу проф. Светозара Ковачевића, и побрала буран аплауз.

Бранка Жижа, из редова најмлађих ученика, отпевала је "Иванова корита". Пратњу је имала у хармоници Бранка Поповића, који је извео и српско коло, мађарски чардаш и руску романсу. Након тога, инструментална група школе у саставу Дубравка Маленић, Мина Станић, Вања Бијалковић, Милош Машић, Александар Тиодоровић, Милан Младеновић и Глигор Мастиловић показали су свој труд публици. Дует Вања Кахримановић и Марко Јандрић развеселили су присутне свирајући флауту, трубу и гајде.

Ученица IV6, Биљана Меселџија, оставила је публику без даха, рецитујући сетом обојену песму, "Не заборави ме", песникиње Наталије Натке Ћатовић.

На самом крају приредбе, представљени су ученици који су били успешни на такмичењима, републичким, државним, савезним, у току прошле школске године. Школа их има заиста много, те они којих смо се само у звуку аплауза сетили, нека се не љуте. Успех је успех и сам по себи.

Награду за литерарна достигнућа "Наталија Натка Ћатовић", ове године припала је ученици IV2 одељења, Александри Рађеновић, а уручио ју је директор школе, професор Бранислав Ћурчић.

Награду "Продановић", уручио је професор Продановић ученицама Анкици Ђуришић, за достигнућа у хемији, и Растку Влашкалићу за српски језик.

Приредба је крунисана ручком у ресторану "Андрић", уз веселе тонове тамбураша и староградских песама. Прави дух сомборских Гимназијалаца. Такође, прослави су присуствовали и садашњи кум наше школе Његова екселенција др. проф. Дарко Танасковић, амбасадор Србије у Ватикану, и кум који је преузео кумство, аташе за културу руске амбасаде Олег Булданов, у име руског амбасадора у Београду господина Алексејева.

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)