ИЗЛОЖБЕ 2018-2019.

29.05.2019. Изложба калиграфских радова Виолете Марковић

У организацији сомборског Културног центра "Лаза Костић" у среду, 29. маја,у холу Педагошког факултета у Сомбору отворена је изложба првог дела калиграфских радова Виолете Марковић, док је други део богате збирке ове ауторке изложен у Свечаној сали Гимназије „Вељко Петровић“.
Виолета Марковић рођена је 1974. године у Пожаревцу. Бави се калиграфијом и сликарством. Вишу школу ликовних и примењених уметности завршила је 1995. године у Београду, где је и учила писмо код професорке Мирјане Војновић. Члан је УЛИС-а “Милена Павловић Барили” Пожаревац, од 1995. године. До сада је самостално излагала четрнаест пута и учествовала на преко педесет колективних изложби.
Изложба ће бити отворена до 14. јуна 2019. године.
(Извор: сајт Педагошког факултета у Сомбору.)

16.05.2019. Изложба "Ана Франк - историја за садашњост"

У четвртак, 16. маја, у 13.30 свечано је отворена изложба "Ана Франк - историја за садашњост" у организацији Едукативне дебатне мреже "Отворена комуникација" и наше школе. Изложба коју чине 32 паноа осмишљена је у Кући Ане Франк, а прича о успону нацизма и околностима које су довеле до Другог светског рата, његовом току и исходу, паралелно причајући о судбини породице Франк. Додатних 7 паноа приказују догађаје у ратној и послератној Југославији.
Водитељ програма био је Димитрије Вујко, док су поезију, као и одломке из Дневника Ане Франк и књиге Семпер идем, Ђорђа Лебовића, читале Николина Галетин, Јелена Жакула и Марија Куцурски. Чланови Сомборског певачког друштва извели су песму Шалом хаверим. Изложбу је отворила Сандра Папо Фишер, председник Јеврејске општине Сомбор.
Уз бројне наставнике, ученике, грађане, отварању су присуствовали помоћник градоначелника Бранислав Сворцан и Борислав Станичков, руководилац Школске управе.
Након пригодног програма посетиоци су у пратњи ученика-водича (њих 11: Теодора Родић, Милица Даниловић, Ксенија Војводић, Милош Дрљача, Михајло Јовановић, Николина Галетин, Зоја Врањеш, Ања Лаличић, Адријан Продан, Марија Кукурузар и Анастасија Медић) обишли изложбу која се у Србији приказује од 2016. године и коју је досад видело 16000 ученика.
(Текст је написала професорица др Снежана Клепић.)

07.12.2018. Изложба "Даривање 2018" чувеног оџачког сликара Ненада Вујновића-Њеша

У галерији на другом спрату сомборске гимназије "Вељко Петровић, у петак, 7. децембра навече свечано је отворена изложба реномираног сликара Ненада Вујановића-Њеша из Оџака.
Он се сомборској публици и поштоваоцима ликовне уметности до сада представљао углавном на мањим изложбама, које су одржаване у еминентним сомборским локалима, ово је прва његова већа изложба...више

04.12.2018. изложбе радова у холу сомборске Гимназије (други међуспрат), окончана је реализација пројекта "Дођи и цртај" Едукативног Центра "Метаморфозис" из Станишића

Поставком изложбе радова у холу сомборске Гимназије (други међуспрат), окончана је реализација пројекта "Дођи и цртај" Едукативног Центра "Метаморфозис" из Станишића, који је финансиран од стране града Сомбора у оквиру пројеката ЛАП-а за младе. Гимназијалци су савладали технику цртања фрактала кроз четири радионице у току месеца октобра. Метода фракталног цртања је форма арт терапије која се у Русији успешно примењује већ 27 година, а у Србији предходних 5. Занимљивост ове врсте цртања је што се црта затворених очију по инструкцијама едукатора. Радионице је водила Валерија Бодрожић, сертификовани предавач III степена Методе фракталног цртања у сарадњи са професорицом ликовне културе Милом Крстић Красуљак и професорицом психологије Радмилом Бабичковић. Међу првима, изложбу су посетили штићеници Дома за децу и омладину "Мирослав Мика Антић" из Сомбора са васпитачицом Ружицом Ивин. Радови могу да се погледају у току месеца децембра.

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)