27.02.2017. ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА НА ПЛАТНУ "ХИЛАНДАР КОЈИ ВОЛИМ" Рајка Р. Каришића

У петак, 24. фебруара, како је и најављено, у свечаној сали Гимназије "Вељко Петровић" у Сомбору отворена је самостална изложба фотографија на платну уметника Рајка Р. Каришића посвећених манастиру Хиландару под називом "ХИЛАНДАР КОЈИ ВОЛИМ".
У беспрекорној организацији програма од стране директора Гимназије, др Ладислава Фекете, у којем су учествовали ученици Гимназије и Музичке школе, изложбу је отворила госпођа Душанка Голубовић, градоначелница града Сомбора. O манастиру Хиландару је присутнима изнео и своје импресије ђакон Дејан Новаковић.
Искрену захвалност дугујемо и сомборским фотографима и сликарима као и пријатељима и осталима који су по кишном времену дошли да присуствују чину отварања ове садржајне изложбе.

Фотографије: Јованка Арсић Каришић и аутор изложбе

28.11.2016. ИЗЛОЖБА "ЗАПИСИ НА ТАБАНУ" БОРИСЛАВА ГАЈИЋА

ПРИЧА КОЈА ИЗРАЊА ИЗ МРЉЕ

Слике пред нама носе снажан ауторски печат. Свака фаза у настанку слике прича своју причу, на први поглед невидљиву. За аутора је врло битно да платно на којем слика није пука сликарска тканина, него је имало свој живот и пре него што се нашло на блинд раму, који је, опет, направљен не од летава, него од дрвета које у себи носи своју животну причу. Самим спајањем тог и таквог платна и блинд рама сликарски поступак је већ у поодмаклој фази јер се уметник саживљава са материјалима из којих ће пажљиво ослушкујући извући на светлост дана један, за нас, нови, скривени свет, наизглед монохроматски и веома тих, у коме живи мноштво међусобно испреплетаних ликова који израњају из мрље, међусобно комуницирајући на давно заборављеном језику. Аутор проживљава односе ликова који ретко показују емоције на нама познат начин и вешто, са пуно поштовања их преводи на језик слике.
Скидањем слојева боје са платна настају дела која су прозор у бајковити прозрачан свет у коме још увек важе одавно заборављени природни закони. Ниједна од ових слика није само тренутак у историји овог паралелног света већ вишеслојно дочаран природан поредак настао комбинацијом фрагмената слике и цртежа.
Због свега наведеног ово ни у ком случају нису само слике већ објекти или инсталација. Једино тако посматране могу бити потпуно доживљене и свака од њих заслужује своју сопствену изложбу, иако оне све заједно чине један полиптих. Ове слике се не гледају него читају данима, попут најбољих књига.
Сомбор, 28. новембар 2016.

Дејан Подлипец

07.11.2016. КРИСТИНA БЕЊА-СЛИКЕ

Кристина Бења је овогодишња добитница ПРВЕ НАГРАДЕ на сомборском ЛИКОВНОМ САЛОНУ. Изложба je отворена до 18. новембра.

13.10.2016. Изложба "Студио Винсент"

Татјана Димитријевић-слике и радови чланова студија ученика гимназије.
У оквиру отварања изложбе реализован је отворени час.

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)