ШКОЛСКА ГОДИНА

САОПШТЕЊЕ О НОВИМ УСПЕСИМА СРЕДИНОМ ФЕБРУАРА 2024.

На окружном такмичењу из кошарке и баскета које је одржано у среду, 21. фебруара у Градској хали Мостонга мушке репрезентације Гимназије освојиле су прва места и пласман на међуокружно такмичење. Кошаркашку екипу су чинили: Алекса Станојевић, Андреј Мартиновић, Стефан Крстановић, Никола Вуковић, Алекса Вукељић, Младен Саулић, Огњен Бојбаша, Матија Лукић и Василије Јововић. Баскеташку екипу су чинили Алекса Станојевић, Младен Саулић, Огњен Бојбаша и Василије Јововић. Екипе је предводио Бојан Марковић.

На општинској смотри рецитатора која је одржана у Културном центру „Лаза Костић“ у среду, 21. фебруара Гимназију су представљале Јована Адамовић, Уна Родић, Милица Лисица и Јелена Опачић. Награду и пласман на Зонску смотру рецитатора која ће се одржати у Суботици остварила је Јована Адамовић. Ментор свим ученицима је била Милица Миличевић.
12.02.2024. - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА СРЕДИНОМ ФЕБРУАРА 2024.

На општинском такмичењу из математике које је одржано у суботу, 3. фебруара у Средњој техничкој школи најуспешнији гимназијалци су били: Немања Мајски и Александар Губица који су освојили 1. награду у категорији 4. разреда (ментор је Маја Павићевић), Филип Репман и Марко Јојић у категорији 2. разреда (ментор је Мелание Бењак), а Александра Миладиновић, Вељко Галовић и Далибор Матин освојили су 1. награде у категорији 1. разреда (ментор је Горан Стајин). Другу награду освојио је Павле Секулић из 1. разреда. Треће награде освојили су: Лаура Правдић из 3. разреда и Јован Сузић из 2. разреда. Похвале су добили: Александар Рајић из 4. разреда, Срба Батинић из 3. разреда, Андреј Одри и Мила Врачар из 2. разреда, а Анђела Косић и Марко Бабић из 1. разреда.

Гимнастичарске репрезентације Гимназије и у женској и мушкој конкуренцији освојилe cy прва места на окружном такмичењу које је одржано у Сомбору, 8. фебруара, а самим тим и пласман на међуокружно такмичење. У женској појединачној конклуренцији: Софија Пезељ освојила је 2. место, а Анђела Мијић 3. место. Поред њих у екипи је била и Василија Вукша. Све поменуте ученице похађају спортски смер. У појединачној мушкој конкуренцији Игор Кнежевић освојио је 1. место, а Александар Шторк 2. место. Поред њих у екипи су били Александар Губица и Алекса Паштровић. Обе екипе предводила je професорица Драгана Шарчански.

gimna.jpg04.02.2024. - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА И АКТИВНОСТИMA ПОЧЕТКОМ ФЕБРУАРА 2024.

Током викенда одржано је неколико општинских такмичења. Гимназија је била домаћин такмичења из географије и физике, а Средња техничка школа је била домаћин општинског нивоа Књижевне олимпијаде.

На општинском такмичењу из географије које је одржано у суботу, 3. фебруара, учествовало је 11 ученика. Пласман на регионално такмичење остварило је седам ученика: Јана Вучковић из 1. разреда, Ана Бајак из 4. разреда, Вук Савић и Стефан Рашковић из 2. разреда и Павле Секулић из 1. разреда. На основу прошлогодишњих резултата пласман на регионално такмичење остварили су Сава Марјановић и Немања Нишевић. Ментор двојце ученика из 2. разреда је др Татјана Стојановић, а осталим ученицима ментор је Данијела Тохољ.

На општинском такмичењу из Књижевне олимпијаде које је одржано у суботу, 3. фебруара, највише успеха су имали следећи гимназијалци:
Наталија Петровић из 4. разреда (ментор је Јасмина Раденковић Шолаја) и Михаела Рица из 1. разреда (ментор је др Лидија Неранџић Чанда) које су освојиле прву награду. Друге награде су освојиле Драгана Глигоревић из 4. разреда (ментор је Карло Фудерер) и Мила Штиковац из 1. разреда (ментор је др Лидија Неранџић Чанда). Треће награде су освојили ученици 1. разреда: Давид Кулић и Павле Секулић којима српски језик и књижевност предаје др Лидија Неранџић Чанда. На основу прошлогодишњег резултата пласман на окружни ниво такмичења остварили су: Ирина Николић из 3. разреда, Елена Оватрлов из 2. разреда и Марија Шијачић из 1. разреда.

На општинском такмичењу из физике које је одржано у недељу, 4. фебруара у Гимназији учествовало је укупно 17 ученика. Најуспешнији су били: Александар Губица који је освојио 1. награду у категорији 4. разреда (ментор је Љиљана Мијатовић), Вељко Иђушки из Средње техничке школе освојио 1. награду у категорији 2. разреда, а Далибор Матин и Александра Миладиновић освојили су 1. награде у категорији 1. разреда (ментор је Урош Раонић). Другу награду освојио је Павле Секулић из 1. разреда. Треће награде освојили су: Душан Шијачић из 3. разреда и Вељко Галовић из 1. разреда. Похвале су добили: Лаура Правдић из 3. разреда, Андреј Одри, Јован Сузић и Филип Репман из 2. разреда и Јована Тркуља из 1. разреда. Поред награђених и похваљених ученика пласман на окружни ниво такмичења на основу прошлогодишњих резултата остварили су: Немања Мајски, Стефан Мишковић и Марко Јојић.
31.01.2024. - САОПШТЕЊЕ О ПРИЗНАЊИМА ИЗ СПОРТСКИХ АКТИВНОСТИ 2024.

На овогодишњој додели награда и признања из области спорта које традиционално организује Спортски савез Града Сомбора, која је одржана 30. јануара 2024. у Народном позоришту, Гимназија је потврдила своју успешност и у овој сфери деловања.

Поред тога што је Гимназија проглашена за најуспешнију средњу школу у 2023, признања је добио и велики број ученика Гимназије, као и један професор.

Милан Марић, ппрофесор стручних предмета на специјализованом спортском смеру добитник је два признања: за најуспешнијег средњошколског наставника физичке културе и специјалне награде за допринос развоју спорта у Сомбору.

Награђени гимназијалци су: Михајло Катанић (најуспешнији спортиста у школском спорту), Алекса Станојевић (најуспешнији јуниор у екипним спортовима), Војин Витковић (најуспешнији јуниор у неолимпијским спортовима), Софија Пезељ и Кристина Косановић (најуспешније кадеткиње у неолимпијским спортовима), Ђорђе Христов (најуспешнији кадет у неолимпијским спортовима), Жофија Хорват (најуспешнија кадеткиња у олимпијским спортовима), Грегор Секулић (другонаграђени међу јуниорима у олимпијским спортовима), Tина Пелајић (трећенаграђена међу јуниоркама у олимпијским спортовима) и Мануела Секулић (трећенаграђена међу кадетима у олимпијским спортовима).
ДАН СВЕТОГ САВЕ

Приредба са пригодним програмом одржана је у петак 26.1.2024.

Програм су осмислили библиотекарка Слободанка Драгичевић Вагић и вероучитељ Радо Тодоровић. Водитељи програма су били матуранти: Исидора Асић и Лука Шево

Хор Гимназије извео је прво „Химну Св. Сави“, а касније и духовну песму „Милешева“.

Хором је дириговала Марија Стошић, професорица музичке културе.

Директор Душан Мишковић је одржао кратак поздравни говор и прочитао честитку Покрајнског секретара Жолта Сакалаша на српском језику.

Помоћник директора Андор Сен одржао је кратак поздравни говор и прочитао честитку на мађарском језику.

Тамаш Кањо ученик 1. разреда одрецитовао је песму Ady Endre: „Az Úr érkezése“ - „Долазак Бога“.

Ученице првог разреда: Милица Петровић, Лара Вукичевић, Илијана Шалајић и ученици трећег разреда: Тијана Ђукић, Лука Узелац и Млађан Бошковић рецитовали су Посланицу Св. Апостола Павла коринћанима – „Химну љубави“.

Јована Адамовић, ученица трећег разреда, рецитовала је песму Наталије – Натке Ћатовић „Друго звоно – хиландарско“. Литерарна награда „Наталија - Натка Ћатовић“ одлуком Наставничког већа, додељена је Петру Марковићу. Донатор награде је Истакнути пријатељ Гимназије, Мила Ћатовић, гимназијска професорица у пензији.

Дејана Дракулић и Душан Шијачић, ученици трећег разреда, рецитовали су „Беседу о Св. Сави“ од Матије Бећковића.

Ирина Николић, ученица трећег разреда, у пратњи етно групе извела је песму „Молитва Св. Саве Богородици“.

Професорица ликовне културе и председница жирија Мила Крстић Красуљак представила је наградни ликовни Светосавски конкурс. Конкурсни задатак ове године је био да се нацрта стрип на тему „Србија из доба Немањића“. Донатор наградних ваучера била је фирма „Арс“ која се, између осталог, бави продајом прибора за ликовну уметност. На конкурсу је било пријављен 31 рад. Најуспешнији ученици на конкурсу били су: Татјана Драганов која је освојила 1. награду, Душан Ненадић који је освојио 2. награду, а трећу награду, одлуком жирија, добила је Емилија Ерменц. Похваљени су и радови Милице Хајнал, Васје Петковић, Данице Маравић, Тијане Добрић и Николине Мргић. Сви радови изложени су у Свечаној сали Гимназије, тј. у учионици бр. 53.

У другом делу прославе, Отац Срђан Перић осветио је колач и кољиво у присуству Гојка Влашког који је кумовао Гимназији на овогодишњој слави испред породице Влашки, Синише Милића који је преузео кумство за наредну славу испред породице Милић, окупљених гостију, професора и ученика. Након чина освећења отворена је изложба свих конкурсних радова.

Више фотографија можете погледати на ОВОМ линку.
Гимназијалци пливал за Богојављенски часни крст

Гимназијалци који су учествовли натрадиционалној манифестацији која је уприличена данас на Штранду: Давид Кулић 1-8, Стефан Марић 4-4 пливали за Богојављенски часни крст.
12.01.2024. - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА И АКТИВНОСТИMA ПОЧЕТКОМ 2024.

Трећу награду на републичком конкурсу, којег традиционално организују Друштво за српски језик и књижевност, Вукова задужбина и Министарство просвете, за најбоље урађен писмени рад из српског језика и књижевности добио је Павле Секулић, ученик 1. разреда Гимназије. Тема његовог награђеног рада је: „Лирски јунак Бранка Радичевића“. Павлов ментор је др Лидија Неранџић Чанда.

На државном конкурсу за стипендирање надарених ученика ранијим носиоцима ове стипендије, Немањи Мајском и Александру Губици, ове године придружили су се и наши гимназијалци Саво Марјановић и Душан Шијачић. Ову стпендију прима око 250 средњошколаца из целе Србије, а међу њима се налази чак четири наша ученика. Услов за ову стипендију су награде на републичким или међународним такмичењима, али и успешно решавање веома захтевног теста интелигенције.
12.01.2024. - ИЗВЕШТАЈ О ПРИЈЕМУ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ГИМНАЗИЈЕ КОД ПАТРИЈАРХА

Делегација Гимназије коју су чинили 15 најуспешнијих ученика, 10 чланова драмске секције, вероучитељ Радо Тодоровић, библиотекарка Слободанка Драгичевић Вагић, најуспешнији професор Душко Обрадовић и директор Душан Мишковић била је гост Патријарха Порфирија у недељу, 24. децембра 2023.
Том приликом, гимназијалци су посетили Храм Св. Саве где су учествовали у литургијској молитви. Након тога, присуствовали су пријему и свечаном ручку у Светосавском дому, када је Патријарху уручен поклон – репродукција слике Милана Коњовића, „Зграда Гимназије“. Излет у Београд окончан је посетом Манастиру Раковица где су гимназијалци обишли гроб Патријарха Павла и посетили његову Спомен собу.
САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА И АКТИВНОСТИMA ПОЧЕТКОМ ДЕЦЕМБРА 2023.

Мушке репрезентације Гимназије у кошарци и баскету освојиле су прва места на општинском такмичењу и оствариле пласман на окружно такмичење. Екипу предвођену професором Бојаном Марковићем чинили су: Милош Томић, Млађан Бошковић, Огњен Бојбаша, Младен Саулић, Стефан Крстановић, Никола Вуковић и Лазар Совиљ.

На овогодишњој додели награда по конкурсу новосадског удружења ОПЕНС, „Пословице: ванвременске мудрости“ и ове године, трећи пут, Гимназија добија награду. Овога пута, награду је обезбедила Марија Шијачић својим радом на тему: „Љубав је пуна и меда и јада“. Маријин ментор је др Лидија Неранџић Чанда. На конкурсу је пријављено више од 600 радова из 48 војвођанских школа.

49 ученика свих разреда ИТ смера предвођена професором Душком Обрадовићем била је у посети чувеној ИТ фирми „Нордеус“ у Београду. Ова стручна екскурзија организована је 7. децембра. Ученици 3. и 4. разреда ИТ смера ићи ће у петак, 15. децембра и на стручну екскурзију у Суботицу где ће постетити више ИТ фирми и ИТ сектор Економског факултета.

Наталија Џакић, професорица латинског језика у Гимназији добитник је овогодишње награде „Mилош Н. Ђурић“ коју додељује Удружење књижевних преводилаца Србије. Професорица је награду добила у категорији есејистике за превод старогрчког дела „Математички систем – Алмагест“ којег је написао Клаудијо Птоломеј.

Софија Пезељ, ученица спортског смера освојила је треће место и бронзану медаљу на Европском првенству у фитнесу у најмлађој категорији. Првентсво је одржано у Братислави крајем новембра.
21.11.2023. - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА И АКТИВНОСТИMA СРЕДИНОМ НОВЕМБРА 2023.

На конкурсу за талентоване ученике којег је расписао Покрајнски секретаријат за спорт и омладину наша Гимназија је имала највише успеха уз Гимназију „Ј. Ј. Змај“ из Новог Сада.
Специјалне награде за изузетне успехе из више предмета добила су чак два ученика: Немања Мајски (програмирање и математике) и Филип Репман (српски језик и правопис и програмирање). Одговарајуће новчане награде добиће и њихови ментори Душко Обрадовић и Милица Миличевић. За изузетне успехе на такмичењу из једног предмета награде ће добити Александар Губица (математика) и Ана Кнежевић (биологија). Њихови ментори који ће, такође, бити награђени су Маја Павићевић и Елеонора Зидаревић.

На конкурсу новосадског удружења ОПЕНС, „Пословице: ванвременске мудрости“ и ове године Гимназија добија награду. Овога пута, награду је обезбедила Марија Шијачић својим радом на тему: „Љубав је пуна и меда и јада“. Вредност њене награде је 60 000 динара, а по 30 000 динара добијају и њена менторка др Лидија Неранџић Чанда и Гимназија.

У петак, 10. новембра одржано је књижевно вече на којем је представљено песничко дело младог мађарског књижевника Анталович Петера. Догађају су, поред ученика мађарских одељења у Гимназији, присуствовали и ученици из Средње медицинске школе предвођени Бибианом Оршоваи, професорицом мађарског језика и књижевности. Разговор је водио Андор Сен, помоћник директора Гимназије.
14.11.2023. - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА И АКТИВНОСТИМА ПОЧЕТКОМ НОВЕМБРА 2023.

На окружном такмичењу у одбојци, које је одржано 7. новембра у Апатину, мушка репрезентација Гимназије освојила је 1. место и пласман на међуокружно такмичење. Екипу чине следећи играчи: Димитрије Броћиловић, Mилан Ранисављевић, Данило Чортан, Јанко Миличевић, Урош Гајић, Никола Милковић, Владимир Хостић, Михајло Вукелић, Борко Рајковача, Матеја Милић, Петар Трбојевић, Милош Лазић, Ђорђе Ђурић и Миљан Шпишак. Екипу предводи Александар Туцаков.

На окружном такмичењу у стоном тенису које је одржано 3. новембра у Oџацима, женска екипа Гимназије освојила је 1. место и пласман на републичко такмичење. Екипу чине Ана Ђикић и Маријана Мијић.

На деветом конкурсу Едуке, домаћег издавача уџбеника, Час за углед прву награду за најбољу наставну припрему у основној и средњој школи, освојила је др Снежана Клепић, професор српског језика и књижевности у Гимназији „Вељко Петровић“ у Сомбору.
Професорка Клепић конкурисала је припремом „Више од игре, боље од бекства“ како је назвала пројектну наставу чије је полазиште роман Иве Андрића На Дрини ћуприја.
У пројектној настави су учествовала три одељења трећег разреда школске 2021/22. године – два одељења друштвено-језичког смера и одељење ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику. Пројектна настава остварена као хибридна (делом у облаку, делом у учионици) подразумевала је интерпретацију романа кроз самосталну изградњу знања, сарадњу и употребу информационо-комуникационе технологије, као и различите типове задатака: ученици друштвено- језичког смера после упознавања са одликама публицистичког стила и основним облицима новинарског изражавања на радионицама, у посебним електронским алатима креирали су новине у складу са аналитичким рубрикама, подстакнути ликовима и догађајима из дела, док ученици са посебним способностима за рачунарство и информатику креирају игрице и квизове које уграђују у заједничку собу за бекство.
Новине и соба за бекство представљени су на огледном часу којем је присуствовала и Весна Мажибрада, школски педагог, а постала су и наставна средства за ту генерацију, као и за будуће.
Признање је професорки Клепић додељено 26. октобра 2023. године у хали „Васко Попа“ на Међународном сајму књига у Београду, када је представљен и Зборник Час за углед 9.

Хор Гимназије „Вељко Петровић“ наступио је, 13. новембра, на Аеродрому у оквиру прославе Дана 1. Центра за обуку Војске Србије. Хором је дириговала Марија Стошић. Соло наступ на овој свечаности имала је Ирина Николић, а једну од родољубивих песама Јована Дучића рецитовала је Мила Ћатовић, пензиoнисана професорица Гимназије.
ЈА ЗНАМ КО САМ ПО ЗВОНУ ШТО СА ЗАДУЖБИНА НЕМАЊИЋКИХ ПЕВА

Песма са пратећим текстом објављена је у најновијем броју часописа "Виноград Господњи" којег издаје Епархија Бачка.
Ново признање за нашу професорицу

На деветом конкурсу Едуке, домаћег издавача уџбеника, Час за углед прву награду за најбољу наставну припрему у основној и средњој школи, освојила је др Снежана Клепић, професор српског језика и књижевности у Гимназији „Вељко Петровић“ у Сомбору.
Професорка Клепић конкурисала је припремом „Више од игре, боље од бекства“ како је назвала пројектну наставу чије је полазиште роман Иве Андрића На Дрини ћуприја. У пројектној настави су учествовала три одељења трећег разреда школске 2021/22. године – два одељења друштвено-језичког смера и одељење ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику. Пројектна настава остварена као хибридна (делом у облаку, делом у учионици) подразумевала је интерпретацију романа кроз самосталну изградњу знања, сарадњу и употребу информационо- комуникационе технологије, као и различите типове задатака: ученици друштвено- језичког смера после упознавања са одликама публицистичког стила и основним облицима новинарског изражавања на радионицама, у посебним електронским алатима креирали су новине у складу са аналитичким рубрикама, подстакнути ликовима и догађајима из дела, док ученици са посебним способностима за рачунарство и информатику креирају игрице и квизове које уграђују у заједничку собу за бекство. Новине и соба за бекство представљени су на огледном часу којем је присуствовала и Весна Мажибрада, школски педагог, а постала су и наставна средства за ту генерацију, као и за будуће.
Признање је професорки Клепић додељено 26. октобра 2023. године у хали „Васко Попа“ на Међународном сајму књига у Београду, када је представљен и Зборник Час за углед 9.
САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА ПОЧЕТКОМ НОВЕМБРА 2023.

БАЛАНСКА Олимпијада из Информатике за ученике средњих школа одржана је у Словенији, од 29. октобра до 3. новембра 2023. године.
На олимпијади је учествовао, у званичној конкуренцији, 51 такмичар из 13 земаља, док је, укључујући незваничну конкуренцију, учествовало 72 такмичара из 17 земаља.
Екипа Србије је одабрана на основу низа такмичења овогодишњег циклуса, у организацији Друштва математичара Србије, а под покровитељством Министарства просвете Републике Србије.
Ученик наше школе, Немања Мајски , био је члан репрезентације Србије. Немања је освојио другу награду и сребрну медаљу на још једном престижном такмичењу.

На окружном такмичењу у стоном тенису које је одржано 3. новембра у Oџацима, женска екипа Гимназије освојила је 1. место и пласман на републичко такмичење. Екипу чине Ана Ђикић и Маријана Мијић.

На општинском такмичењу у одбојци, које је одржано 2. новембра у Соколском дому, мушка репрезентација Гимназије освојила је 1. место и пласман на окружно такмичење. Женска екипа је испала у полуфиналу у узбудљивој утакмици са Средњом медицинском школом. Обе екипе предводио је Александар Туцаков.
НЕМАЊА МАЈСКИ ДОБИТНИК СРЕБРНЕ МЕДАЉЕ НА БАЛКАНСКОЈ ОЛИМПИЈАДИ ИЗ ИНФОРМАТИКЕ

На Балканској олимпијади из информатике одржаној од 29.10.2023. до 03.11.2023. у Марибору ученик наше школе Немања Мајски је освојио сребрну медаљу. Немања је на Балканској олимпијади учествовао у саставу репрезентације Србије. Његов ментор је професор Душко Обрадовић.
25.10.2023. - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА СРЕДИНОМ ОКТОБРА 2023.

На окружном такмичењу у стрељаштву, које је одржано 24. октобра, у категорији средњошколки најуспешније су биле Мила Кнежевић (освојила 1. место), Јована Терзић и Мила Крстић из Гимназије. Овим резултатом оне су обезбедиле пласман на републичко такмичење и СОШОВ и у појединачној и у екипној конкуренцији.

На општинском такмичењу у стоном тенису које је одржано 18. октобра, женска екипа Гимназије освојила је 1. место и пласман на окружно такмичење. Најуспешнија такмичарка је била Ана Ђикић, а треће место у појединачној конкуренцији освојила је Маријана Мијић.

На симпозијуму о Иви Андрићу који је одржан у Љубљани у периоду 20. – 22. октобар запажен наступ имали су прошлогодишњи матурант Предраг Ђуришић и професорица др Лидија Неранџић Чанда.
додељене стипендије и једнократне награде за одређене категорије најуспешнјих ученика Гимназије

Фондација Гимназије "Вељко Петровић", Сомбор пети пут је доделила стипендије и једнократне награде за одређене категорије најуспешнјих ученика Гимназије. Свечана додела награда обављена је у петак, 20. октобра 2023. Награђеним ученицима и њиховим родитељима обратили су се Ена Стојковић, управница Фондације и др Ладислав Фекете, предсеник УО Фондације. Награђени ученици су:

- Ведран Бајић (Ученик генерације 2022/2023,) - стипендија од 150.000,00 динара у десет рата
- Немања Мајски (изузетни резултати на такмичењима)- стипендија од 150.000,00 динара у десет рата
- Александар Губица (изузетни резултати на такмичењима)- стипендија oд 150.000,00 динара у десет рата

Једнократне награде по 15 000 динара добили су:

- Предраг Ђуришић (најуспешнији ученик друштвено-језичког смера у генерацији 2022/2023.),
- Петар Марковић (најуспешнији ученик природно-математичког смера у генерацији 2022/2023.),
- Винце Сладек (најуспешнији ученик општег смера у генерацији 2022/2023.),
- Марија Шијачић (најуспешнија на упису за природно-математички смер Гимназије),
- Ања Глумац (најуспешнија на упису за друштвено-језички смер Гимназије),
- Тамаш Кањо (најуспешнији на упису за општи смер Гимназије),
- Лука Плели (најуспешнији на упису за ИТ смер Гимназије),
- Михајло Ђокић (најуспешнији на упису за географско-историјски смер Гимназије) и
- Стефан Станковић (најуспешнија на упису за спортски смер Гимназије).
МАРИЋ ЧЕТВРТИ ПУТ ПРВАК СВЕТА: Фантастичан успех српског рвача

Милан Марић, професор наше школе, опет је шампион света!
Више можете прочитати на ОВОМ ЛИНКУ.
17.10.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА КРАЈЕМ СЕПТЕМБРА И ПОЧЕТКОМ ОКТОБРА 2023.

Овогодишња матурска екскурзија гимназијалаца реализована је у периоду 24. – 28. септембра. Ученици су боравили у Прагу, Бечу, Дрездену и Братислави. Најупечатљивији део екскурзије је спонтани концерт на клавиру којег је на централном тргу у Бечу одржао Александар Губица. Снимци се могу видети на сајту и другим медијима Гимназије.

Група ученика спортског смера предвођена професорима Миланом Марићем и Борисом Јерковићем присуствовала је завршници Светског првенства у рвању које је одржано у Београду од 16. до 24. септембра.

У уторак, 3. октобра у згради Жупаније одржано је представљање књиге „Три сомборска корифеја“ и предавање о три знаменита научника који су, на неки начин, повезани са Сомбором: Атанасију Николићу, Милану Јовановићу Батуту и Богдану Маглићу). Предавање су држали академици: проф. др Милош Ђуран, проф. др Радоје Чоловић и наш Истакнути пријатељ проф. др Иван Гутман.
Након предавања академици су представницима Гимназије уручили поклон који се састоји од 30 репрезентативних књига и три часописа које је издала САНУ у последње три године.

Око 40 ученика другог и четвртог разреда Гимназије учествовало је у предавањима која су одржана 4. октобра у Синагоги, Цркви Св. Тројства и Цркви Св. Ђорђа у склопу Сомборских духовних вечери. Том приликом врховни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел, жупник Јосип Пекановић и Отац Бранислав Шијачић ученицима су представили најважније елементе својих религија, као и са карактеристикама храмова у којима су се ученици налазили.

Традиционални РТС крос одржан је пети пут у суботу, 7. октобра у Сомбору у парку Иво Лола Рибар. Представници Гимназије су остварили запажене резултате. Друга места остварили су: Грегор Секулић (у категорији 3. и 4. разреда), Mилан Мајски (у категорији 2. разреда) и Давид Јурић (у категорији 1. разреда). Трећа места су освојили Анастасија Бурић (у категорији 1. разреда) и Милан Јунг (у категорији 2. разреда).

Матурант наше школе, Војин Витковић, освојио је треће место и бронзану медаљу на Светском јуниорском првенству у самбоу у категорији до 88 kg. Такмичење је одржано прве недеље октобра у Киргистану.

У уторак, 10. октобра, проф. др Јелица Новаковић, научни сарадник за научну област морфологија, фитохемија и систематизација биљака одржала је ученицима Гимназије предавање на тему: Откриће нове врсте у флори Србије.

У среду, 11. октобра одржана је пријатељска утакмица у малом фудбалу између репрезентација Средње пољопривредно-прехрамбене школе и Гимназије. Резултат је био 3:3.

На општинском такмичењу у стрељаштву, које је одржано 12. октобра, у категорији средњошколки најуспешније су биле Мила Кнежевић, Јована Терзић и Мила Крстић из Гимназије.

У петак, 13. октобра свечано је обележен 151. Дан школе.
Први део свечаности одржан је у фискултурној сали, где је у присуству угледних званица, бивших и садашњих професора и ученика Гимназије реализован програм којег је осмислила библиотекарка Слободанка Вагић Драгичевић. У оквиру програма хор којим је дириговала Марија Стошић извео је државну (на почетку) и школску (на завршетку) химну. Након поздравних говора и пригодне честитке коју је послала Слађана Бурсаћ, заменик Покрајнског секретара за образовање, а коју су прочитали директор Душан Мишковић на српском језику и Андор Сен, помоћник директора, на мађарском језику, драмска секција под вођством професорице Марине Антић Хајнал извела је скеч Први ЧОС који је саставни део представе која се припрема за наредни период. Скеч су извели: Сара Радичев (1/8), Лорна Вожић (1/2), Изабела Шефер (1/2), Ђорђе Христов (1/2), Вук Савић (2/8), Стефан Рашковић (2/8), Милорад Маринков (2/8), Лана Радић (3/4), Хелена Новковић (3/4), Алекса Илић (3/4), Матија Ивошев (3/7), Дејана Дракулић (3/8) и Стефан Мишковић (3/8).
Композицију „Што се боре мисли моје“ отпевала је Ирина Николић (3/1) уз клавирску пратњу Луке Пантовића (1/7).
Томаш Кањо (1/6) на мађарском језику одрецитовао је песму Роберта Фроста: Járatlan úton (На путу којим нисам ишао).
Након кратког програма директор је поделио награде на традиционалном конкурсу поводом Дана Школе. Тема овогодишњег конкурса је била - Гимназија „Вељко Петровић“, моја школа. Жири у саставу Јасмина Раденковић Шолаја, Оливера Фератовић и Милан Димић за најбољи рад прогласио је песму Данице Каралић (2/1). Другу награду је добила Ивана Градински (3/2), а трећу награду су поделили Софија Перуничић (4/2) и Филип Репман (1/7).
Традиционално на прослави су награђени најуспешнији ученици и професори-ментори чији ученици су имали највише успеха на такмичењима: Душко Обрадовић, Наташа Гаљен, Данијела Тохољ, Милан Марић, Љиљана Мијатовић и Јасмина Раденковић Шолаја.
Одлуком Наставничког већа признање Истакнути пријатељ Гимназије за 2022/2023. добили су аутори Монографије поводом 150. година од оснивања Гимназије: Милан Степановић и Атила Пфајфер.
На крају програма у пензију је испраћена дугогодишња и омиљена спремачица Анка Јеж.
Целокупан програм су водили матуранти: Исидора Асић, Ирина Секулић и Лука Шево.

Након приредбе гости су имали прилику да присуствују и отварању изложбе ликовних радова ученика Гимназије Милице Хајнал и Душана Ненадића, коју је приредила професорица Мила Красуљак Крстић.
Фотографије са свих наведених дешавања снимила је Матрона Зирић.

У уторак, 17. октобра, академик проф. др Иван Гутман, Истакнути пријатељ Гимназије ученицима је одржао предавање „Божја честица“ – Хигсов бозон и друге приче.
ПРЕДАВАЊА ИЗ ФИЗИКЕ И БИОЛОГИЈЕ
26.09.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА КРАЈЕМ СЕПТЕМБРА 2023.

У суботу, 23. септембра у организацији Микрософт развојног центра Србија из Београда одржано је 16. по реду интернационално тимско такмичење у програмирању „Bubble cup“. У финале овог престижног такмичења које има три квалификациона такмичења пласирало се 17 екипа у две категорије.

У финалу категорије „Rising Stars“ (јуниори) такмичило се укупно 9 тимова, од којих су чак три из наше школе:

Тим 1 - Немања Мајски, Ведран Бајић и Александар Губица
Тим 2 - Михаел Ибишић, Лазар Костић и Филип Репман
Тим 3 - Андреј Одри, Марко Јојић и Вељко Галовић.

Свима је ментор професор Душко Обрадовић.

Најбољи успех остварили су Немања, Ведран и Александар освојивши 2. место и пригодну награду. 

У категорији студената прво место је освојио тим у којем је бивши ученик наше школе – Виктор Лучић.


Већа група матураната Гимназије обележили су Међународни дан мира (21. септембар) учешћем у радионици „Дегустација књига“ у Омладинском кутку библиотеке „Карло Бјелицки“.

Радионицу је водила библиотекарка Франсоаз Молнар у сарадњи наше професорице српског језика и књижевности Милице Миличевић.


Пригодним активностима стручно веће страних језика је на часовима обележило Европски дан језика (26. септембар).


Жофи Хорват, ученица првог разреда Гимназије, остварила је изузетне резултате на међународном кајакашком такмичењу младих од 15 до 17 година које је одржано средином септембра у Пољској. Она је освојила једно 1. место (200 метара), једно 2. место (1 000 метара) и једно 3. место (500 метара).
НАГРАДНИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ

Гимназија ,,Вељко Петровић“ у Сомбору расписује наградни литерарни конкурс поводом Дана школе, 15. октобра.

Позивамо ученике наше школе да кроз тему:

Гимназија „Вељко Петровић“, моја школа

креирају идентитет/мото наше школе.

одштампане и шифриране треба послати на адресу:

Гимназија ,,Вељко Петровић“, 25101 Сомбор, Доситеја Обрадовића 2

или

лично предати у секретаријату школе у 3 примерка, са назнаком „За литерарни конкурс“.

Напомена: У посебном коверту, заједно са радовима, потребно је доставити и разрешење шифре са следећим подацима: име, презиме, адреса, контакт телефон.
Сваки од учесника може да учествује на конкурсу са по једним радом, на српском или мађарском језику. Конкурс је отворен за све ученике Гимназије „Вељко Петровић“.

Крајњи рок за достављање радова је 12. 10. 2022.
Комисија ће након прегледа радова доделити три награде. Свечано уручење награда биће уприличено у Гимназији „Вељко Петровић“ на Дан школе.
НЕМАЊА МАЈСКИ, ДОБИТНИК БРОНЗАНЕ МЕДАЉЕ НА 35. МЕЂУНАРОДНОЈ ИНФОРМАТИЧКОЈ ОЛИМПИЈАДИ

(кликнути на слику за приказ у пуној величини)
12.09.2023. - Pripremaju li se somborski gimnazijalci za takmičenje iz programiranja
06.09.2023. - Novo jutro - Miloš Milutinovć, Filip Bojković, Nemanja Majski, Vladimir Milenković
06.09.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА ПОЧЕТКОМ СЕПТЕМБРА

Редован почетак нове школске године обележен је заједничким слушањем државне химне и традиционалним пријемом ученика првих разреда. Први разред Гимназије, ове године, уписало је више од 170 ученика, што је највећи број уписаних ученика у последњој декади. Гимназију ће, ове године, похађати више од 620 ученика, што представља. Ученике је дочекао окречен ходник на првом спрату и нови намештај у неколико учионица, као и нова рачунарска учионица.

Већ 2. септембра све ученике и раднике Гимназије обрадовала је вест о изузетном успеху нашег Немање Мајског који је освојио трећу награду и бронзану медаљу на Међународном такмичењу из информатике које је одржано у Сегедину од 30. августа до 2. септембра. Овај резултат представља један од највећих успеха сомборских ученика на такмичењима, а од Немање очекујемо сличне успехе и наредне године. Немањин дугогодишњи ментор је Душко Обрадовић.

У оквиру тематске недеље посебан тематски дан ће бити четвртак, за када је велики број наставника у координацији са педагогом Весном Мажибрадом осмислио различите активности – радионице, дебате, предавања… У петак, 8. септембра ученици Гимназије имаће организовано гледање полуфиналне утакмице на Светском првенству у кошарци, Србија – Словенија. То је прилика за навијање и подстицање патриотских осећања, као и љубави према спорту.

У петак, 8. септембра одржаће се школска берза половних уџбеника од 13:00 до 14:00.

Предраг Ђуришић, матурант Гимназије „Вељко Петровић“ шк. 2022/2023. имаће излагање на отварању 15. симпозијума Андрићева публицистика, под називом Посета (Besuch), које представља измењену и прилагођену верзију његовог првонаграђеног рада поводом 130-годишњице од рођења Иве Андрића. На истом симпозијуму др Лидија Неранџић Чанда као петнаестогодишњи сарадник Пројекта Андрић, Карл-Франц Универзитета у Грацу, имаће излагање под називом Пригодна публицистика И. Андрића (Ф. Гоја, С. Боливар - стилске одлике); Die Gelegenheitspublizistik von I. Andrić (Francisco Goya, Simon Bolivar Stilmerkmale). Симпозијум ће се одржати од 19. 10. 2023. до 21. 10. 2023. на Филозофском факултету у Љубљани.
fb
inst
yt

© Новембар, 2022. Дизајн и израда: Петар Зорић и Нела Карамарковић