ШКОЛСКА ГОДИНА

26.09.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА КРАЈЕМ СЕПТЕМБРА 2023.

У суботу, 23. септембра у организацији Микрософт развојног центра Србија из Београда одржано је 16. по реду интернационално тимско такмичење у програмирању „Bubble cup“. У финале овог престижног такмичења које има три квалификациона такмичења пласирало се 17 екипа у две категорије.

У финалу категорије „Rising Stars“ (јуниори) такмичило се укупно 9 тимова, од којих су чак три из наше школе:

Тим 1 - Немања Мајски, Ведран Бајић и Александар Губица
Тим 2 - Михаел Ибишић, Лазар Костић и Филип Репман
Тим 3 - Андреј Одри, Марко Јојић и Вељко Галовић.

Свима је ментор професор Душко Обрадовић.

Најбољи успех остварили су Немања, Ведран и Александар освојивши 2. место и пригодну награду. 

У категорији студената прво место је освојио тим у којем је бивши ученик наше школе – Виктор Лучић.


Већа група матураната Гимназије обележили су Међународни дан мира (21. септембар) учешћем у радионици „Дегустација књига“ у Омладинском кутку библиотеке „Карло Бјелицки“.

Радионицу је водила библиотекарка Франсоаз Молнар у сарадњи наше професорице српског језика и књижевности Милице Миличевић.


Пригодним активностима стручно веће страних језика је на часовима обележило Европски дан језика (26. септембар).


Жофи Хорват, ученица првог разреда Гимназије, остварила је изузетне резултате на међународном кајакашком такмичењу младих од 15 до 17 година које је одржано средином септембра у Пољској. Она је освојила једно 1. место (200 метара), једно 2. место (1 000 метара) и једно 3. место (500 метара).
НАГРАДНИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ

Гимназија ,,Вељко Петровић“ у Сомбору расписује наградни литерарни конкурс поводом Дана школе, 15. октобра.

Позивамо ученике наше школе да кроз тему:

Гимназија „Вељко Петровић“, моја школа

креирају идентитет/мото наше школе.

одштампане и шифриране треба послати на адресу:

Гимназија ,,Вељко Петровић“, 25101 Сомбор, Доситеја Обрадовића 2

или

лично предати у секретаријату школе у 3 примерка, са назнаком „За литерарни конкурс“.

Напомена: У посебном коверту, заједно са радовима, потребно је доставити и разрешење шифре са следећим подацима: име, презиме, адреса, контакт телефон.
Сваки од учесника може да учествује на конкурсу са по једним радом, на српском или мађарском језику. Конкурс је отворен за све ученике Гимназије „Вељко Петровић“.

Крајњи рок за достављање радова је 12. 10. 2022.
Комисија ће након прегледа радова доделити три награде. Свечано уручење награда биће уприличено у Гимназији „Вељко Петровић“ на Дан школе.
НЕМАЊА МАЈСКИ, ДОБИТНИК БРОНЗАНЕ МЕДАЉЕ НА 35. МЕЂУНАРОДНОЈ ИНФОРМАТИЧКОЈ ОЛИМПИЈАДИ

(кликнути на слику за приказ у пуној величини)
12.09.2023. - Pripremaju li se somborski gimnazijalci za takmičenje iz programiranja
06.09.2023. - Novo jutro - Miloš Milutinovć, Filip Bojković, Nemanja Majski, Vladimir Milenković
06.09.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА ПОЧЕТКОМ СЕПТЕМБРА

Редован почетак нове школске године обележен је заједничким слушањем државне химне и традиционалним пријемом ученика првих разреда. Први разред Гимназије, ове године, уписало је више од 170 ученика, што је највећи број уписаних ученика у последњој декади. Гимназију ће, ове године, похађати више од 620 ученика, што представља. Ученике је дочекао окречен ходник на првом спрату и нови намештај у неколико учионица, као и нова рачунарска учионица.

Већ 2. септембра све ученике и раднике Гимназије обрадовала је вест о изузетном успеху нашег Немање Мајског који је освојио трећу награду и бронзану медаљу на Међународном такмичењу из информатике које је одржано у Сегедину од 30. августа до 2. септембра. Овај резултат представља један од највећих успеха сомборских ученика на такмичењима, а од Немање очекујемо сличне успехе и наредне године. Немањин дугогодишњи ментор је Душко Обрадовић.

У оквиру тематске недеље посебан тематски дан ће бити четвртак, за када је велики број наставника у координацији са педагогом Весном Мажибрадом осмислио различите активности – радионице, дебате, предавања… У петак, 8. септембра ученици Гимназије имаће организовано гледање полуфиналне утакмице на Светском првенству у кошарци, Србија – Словенија. То је прилика за навијање и подстицање патриотских осећања, као и љубави према спорту.

У петак, 8. септембра одржаће се школска берза половних уџбеника од 13:00 до 14:00.

Предраг Ђуришић, матурант Гимназије „Вељко Петровић“ шк. 2022/2023. имаће излагање на отварању 15. симпозијума Андрићева публицистика, под називом Посета (Besuch), које представља измењену и прилагођену верзију његовог првонаграђеног рада поводом 130-годишњице од рођења Иве Андрића. На истом симпозијуму др Лидија Неранџић Чанда као петнаестогодишњи сарадник Пројекта Андрић, Карл-Франц Универзитета у Грацу, имаће излагање под називом Пригодна публицистика И. Андрића (Ф. Гоја, С. Боливар - стилске одлике); Die Gelegenheitspublizistik von I. Andrić (Francisco Goya, Simon Bolivar Stilmerkmale). Симпозијум ће се одржати од 19. 10. 2023. до 21. 10. 2023. на Филозофском факултету у Љубљани.
fb
inst
yt

© Новембар, 2022. Дизајн и израда: Петар Зорић и Нела Карамарковић