2017-2018

02.02.2018. Пројекат Центра за развој образовања "Планета" под називом "Open mind knows no borders" ("Отворен ум не познаје границе")

Идеја започета летос на омладинској размени, доживела је своје остварење! Вишејезични џепни речни, прва публикација Центра "Планета", уз велику подршку Гимназијe "Вељко Петровић", је објављена!

Центар за развој образовања "Планета" издао је своју прву публикацију у виду вишејезичног џепног речника, који ће мигрантима и тражиоцима азила на подручју Србије бити од користи у основној комуникацији. Речник обухвата пет језика (српски, енглески, арапски, фарси и паштунски) и неколико ситуација које кориснику омогућавају сналажење у свакодневним активностима живота, као што су продавница, апотека, саобраћај, на улици и др. У изради речника учествовали су како професионални преводиоци, професори језика, тако и неколико миграната који се тренутно налазе на подручју Србије, а идејни нацрт речника настао је летос током омладинске размене у којој је учествовало 40 средњошколаца из Србије, Мађарске, Хрватске и Македоније. Речник је настао као пратећа активност пројекта "Open mind knows no borders" ("Отворен ум не познаје границе") у оквиру програма Erasmus +, кога је подржала Европска комисија. Велику подршку у његовој изради пружила је Гимназија "Вељко Петровић" из Сомбора. Прво издање речника штампано је у 1000 примерака, биће бесплатно прослеђено мигрантним/прихватним центрима у Србији.

 

24.11.2017. VII ФИЗИ БИЗИ ФЕСТ

Седми „Физи Бизи Фест“ одржан 18.11. у сали Гимназије „Вељко Петробић“ под слоганом: „Некада негде нешто невероватно чека да буде откривено.“ (Карл Саган). Целодневни занимљив програм фестивала науке окупио је велик број ученика и посетилаца. Основци, средњошколци и студенти на штандовима фискултурне сале презентовали су заинтересованима научно- експерименталне поставке и приказивали их својим вршњацима, док су се у свечаној сали смењивала научно-популарна предавања. Фестивал науке у Сомбору је догађај који промовише науку међу децом, младима, и један је од најважнијих образовних догађаја у граду. Он је место окупљања талентованих младих, као и стручњака који се активно баве научним истраживањима, те је јединствена прилика да сви они размене искуства на једном месту.

Организатори фестивала су Центар ѕа развој образовања „Планета“ и Гимназија „Вељко Петровић“, а подржавају га Центар за промоцију наука, Покрајински секретаријат ѕа образовање, прописе, управу и националне заједнице и град Сомбор.

Гимназијалци акцијом чишћења Великог бачког канала започињу еко-пројекат „5 недеља екоактивизма“!

У суботу 16. септембра, ученици сомборске гимназије „Вељко Петровић“, акцијом чишћења Великог бачког канала започињу са реализацијом еко-пројекат „5 недеља екоактивизма“. Пројекат има за циљ да створи еколошки безбедне услове за младе и остале грађане Сомбора кроз едукацију и мотивацију младих за одговорније понашање према животној средини. Иницијативу су покренули ученици Гимназије, чланови ученичког парламента, који су до сада већ реализовали неколико успешних акција у локалној заједници, а и истоимени пројекат прошле године који се показао као пример добре прексе. Пројекат обухвата неколико еко-иницијатива: акција дељена еко-торби са принтом еко-поруке испред већих трговинских ланаца у Сомбору, акција осликавања зида у дворишту Гимназије екомуралом и акцију исписивања еко-порука на већем броју места у граду, чишћење обале Великог бачког канала и озелењавање јавног простора. Све ове активности заједно чине 5 викенда активности тј. 5 недеља екоактивизма које подижу еколошку свест, развијају еколошку одговорност и волонтерски дух. Партнери на реализацији пројекта су Општински одбор покрета горана Сомбор и Центар за развој образовања „Планета“. Пројекат „5 недеља екоактивизма“ финансиран је од стране града Сомбора у оквиру конкурса „ЛАП за младе 2016.“ и Министарства омладине и спорта у оквиру конкурса „Млади су закон“...више

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)