ПРЕЗЕНТАЦИЈА СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА Е1, ПСИ И МиР ФАКУЛТЕТА ТЕХНИЧКИХ НАУКА У НОВОМ САДУ


За све вас оријентисане ка техничким факултетима и конкретно ка Факултету техничких наука (ФТН), шаљемо додатне информације везане за садржај и упис на студијске програме Департмана за енергетику, електронику и телекомуникације (ДЕЕТ):

 • Студијски програм Енергетика, електроника и телекомуникације (Е1)
 • Студијски програм Примењено софтверско инжењерство (ПСИ)
 • Студијски програм Мерење и регулација (МиР)

ДЕЕТ је највећи департман на ФТН-у који покрива знања о покретачким технологијама савременог друштва и дигиталног света. ДЕЕТ се непрекидно развија пратећи трендове у динамичним областима електротехнике и рачунарства, уз квалитет и атрактивност програма обезбеђене кроз:

 • интензивну сарадњу са привредом (30+ компанија само у Новом Саду које запошљавају наше студенте);
 • значај компанија које су проистекле са нашег програма (10+ компанија које су проистекле са ДЕЕТ-а, од којих су многе регионални лидери у својим областима);
 • врхунску рачунарску и лабораторијску опрему (финансирану кроз националне и европске научно-истраживачке пројекте, који су вредности преко 10 милиона евра).

Од 2020. настава на студијским програмима Е1, ПСИ и МиР изводи се по иновираним програмима, водећи вас ка звању инжењера електротехнике и рачунарства.
Позивамо вас да погледате кратку видео презентацију студијских програма (https://youtu.be/2vz8BP4lnDs) и посетите наш сајт https://deet.ftn.uns.ac.rs/.
Студијски програм Е1 крије чак 5 разноврсних, модернизованих студијских група
, који покривају далеко више од назива нашег Департмана, а на које се усмеравате након 1. године студија:

 • Електроенергетика - електроенергетски системи
  пружа студентима теоријска и практична знања о управљању, вођењу и заштити свих нивоа електроенергетских система данашњице (производња, пренос, дистрибуција и потрошња) са великом количином обновљивих извора енегије, кроз развој напредних софтверских алата и алгоритама, као и интеграције ових алата у јединствена решења;
 • Електроенергетика – Енергетска електроника и електричне машине
  обједињују актуелна знања и вештине савремене електроенергетике, као што су енергетска електроника, електричне машине, инсталације, електродистрибутивни системи, да би се постепено према завршетку студија нагласак ставио на електромоторне погоне, електро-мобилност, управљање енергетским претварачима, микропроцесорско управљање и обновљиве и дистрибуиране изворе енергије;
 • Микрорачунарска електроника
  има три усмерења. На Ембебед системима и алгоритмима стичу се знања неопходна за развој дигиталног хардвера и ембедид софтвера, и знања из области примене вестачке интелигенције и машинског учења у ембедид системима. На Примењеној електроници студенти стичу знања о пројектовању хардвера, и обучавају се за рад са индустријским системима заснованим на микроконтролерима. Упознају се радом и применом сензора, бежичних система заснованих на ИоТ, аналогном и аутоелектроником. На Микро и нано електроници стичу знања из пројектовања аналогних и дигиталних интегрисаних кола (чипова), из РФ и наноелектронике, а имају прилику да се упознају са специјализованим технологијама за израду фрексибилне и текстилне електронике.
 • Информационо – комуникационе технологије и обрада сигнала
  прате најновије трендове развоја (бежичних) комуникација: 5Г мобилних радио система, софтверски-дефинисане мреже, интернет ствари (ИоТ), комуникација помоћу дронова, као и обрада мноштва информација у едге-фог-цлоуд системима и на апликативном нивоу ослањајући се на знања из обраде сигнала, вештацке интелигенције, машинског учења + софтверске алате (комјутерска визија, препознавање и синтеза говора, ремоте сенсинг, обрада аудио и видео сигнала…)
 • Мерно-информациони системи
  је студијска група на којој се студенти, након савладавања основа из програмирања, електронике, електроенергетике, обраде сигнала и електричних мерења, кроз практичан и лабораторијски рад специјализују у области пројектовања хардвера и софтвера у сврху развоја и интегрисања мерног хардвера и софтвера, сензора и информационих система.

Студијски програм Примењено софтверско инжењерство

Студенти истражују комплексне проблеме софтверског инжењерства, цyберсецуритy, изазове софтвера у реалном времену, софтвер у облаку, креирају и тестирају иновативне технологије и упознају се са комплетним животним циклусом једног софтверског производа, од идеје, преко дизајна, имплементације, верификације, тестирања, пуштања у рад и подршке. У току студија предвиђено је да студенти, посредством стручне праксе и анализе најпрестижнијих софтверских пројеката домаћих и страних експерата, добију прилику да примењују и оплемењују стечена знања и да брзо стручно сазревају.

Студијски програм Мерење и регулација

развијен је на основу потребе за школовањем инжењера електротехнике и рачунарства, који се специјализацију тако да имају одговарајућа обједињена инжењерска знања и вештине из области мерно-информационих технологија и рачунарског управљања, са нагласком на савремене смарт технологије и концепте ИоТ и "Индустрија 4.0".

За све додатне информације можете нам писати на: deet@uns.ac.rs
Промоција смерова на Шумарском факултету у Београду.


Промотивни материјал за упис на студијске програме основних академских студија Шумарског факултета Универзитета у Београду можете погледати/преузети на ОВОМ линку.
Виртуални сајам образовања "На који ћеш факс"


Сајам ће трајати све до 1. октобра, а можете га посетити путем ОВОГ линка.
Приступ за све посетиоце је потпуно бесплатан и регистрација није неопходна. Сајму се приступа путем линка са мобилног или рачунара, а једино је потребна интернет конекција. Сви посетиоци ће моћи да се информишу о условима уписа, студијским програмима и директно комуницирају са представницима високошколских установа.
Биолошки факултет у Београду организује ONLINE разговор са студентима и наставницимаЗбог великог интересовања ђака, у четвртак 18.03.2021. у 20 часова, биће организован online разговор са студентима и наставницима Факултета. У четвртак од 19:45 моћи ћете да се прикључите састанку и разговору о упису и студијама на Биолошком факултету преко ОВОГ линка.
Манифестација "Отворени Дан" Грађевинског факултета у Београду


Пољопривредни факултет у новом саду врши промоцију смера "Уређење, коришћење и заштита вода"
Знате ли да је потребно око 26000 литара воде да се узгаји храна потребна за један дан четворочланој породици? Да велики део становништва Србије нема приступ пијаћој води? Да је у току дигитална трансформација водног сектора (smart water)?
Постати стручњак за област водних ресурса у данашње време је прави изазов јер укључује знања из пољопривреде, инжењерства, заштите животне средине, информационих технологија... прочитај више

Презентацију смера "Уређење, коришћење и заштита вода" можете погледати на ОВОМ линку.
Департман за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета у Новом Саду врши промоцију смерова

На ОВОМ линку можете пронаћи и преузети промотивни материјал у виду презентације и флајера.

СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ ПМФ-А И САВЕЗ СТУДЕНАТА ПМФ-А УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ, 28. МАРТА у 12 ЧАСОВА ОРГАНИЗУЈУ ПРОБНИ ПРИЈЕМНИ ИСПИТТо је прилика да матуранти, док су још у току БЕСПЛАТНЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ПРИЈЕМНИ, провере своје знање и упознају се са питањима која ће их чекати у јулу на правом тесту.
Испит ће се одржати на Департману за математику и информатику у Амфитеатрима А1,А5 и А7.

За сва додатна питања нас можете контактирати путем мејла:

 • pmf.studentski.parlament@gmail.com
 • rade.sedlan@gmail.com
 • filip.cvetkovic.97@hotmail.com
ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ ОРГАНИЗУЈЕ БЕСПЛАТНЕ ONLINE ПРИПРЕМЕ ЗА ФАКУЛТЕТСКЕ ПРИЈЕМНЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ, ИНФОРМАТИКЕ, ХЕМИЈЕ И БИОЛОГИЈЕПредавања наших наставника можете пратитити из ваших домова, учествовати у дискусијама и постављати питања која будете имали.
Онлајн припреме су уведене како би се омогућило свим средњошколцима из Србије и из региона, да се спреме за пријемни, а да не морају физички да буду у Новом Саду. Сада, током пандемије, оне представљају и једини потпуно здравствено безбедни начин за држање часова који ће покрити све области које су потрбене матурантима да би успешно положили факултетски пријемни из математике и информатике, хемије или биологије. Природно-математички факултет се труди да буде друштвено одговоран и да свим ученицима омогући исту шансу за полагање пријемног и због тога су ове припреме у потпуности бесплатне.

ПРИПРЕМЕ ИЗ МАТЕМАТИКЕ И ИНФОРМАТИКЕ - Департман за математику и информатику:

 • Припремна настава је бесплатна, али је потребно претходно да се региструјете – сви детаљи су а сајту www.dmi.uns.ac.rs
  Први час ће бити одржан у уторак, 2. фебруара од 20 часова, а саме припреме ће бити подељене у три фазе.
  Обрада свих тема које долазе на пријемни испит, решавање задатака које средњошколци желе да заједно урадимо на припремама, пробни онлајн пријемни.
  Сви часови ће бити снимљени и сви регистровани средњошколци моћи ће, у сваком тренутку, да их одложено погледају.

ПРИПРЕМЕ ИЗ ХЕМИЈЕ - Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине:


 • Припремна настава је бесплатна, али је потребно претходно да се региструјете – сви детаљи су на сајту www.dh.uns.ac.rs
  Настава ће се одвијати по предвиђеном распореду, суботом и почиње 13. фебруара у 10 часова.

ПРИПРЕМЕ ИЗ БИОЛОГИЈЕ - Департман за биологију и екологију:


 • Бесплатна припремна настава креће 13. фебруара у 11.00 часова и траје до 26. јуна 2021. године.
  Настава ће бити организована суботом са почетком у 11:00, у трајању од 4 школска часа, преко платформе Моодле – све детаље ћете пронаћи на сајту www.dbe.uns.ac.rs
  По завршетку предавања из појединих области, биће организовано тестирање, анализа теста И израда мапа ума које ће полазницима олакшати понављање обрађеног градива. Такође, по завршетку читавог циклуса припреме, биће организовано завршно тестирање које обухвата комплетно градиво биологије.
ИНФОРМАЦИЈЕ О УПИСУ И СТУДИРАЊУ НА БИОЛОШКОМ ФАКУЛТЕТУ УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ


Због специфичне ситуације у којој функционишемо ове године, одлучили смо да информисање ђака о упису и студирању на Биолошком факултету померимо у вируелни простор. Наши студенти треће и четврте године организоваће презентације и дискусије преко Гоогле учионице. На свакој презентацији ће бити 2-3 студента и бар један наставник, који ће заједно представити Факултет, свако са свог аспекта, и одговарати на сва питања ђака. Биће представљена и припремна настава за полагање пријемног испита из биологије коју организује Факултет.

Термини за презентације ће бити организовани на основу упитника који ђаци треба да попуне а налази се на ОВОМ линку.
На основу одговора ћемо формирати групу и организовати гоогле меет презентацију.

Након завршетка гимназије отвара вам се могућност да упишете неки од најпрестижнијих факултета у Србији.
Неки од њих су: 

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)