НАГРАДНИ ЛИКОВНИ КОНКУРС ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ

Гимназија „ Вељко Петровић“ у Сомбору расписује наградни ликовни конкурс поводом Дана школе, 15. октобра, на тему „Трајемо у Вељковом Раванграду“.

Услови конкурса:

 • Учесници конкурса могу бити само ученици Гимназије „Вељко Петровић“;
 • Ученици учествују појединачно на конкурсу са једним радом;
 • Рад може бити у форми цртежа ( црно-бели цртежи, цртежи у боји, линеарни или тонски, класични или у комбинованим техникама цртања) или слике ( реализоване у свим сликарским техникама : акварел, темпера, акрил, колаж, или комбиноване технике);
 • Формат рада није стрикто прописан али не би требало да прелази величину А3 формата.

На полеђину рада написти шифру под којом се рад достаља, а у посебну коверту написати шифру, име, презиме, разред и одељење, контакт телефон аутора рада.

Радове предати у секретаријат школе, крајњи рок достављања радова је 12.10.2022.

Комисија ће након прегледа радова доделити три награде. Свечано уручење награда биће уприличено у Гимназији „Вељко Петровић“ на Дан школе.
НАГРАДНИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ

Гимназија ,,Вељко Петровић“ у Сомбору расписује наградни литерарни конкурс поводом Дана школе, 15. октобра.

Необјављене радове (песму, причу, есеј) на једну од следећих тема:

 1. Првих 150 година наше Гимназије
 2. Мојој школи за годишњицу
 3. Трајемо у Вељковом Раванграду

Одштампане и шифриране треба послати на адресу:
Гимназија ,,Вељко Петровић“, 25101 Сомбор, Доситеја Обрадовића 2

или лично предати у секретаријату школе у 3 примерка, са назнаком „За литерарни конкурс“.

Напомена: У посебном коверту, заједно са радовима, потребно је доставити и разрешење шифре са следећим подацима: име, презиме, адреса, контакт телефон.
Сваки од учесника може да учествује на конкурсу са по једним радом, на српском или мађарском језику. Конкурс је отворен за све ученике Гимназије „Вељко Петровић“.

Крајњи рок за достављање радова је 12. 10. 2022.
Комисија ће након прегледа радова доделити три награде. Свечано уручење награда биће уприличено у Гимназији „Вељко Петровић“ на Дан школе.
Позивница за промоцију књиге "Необичне приче о хемијским елементима"
Актуелни планови и програми учења за све предмете и смерове

Актуелне планове и програме можете погледати и преузети на ОВОМ линку.
Још једно достигнуће ученика наше Гимназије

Ученици Сташа Мајсторовић, Јана Голубовић, Предраг Ђуришић и Маријана Мика Угрица као и њихова менторка др Лидија Неранџић Чанда допринели су реализацији књижевног пројекта "Умрежавање књижевношћу", Филозофског факултета у Нишу.
Градоначелник Сомбора Антоније Ратковић у посети Гимназији

Вишеструки радови пред почетак нове школске године у Гимназији "Вељко Петровић"

САОПШТЕЊЕ О АНКЕТИРАЊУ УЧЕНИКА ПРВОГ, ДРУГОГ И ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА ГИМНАЗИЈЕ 2021/2022

У периоду од 27. јуна до 31. јула ове године, након што су оцене биле закључене, спроведено је анкетирање ученика првог, другог и трећег разреда Гимназије преко Гугл учионице.

На питања су могли да одговарају сви ученици, а одазвало се њих 228, тј. 53,65%.

За ширу јавност издвајамо два податка који показују да велика већина ученика Гимназије „Вељко Петровић“, слично као и матуранти, изражава позитиван однос према школовању у својој школи.


Душан Мишковић, директор

САОПШТЕЊЕ О АНКЕТИРАЊУ МАТУРАНАТА ГИМНАЗИЈЕ 2021/2022

Почетком јуна ове године, након што су оцене биле закључене, спроведено је традиционално анкетирање матураната преко Гугл учионице. На питања су могли да одговарају сви матуранти, а одазвало се њих 67, тј. 52,3%.

Најзанимљивији подаци:

 1. 20,9% ученика планирало је да упише ФТН у Новом Саду, а од факултета следи Филозофски са 9% заинтересованих ученика. Мађу струкама најпопуларније су инжењерске којима стреми 41,8% матураната, а знатно мања заинтересованост постоји за разне друштвене науке око 12%, здравствене (медицина, фармација, стоматологија) око 8%, економске око 6%.
 2. Матуранти су већински исказали позитиван став према школовању у Гимназији што се види из следећих дијаграма

(кликнути на слику за приказ у пуној величини)


Са нестрпљењем очекујемо резултате уписа наших матураната и резултате анкетирања и осталих ученика Гимназије.


Душан Мишковић, директор

У Сомбору постављени билборди са најуспешнијим ученицима гимназије

Спонзори који су допринели у реализацији кампање промовисања најуспешнијих ученика Гимназије:

 • Фондација „Вељко Петровић“ Сомбор - финансирање штампања и лепљења билборда
 • Ђорђе Тот - дизајн билборда и видеа
 • Babbler Media Group Нови Сад - давање места за билборде без новчане накнаде

(кликнути на слику за приказ у пуној величини)
СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ЗА ЂАКЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: ФИЛИП ТОТ

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић уприличио је свечани пријем за ђаке генерације основних и средњих школа школске 2021/2022. године...ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
Најуспешнији гимназијалци на пријему код градоначелника

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић и чланица Градског већа Анита Стојаков, организовали су пријем за дванаест најуспешнијих гимназијалаца који су постигли врхунске резултате у више области током ове школске године...ПРОЧИТАЈ ВИШЕ
ОБЈАВЉЕНИ РАДОВИ БИВШИХ УЧЕНИЦА ГИМНАЗИЈЕ У листу матице српске

У јунском броју Листа Матице Српске објављени су радови бивших ученица: Марије Живковић, проф. српског језика и књижевности и Ленке Настасић, студенткиње.

Јунски број „Летописа Матице српске” можете погледати на ОВОМ линку.
21.06.2022. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА У ЈУНУ

На самом завршетку наставне године у Гимназији одвијају се различите активности.

Након уважавања жалбе на републичкој Књижевној олимпијади која је одржана још 29. маја у Сремским Карловцима матуранткиња Ивана Ловрић освојила је трећу награду. Њен ментор је Јасмина Раденковић Шолаја.

Овим успехом окончана је сезона школских такмичења у којој је 10% ученика гимназије остварило пласман на републички ниво такмичења. Тих 55 ученика остварило је укупно 66 пласмана. Укупан број освојених награда износи 20. Освојено је 5 првих (4 појединачних и једна екипна), 4 друге и 11 трећих награда на републичком нивоу.

Моника Маширевић, поштовалац индијске културе родом из Сомбора, одржала је предавање о географским, историјским и другим карактеристикама Индије у среду, 15. јуна на часовима специјализованог географско-историјског смера.

Кристина Лишчевић, прослављена рукометна репрезентативка из Сомбора, у четвртак 16. јуна, одржала је час о професионалном бављењу спортом ученицима специјализованог спортског смера.

Оба предавања су привукла велику пажњу ученика који су постављали мноштво питања из области које су њима блиске.

Гимназија „Вељко Петровић“ била је најуспешнија средња школа на такмичењу у прикупљању алуминијумских лименки и чепова у оквиру пројекта: „Први корак ка чистој и отпорној локалној заједници“ којег су реализовали Фондација Гимназије „Вељко Петровић“ и УГ „Хуманизација“ под покровитељством Града Сомбора.

Са Министарством правде Републике Србије потписан је уговор о финансирању опремања једне учионице са новом столаријом, рачунаром и пројектором у вредности 297 465 динара у оквиру конкурса за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења, тј. опортунитета.

Од Града Сомбора одобрена је набавка опремања гимназијског Школског отвореног клуба у вредности 1 000 000 динара у оквиру тзв. партиципативног финансирања ученичких потреба. Од наведених средстава набављени су рачунари, рачунарски столови и столове, фотокопир апарат, звучник, апарат за кафу и фотеље за одмор и активности ученика који имају слободне часове.

(кликнути на слике за приказ у пуној величини)


Душан Мишковић, директор

СРЕДЊОШКОЛЦИ #uNjihovimPatikama

Поносни смо на наше средњошколце и њихову жељу да допринесу интеграцији избеглица и учине да се осећају добродошлим међу својим вршњацима.

Радионица #uNjihovimPatikama која је одржана у априлу у простору Impact Hub Belgrade, окупила је средњошколце и професоре из 9 градова у Србији. Радионица као један од својих циљева има подизање свести младих о тешкој ситуацији у којој су се нашли њихови вршњаци, али и сви они који су били приморани да напусте своје домове.

Дали смо прилику средњошколцима да се укључе у дискусије које се тичу проблема избеглих, разговарају са младим избеглицама и тражиоцима азила који годинама живе у Србији - о њиховим утисцима и о томе како се осећају у Србији, о храни у Србији, о Иви Андрићу и Малали, а на крају су сви заједно своју креативну страну показали осликавањем качкета.

Ускоро нас очекују додатне активности и наставак пројекта #uNjihovimPatikama по целој Србији.
13.06.2022. - 22. међународни конкурс из програмирања CodeIT

На међународном такмичењу „22. међународни конкурс из програмирања CodeIT“, које је одржано у Софији под патронатом председника Републике Бугарске, Румена Радева, учествовали су и професори и ученици из Србије. Запажен успех остварили су професор Информатике Душко Обрадовић и три ученика Гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора: Немања Мајски и Александар Губица, ученици другог разреда, и Ведран Баjић, ученик трећег разреда, освојивши четврто, пето, девето и једанаесто место.
Свечаности поводом уручења награда присуствовао је и представник Амбасаде.


Преузето са сајта: sofia.mfa.gov.rs

Пројектна настава „Трагом Јевреја у Сомбору и Западнобачком округу“

Пројектна настава „Трагом Јевреја у Сомбору и Западнобачком округу“ коју су осмислиле и реализују др Снежана Клепић, професор српског језика и књижевности у Гимназији „Вељко Петровић у Сомбору и Александра Секулић професор српског језика и књижевности у Економско-трговинској школи у Кули, одвија се у две школе од почетка маја ове школске године, а трајаће до краја септембра наредне школске године. Пројекат обухвата низ активности кроз које ће се ученици упознати са културом, историјом и традицијом јеврејског народа и истражити његову судбину на нашим завичајним просторима.
Гледање филма El Otro Camino: 1492 (сајт Центропа - јеврејски историјски институт са канцеларијама у Бечу, Хамбургу, Будимпешти и Вашингтону) и радионица након одгледаног филма били су, у суботу, 28. 5. 2022, увод у заједничке активности у сомборској гимназији: предавање Милана Степановића и две радионице. Господин Степановић, публициста и завичајни историчар, одржао је предавање о Јеврејима у Сомбору - о историји Јевреја на европском тлу, њиховим емиграцијама условљеним протеривањима, а надаље, о њиховој судбини током Другог светског рата и холокаусту, са акцентом на судбину Јевреја у Сомбору, као и у читавом Западнобачком округу. Осим историјских података, Степановић је ученицима предочио и неколико топлих људских сведочанстава у којима је човечност Сомбораца била изнад антисемитизма, а њихово саосећање изнад страха.
Након предавања одржане су радионица упознавања и Хавер-радионица (Хавер - образовна организација грађанског друштва, Београд) о јеврејским симболима као што су менора, мезуза, давидова звезда и др. Сусрет је окончан обиласком јеврејских палата у центру града: Вајдингерове, Кауфманове и Сингерове.
Учесници сусрета, ученици 1-1 и 1-2 разреда сомборске гимназије и 3-2 и 3-1 кулске економске школе, наставиће пројектне активности у својим школама: знања, стечена током предавања, радионица и истраживања, пренеће другим ученицима, истраживаће трагове јеврејске културе и историје у својим местима, као и живот Ђорђа Лебовића, рођеног Сомборца, знаменитог сценаристе и књижевника јеврејског порекла. Наиме, који је преживео нацистичке логоре Аушвиц и Матхаузен. Читајући и проучавајући његово дело “Семпер идем” (недовршену хронику једног детињства) истражиће судбину Јевреја у Сомбору, виђену очима дечака. Независан рад ученика у две школе подразумеваће и кориштење материјала са сајта Центропе: интервју са Магдаленом Бергер, савремеником Ђорђа Лебовића, поредиће две судбине, разговарати о њиховим личним повестима - представити личност именом и презименом, њен живот пре, за време и, уколико је преживела, после холокауста, приказати појединца са свим потребама, жељама, дилемама и страховима.
Међушколска пројектна настава има за циљ да ученици вишемесечним активностима истраживања, презентовања и вршњачког учења обележе Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, негујући при том културу сећања и развијајући емпатију према судбини прогнаних и обесправљених. Истражујући историју јеврејског народа и упознајући његову културу, дугорочно негују културу сећања, развијају осетљивост за стереотипе, предрасуде, митове и антисемитизам, критички се према њима односе, спознају вредност постојања различитости и утврђују одеђене сличности у различитости.
Писац Данило Киш, Јевреј, и сам страдалник у Другом светском рату, рекао је: “Историја је без страсти, без злочина и без обзира на бројке: шта значи шест милиона мртвих (?!) ако не видимо једног јединог човека и његово лице, његово тело, године и његову личну повест.”
Сећањима на страдале указујемо почаст њиховој жртви, исказујемо дивљење и достојанствено оживљавамо сећања на њих. Уколико изгубимо ова сећања, изгубићемо убрзо и сопствени идентитет, јер народи који забораве историју, језик и веру, престају да постоје, а део историје сваки је човек понаособ, ма које вере и националности био. Заборављањем жртава, нестао би и један део нас, део човечанства, а онда и део будућности.


Александра Секулић и Снежана Клепић

Сомборски гимназијалци бриљирали на такмичењима

Дневне новине Блиц пренеле вест са нашег сајта. Вест можете погледати на ОВОМ линку.
31.05.2022 - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА И АКТИВНОСТИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА КРАЈЕМ МАЈА

Највећи успех на школским такмичењима претходне недеље и целе наставне године остварио је Немања Мајски који је на Српској информатичкој олимпијади која се одржавала у Београду претходног викенда освојио пето место и другу награду. Њему је за једно место измакло четврто место и учешће у репрезентацији Србије на светској олимпијади из програмирања. Величина његовог успеха огледа се у томе што је остварена у конкуренцији старијих ученика из трећег и четвртог разреда и представља јасан наговештај да има реалну шансу да већ наредне године буде репрезентативац Србије у овој престижној дисциплини. Иначе, Немања је, ове године, већ остварио изузетне успехе. Прве награде освојио је на републичким такмичењима из програмирања и математике, а другу награду на републичком такмичењу из физике. Ови успеси га сврставају међу најуспешније средњошколце у Србији.

На поменутој олимпијади велики успех остварио је и матурант Вања Васиљевић који је добио трећу награду. Поред награђених ученика на олимпијади учествовао је и Ведран Бајић којем је награда измакла због техничких проблема са рачунарем. Ментор поменутих ученика je Душко Обрадовић, а њихово учешће на овом престижном такмичењу финансијски је помогла новосадска IT фирма SMARTCAT.

Сјајне резултате остварили су и ученици на републичком такмичењу из биологије. На ово такмичење квалификовало се чак 12 ученика Гимназије. У оштрој конкуренцији најуспешнија је била Ана Кнежевић која је освојила прву награду у конкуренцији првих разреда. Другу награду освојила је матуранткиња Јелена Ђаковић. Елеонора Зидаревић је ментор обема награђеним ученицама. Трећу награду освојила је ученица другог разреда Ана Бајак којој биологију предаје Наташа Гаљен.

Прошле недеље окончан је и традиционални 15. Гимназијски турнир у малом фудбалу. Најуспешнија је била екипа ФК Спорташи коју, углавном, чине ученици првог разреда спортског смера која је у занимљивом финалу резултатом 6:3 савладала екипу коју су чинили углавном матуранти. Треће место освојила је екипа Бездански пут састављену од ученика другог разреда географско-историјског смера, а четврто место освојила је екипа FC Puskas коју чине ученици мађарских одељења. За најбољег фудбалера на турниру проглашен је матурант Стефан Ђурић.


Душан Мишковић, директор

24.05.2022 - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА И АКТИВНОСТИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА СРЕДИНОМ МАЈА

Највећи успех на школским такмичењима која су одржана прошлог викенда остварила је Тара Гојковић која је освојила прво место у категорији других разреда на Државном такмичењу из историје које је одржано у Пироту у суботу, 21. маја.

Гимназија је имала 32 представника који су учествовали на 9. СОШОВ-у који се одржавао у периоду 19. – 23. у Зрењанину где су на окупу били најталентованији млади спортисти из Војводине.

Најуспешнији су опет били мушки атлетичари који су освојили екипно прво место.
Екипу чине: Никола Боца, Оливер Петраковић, Александар Неговановић, Михајло Катанић, Милош Максимовић, Стефан Марић и Грегор Секулић.

Друга места су освојиле екипе атлетичарки и гимнастичарки.
Женску атлетичарску екипу чине: Бојана Вујасиновић, Николина Шарчански, Ивана Ловрић, Тамара Миловић, Мартина Ђурковић, Тара Гојковић и Лана Радић.
Селектор атлетичарских екипа је Милан Марић, а њему је саветима помагала пензионисана професорица Мира Трифунов.
Женску гимнастичарску екипу чине: Мила Пријић, Доротеја Шерко, Теодора Топалов и Ана Кнежевић. Екипу је предводила Драгана Шарчански.

На појединачном такмичењу из каратеа бронзану медаљу освојила је Тамара Вучковић ученица спортског смера Гимназије. Исти успех постигао је Војин Витковић на џудоу.

У суботу, 21. маја одржани су и пријемни испити за специјализоване смерове у Гимназији, а 23. маја истекао је рок за пријаву на специјализовани спортски смер.

Пријемни из математике за упис на ИТ смер положило је 23 ученика од 25 који су приступили испиту. Пријемни испит из географије положило је свих шест ученика који су приступили, а на испиту из историје остварен је најлошији резултат, јер испит је положило седам кандидата од 16 који су га радили. За упис на географско – историјски смер пријемни испит положило је укупно 13 ученика. Одговарајуће потврде гранских спортских савеза као предуслов за упис у спортско одељење поднело је 19 ученика из Сомбора и шире околине.

Сви наведени подаци доказују да је Гимназија остала расадник изузетно талентованих особа из различитих дисциплина.


Душан Мишковић, директор

22.05.2022 - НОВООТВОРЕН МУЗЕЈ ПОДУНАВСКИХ ШВАБА У СОМБОРУ

У петак 20.05. 2022. ученици специјализованог историјско - географског одељења 2-8 посетили су новоотворени Музеј Подунавских Шваба у Сомбору и упознали се са културом живљења и радом Шваба на овим просторима.
17.05.2022 - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА СРЕДИНОМ МАЈА

Сезона ученичких такмичења приближава се завршетку, а настављају се сјајни успеси гимназијалаца. Достигнут је број од 65 пласмана на државне нивое разних такмичења.

Највећи успех остварила је мушка атлетска репрезентација која је доминантно победила на републичком такмичењу које је одржано 16. маја у Краљеву. Овим резултатом потврђен је прошлогодишњи пласман. Екипу чине: Никола Боца, Оливер Петраковић, Александар Неговановић, Михајло Катанић, Милош Максимовић, Стефан Марић и Грегор Секулић. Селектор је био Милан Марић, а њему је саветима помагала пензионисана професорица Мира Трифунов.

Пре тога, прошле недеље на регионалном такмичењу у Новом Саду велики успех оствариле су и мушка и женска репрезентација у атлетици које су освојиле прва места.

Женска екипа је, такође, постигла запажен резултат освајањем четвртог места на републичком такмичењу са заостатком од само једног бода иза трећепласиране екипе. Женску екипу чине: Бојана Вујасиновић, Николина Шарчански, Ивана Ловрић, Тамара Миловић, Мартина Ђурковић, Тара Гојковић и Лана Радић.

На 45. Републичком такмичењу средњошколаца из физике представници Гимназије опет су остварили сјајне резултате. Друге награде освојили су Немања Мајски и Александар Губица у категорији других разреда, а Душан Шијачић освојио је трећу награду у категорији првих разреда. Свим награђеним ученицима физику предаје Љиљана Мијатовић.
Занимљиво је то да су ова три ученика награђивана и из других предмета. Ове године највише успеха имао је Немања Мајски који је већ освојио прве награде из математике и програмирања. Александар Губица освојио је и другу, а Душан Шијачић и трећу награду из математике.

Сви наведени подаци доказују да је Гимназија остала расадник изузетно талентованих особа из различитих дисциплина.

Са нестрпљењем очекујемо резултате наших ученика на неколико преосталих такмичења.


Душан Мишковић, директор

15.05.2022 - САОПШТЕЊЕ О НОВИМ УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА

У последњих неколико дана гимназијалци су остварили нове успехе.

У Новом Саду, 13. маја одржано је регионално такмичење из атлетике.

И женска и мушка репрезентација Гимназије освојиле су прва места и обезбедила учешће на државном такмичењу које ће се одржати у понедељак, 16. маја у Краљеву.

На Републичком такмичењу из физике које је одржано 14. маја у Београду. Немања Мајски и Александар Губица освојили су друге награде у категорији других разреда, а Душан Шијачић освојио је трећу награду у категорији првих разреда. Њихов ментор је Љиљана Мијатовић.


Душан Мишковић, директор

ГИМНАЗИЈАЛЦИ-АМБАСАДОРИ ГОРЊЕГ ПОДУНАВЉА

Гимназија „Вељко Петровић“ у пројекту „ Академија за природу“ WWF Adria

Наша школа ове школске године учествује у пројекту „ Академија за природу“ WWF Adria. Овим пројектом обухваћено је 15 школа из Србије и Босне и Херцеговине. Током пројекта ученици се упознају са најближим заштићеним подручјем и постају његови амбасадори.
Наше заштићено подручје је СРП „Горње Подунавље“.
На почетку пројекта формирали смо школски тим „Вељкови истраживачи“.Чланови тима су ученици: Лена Шаула Таталовић, Милан Дудуковић, Ана Бајак, Ђорђе Ђурић, Ирина Секулић, Милана Сладојевић, Драгана Церанић, Милица Колар, Мила Пријић, Драгана Радић,Мила Салаи, Теодора Топалов, Дарија Винков, Дуња Роквић, Сергеј Латић Дарио Цигић Парчетић, Милош Васовић, Тара Гојковић, Анастасија Стајшић, Ена Парчетић, Јелена Вулић, Сања Иван и професори: Елеонора Зидаревић, Госпава Пољак и Наташа Гаљен. У оквиру различитих активности проучавали смо биодиверзитет и културно наслеђе нашег краја, представили модел заштићеног подручја и упознали се са услугама екосистема.
Виртуелна изложба радова у вези са биодиверзитетом и културним наслеђем свих школа учесница пројекта може се видети на линку:

https://www.artsteps.com/view/61d573e79a0a38afc87cc88a

У оквиру пројекта имали смо и задатак да израдимо пројектни план са конкретним активностима које ћемо спровести у циљу едукације, промоције СРП „Горње Подунавље“ и проучавања стања на терену.
У СРП „Горње Подунавље“ смо боравили 7.5.2022. Домаћи нам је, испред управљача заштићеним подручјем, била Биљана Латић, референт за заштићено подручје и животну средину. На овом излету придружиле су нам се колегинице Снежана Клепић и Радмила Бабичковић, Младен Бабичковић ученик основне школе и матуранти Оливер Петраковић и Алекса Пољак. У оквиру планираних активности одређивали смо број јединки биљке дремовац у делу шуме тополе и шуме врбе и уочили разлику у бројности, фотогрфисали смо биљку ребратицу, која се ове године појавила на новом локалитету и упознали смо се са туристичким услугама које пружа резерват. Забавили смо се и пуно научили о заштићеним врстама кроз игре загревања, упознавања, цртања чудовишта... Шетали смо кроз шуму и возили се катамараном. На крају овог излета званично смо проглашени амбасадорима СРП „Горње Подунавље“.

wwf_adria
Извештај са окружног такмичења из биологије

Окружно такмичење из биологије одржано је у Средњој пољопривредно прехрамбеној школи у Сомбору 08.05.2022.
У категорији првих разреда прво место и пласман на републичко такмичење освојиле су ученице Ана Кнежевић и Теодора Чорак, а треће место и пласман на републичко такмичење ученице Ирина Николић и Лаура Правдић. Све четири ученице су из Гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор. Ментори су им професори Госпава Пољак и Елеонора Зидаревић.
У категорији других разреда прво место и пласман на републичко такмичење освојиле су ученице Јана Лалић (Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор, професор ментор Наташа Гаљен) и Невена Медић (Гимназија и стручна школа "Никола Тесла" Апатин, професор ментор Соња Крес), друго место и пласман на републичко такмичење ученица Ана Бајак (Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор, професор ментор Наташа Гаљен) а треће место и пласман на републичко такмичење ученици Николина Крендић, Милан Дудуковић и Драгана Церанић (Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор, професор ментор Наташа Гаљен).
У категорији трећих разреда прво место и пласман на републичко такмичење освојио је ученик Филип Видановић (Гимназија и економска школа "Јован Јовановић Змај" Оџаци, професор ментор Милана Вукашиновић), а треће место и пласман на републичко такмичење ученица Бојана Борота (Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор, професор ментор Госпава Пољак).
У категорији четвртих разреда прво место и пласман на републичко такмичење освојила је ученица Јелена Ђаковић (Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор, професор ментор Елеонора Зидаревић).
10.05.2022 - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА ПОЧЕТКОМ МАЈА

Ученици Гимназије, до овог тренутка, када још нису окончана сва регионална такмичења, већ има обезбеђено 50 учешћа на државном нивоу такмичења чиме могу да се похвале само специјализоване школе, при чему су њихови успеси из мањег броја предмета, а успеси наших гимназијалаца покривају скоро све предмете и дисциплине у којима се такмиче средњошколци.

У суботу, 7. маја у Шабачкој Гимназији одржано је Државно такмичење из математике на којем је учествовало наших седам ученика, при чему је њих шесторо освојило награде.
Најуспешнији био је Немања Мајски који је освојио прву награду у категорији другог разреда, коју је придружио првој награди истог ранга такмичења из програмирања.
Другу награду освојио је Александар Губица, такође, у категорији другог разреда. Обојци ученика математику предаје Маја Павићевић.
Треће награде освојили су: Вања Васиљевић и Филип Тот у категорији четвртог разреда, Ведран Бајић у категорији трећег разреда и Душан Шијачић у категорији првог разреда.

Истог дана, скоро истовремено, у Београду одржано је и државно такмичење из хемије где је, такође, по посебном режиму изолације, учествовао Душан Шијачић који је и на њему имао одличан наступ. Он је имао пети резултат међу ученицима првог разреда, што је било довољно само за похвалу због веома рестриктивног начина награђивања на такмичењима младих хемичара. Ипак, похвала коју је добио представља једино признање ученицима из Војводине и у првом и у другом разреду на овом веома захтевном такмичењу. Душану хемију предаје мр Владимир Крстић.

У сомборској Средњој пољопривредној школи у недељу, 8. маја одржано је окружно такмичење из биологије.
Од гимназијалаца, прва места освојили су: Јелена Ђаковић у категорији четвртих разреда, Јана Лалић у категорији других разреда и Ана Кнежевић у категорији првих разреда. Друга места освојили су: Бојана Борота у категорији трећих разреда и Теодора Чорак у категорији првих разреда. Треће награде освојили су: Николина Кркљуш у категорији трећих разреда, Ана Бајак, Николина Крендић и Милан Дудуковић у категорији других разреда и Лаура Правдић и Ирина Николић у категорији првих разреда. Наведени ученици обезбедили су и пласман на републичко такмичење. Њихови професори биологије су: Елеонора Зидаревић, Госпава Пољак и Наташа Гаљен.

На окружном такмичењу из атлетике које је одржано крајем априла прва места освојиле су и мушка и женска екипа Гимназије и тиме обезбедили учешће на СОШОВ 2022 у Зрењанину. Женску екипу чине: Бојана Вујасиновић, Николина Шарчански, Ивана Ловрић, Тамара Миловић, Мартина Ђурковић, Тара Гојковић и Лана Радић. Мушку екипу чине: Никола Боца, Оливер Петраковић, Александар Неговановић, Михајло Катанић, Милош Максимовић, Стефан Марић и Грегор Секулић. На такмичењима их предводи Милан Марић.


Душан Мишковић, директор

07.05.2022 - САОПШТЕЊЕ О РЕЗУЛТАТИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА ПОЧЕТКОМ МАЈА

Према незваничним резултатима на државном такмичењу из математике које је одржано данас у Шапцу представници Гимназије остварили су сјајне резултате:

- Немања Мајски освојио је прву награду а Александар Губица другу награду у категорији других разреда.
- Треће награде су освојили Филип Тот и Вања Васиљевић у категорији четвртих разреда, Ведран Бајић у категорији трећих разреда а Душан Шијачић у категгорији првих разреда.
- Истог дана Душан Шијачић је освојио пето место на теоријском делу државног такмичења из хемије и тиме је обезбедио учешће на практичном финалном такмичењу које се одржава сутра.


Душан Мишковић, директор

12.04.2022 - САОПШТЕЊЕ О РЕЗУЛТАТИМА И АКТИВНОСТИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА ПОЧЕТКОМ АПРИЛА

Међуокружно такмичење из Xемије одржано је у суботу, 9. априла у Средњој хемијској школи у Суботици. На такмичењу је учествовало 20 ученика. Најуспешнији представник Гимназије "Вељко Петровић" био је Душан Шијачић који је освојио прво место и остварио пласман на републичко такмичење у категорији првих разреда. Његов ментор је мр Владимир Крстић. Трећу награду у категорији трећег и четвртог разреда освојио је Душан Нишевић. Његов ментор је Бојан Суботић.

На Окружном такмичењу из Српског језика и језичке културе које је одржано у суботу, 9. априла у Гимназији учествовало је укупно 16 ученика из свих општина Западнобачког округа. Највише успеха међу представницима Гимназије имала је: Александра Циврић из трећег разреда која је освојила другу награду и остварила пласман на републички ниво такмичења. Њен ментор је др Лидија Неранџић Чанда. Треће награде су освојиле Ема Глумац у категорији четвртих разреда и Тара Гојковић у категорији других разреда.

На Српској олимпијади из математике одржаној у Београду похвалу је освојио Александар Губица који је најуспешнији ученик који не похађа специјализована математичарска одељења. Александар је први представник Сомбора на овом престижном такмичењу.

На Српску олимпијаду из програмирања позвана су три ученика наше Гимназије: Немања Мајски, Ведран Бајић и Вања Васиљевић.

Атлетска репрезентација Гимназије освојила је прво место на градском такмичењу и пласирала се на окружно такмичење и у женској и у мушкој конкуренцији.

Представници Гимназије су укључени у два пројекта који се реализују током априла.

О Пројекту „Умрежавање књижевношћу“

Током осамнаест дана месеца децембра 2021. године, Блог Филозофског факултета у Нишу – Филоблог постао је богатији за две оригиналне приче. Уз занимљив избор теме, ликова и развој фабуле, ове две приче су јединствена дела колективног аутора, написана у оквиру пројекта „Умрежа вање књижевношћуˮ, у коме је учествовало тридесет и пет тимова. Писање заједничких прича одвијало се на следећи начин: након што је формиран редослед писања прича, сваки тим добио је свој датум за писање наставка приче. У току двадесет и четири часа, сваки од тимова организовао је радионицу у оквиру које је, у стваралачкој атмосфери, развијао добијену причу кроз нових пет стотина речи. Сви наставци прича постављани су на Филоблог одмах након пријема наставка. Члановима тимова, али и многим читаоцима, читање наставака „пред спавањеˮ постало је навика. Атмосферу са радионица током којих су настајале наше заједничке прича свакодневно смо делили путем србистичких друштвених мрежа.

Прву причу писало је осамнаест тимова (укупно шездесет и један ученик, седамнаест наставника и три студента). Представници наше Гимназије у првом тиму су: Јана Голубовић, Предраг Ђуришић, Сташа Мајсторовић, Мика Маријана Угрица и др Лидија Неранџић Чанда, професор Српског језика и књижевности, ментор).
Захваљујући изузетном таленту учесника пројекта, настале су две приче, чији су аутори деведесет троје ученика и двадесет троје студената, који су писали под менторством тридесеторо професора. Приче су наставиле свој пут кроз приређивање за штампу у оквиру Интерног пројекта Департмана за србистику под називом „Србистика на Филозофском факултету у Нишу (35 година од оснивања студијског програма)ˮ.
Збирка прича Умрежавање књижевношћу је припремљена за штампу, и са радошћу и нестрпљењем је очекујемо.

У пројекту UNHCR-а под називом "У њиховим патикама" учествују представници само десет школа из Србије. Нашу школу представљају Милица Туцаковић и Тајана Војкић које предводи ментор др Лидија Неранџић Чанда.

umrezavanje_knjizevnosu

potvrda_umr


Душан Мишковић, директор

Мултикултурализам у Гимназији

Ученици наше школе учествовали су на наградном конкурсу у оквиру пројекта "Култураутовање" Центра за педагошке иницијативе на тему позитивних примера интеркултуралности у нашој средини.
Ова важна тема подстакла је део одељења 3-2 да се укључи, сними занимљив видео и са њим освоје 3. место.
Аутори видеа су ученици Јана Голубовић, Сташа Мајсторовић, Маријана Мика Угрица и Предраг Ђуришић, чија је песма послужила као мотив за израду видеа.
У видео снимку уочава се културна, национална и језичка различитост овог одељења.
Глумци у филму били су, сем аутора видеа, Лидија Фехер, Андреј Пашић, Кристина Ковач и Марко Паштровић. Сваки ученик је својом особеношћу допринео и учинио видео занимљивијим.
06.04.2022 - ПОЛАГАЊЕ ПРОБНЕ ДРЖАВНЕ МАТУРЕ

У наставку можете погледати прилог из јутарњег програма.
ДРУГО ПИЛОТИРАЊЕ ДРЖАВНЕ МАТУРЕ


ПИСМЕНИ ИСПИТИ
ДАТУМ ПРЕДМЕТ ВРЕМЕ
Уторак, 05.04. 2022. Српски језик
и књижевност/Мађарски језик и књижевност
12:00 - 15:00
Среда, 06.04. 2022. Математика
Четвртак, 07.04.2022. Општеобразовни наставни предмети

*Ученици улазе у учионице у 11:30Правила понашања на другом пилотирању државне матуре


Током полагања испита у оквиру пилотирања, кандидатима није дозвољено:

 • поседовање, односно употреба недозвољеног прибора;
 • окретање, разговарање, односно комуницирање;
 • преписивање, или допуштање преписивања;
 • ометање тока испита;
 • напуштање просторије у којој се полаже испит без одобрења дежурног наставника;
 • поседовање недозвољених материјала.

Упитници за учеснике пилотирања

Неопходно је да после сваког испита ученици попуне онлајн упитник који је анониман. Ученици могу искрено и отворено да одговарају на питања из упитника. Одговори који су дати биће коришћени искључиво за евалуацију испита и као препоруке за даљи рад.
Упитници ће бити доступни на вебсајту: www.matura.edu.rs од 05.04.2022.


У наставку се налази листа дозвољеног прибора на различитим језицима.Упутство за кандидате и за њихове родитеље, односно старатељеКАНДИДАТИ И ЊИХОВЕ ОБАВЕЗЕ:

 • У пилотирању учешће узимају сви ученици четвртог разреда гимназија, средњих уметничких и средњих стручних школа;
 • Кандидати имају обавезу да са одељењским старешином благовремено провере тачност података из приjaва зa полагање матурских испита у школској бази података (апликацији).

ПОЛАГАЊЕ ИСПИТА:

 • Испити се полажу најмање два дана (у случају већине уметничких образовних профила и великог дела стручних образовних профила), односно три дана (у случају гимназија, одређених стручних образовних профила и уметничког образовног профила музички сарадник – теоретичар). Сваког дана се полаже само један испит или део испита;
 • Писмени испит сваког дана почиње у 12:00 часова. Трајање испита је одређено приручником о полагању матурског испита за општеобразовни наставни предмет, односно образовни профил;
 • Кандидати су дужни да у школу, односно на место полагања испита дођу у 1:,30 часова све дане одржавања писмених испита;
 • На сваки испит треба понети потребан дозвољени прибор наведен на насловној страни сваког теста. Листа дозвољеног прибора се објављује на огласној табли или другом видљивом месту у школи и на веб-сајту школе најкасније три дана пре почетка полагања првог писменог испита;
 • Кандидати се распоређују у просторије у којима ће се полагати писмени испити према унапред утврђеним списковима кандидата;
 • Кандидати се распоређују у просторије у којима ће се изводити практични делови стручних испита према унапред утврђеним списковима кандидата који су истакнути на огласној табли или другом видљивом месту у школи;

ПРАВИЛА ПОНАШАЊА:

 • Кандидат решава тест према упутствима које су дали дежурни наставници и према упутству за рад на насловној страни теста;
 • Кандидат полаже практични део стручног испита према упутствима датим од стране чланова ШИК-а и према упутству за извођење радног задатка;
 • На испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона и других преносивих уређаја електронске комуникације, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит. Кандидати су дужни да на за то предвиђено место одложе своје торбе, искључене мобилне телефоне идруге преносиве уређаје електронске комуникације, пернице, белешке, папире, храну и сл., осим воде/освежавајућег напитка;
 • На испиту није дозвољено поседовање, односно употреба недозвољеног прибора; окретање, разговарање, односно комуницирање; преписивање или допуштање преписивања; ометање тока испита; напуштање просторије у којој се полаже испит без одобрења дежурног наставника нити поседовање недозвољених материјала. Кандидати ће бити удаљени са испита уколико не поштују прописану процедуру на испиту и упутства дата од стране дежурних наставника;
 • Кандидатима није дозвољено да напуштају просторију у којој се полаже писмени испит првих 30 минута испита, као ни последњих 15 минута;
 • Када кандидати заврше са израдом теста, треба да позову дежурног наставника подизањем руке и да након предаје теста напусте просторију тако да не ремете рад других кандидата.

30.03.2022 - САОПШТЕЊЕ О РЕЗУЛТАТИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА КРАЈЕМ МАРТА

На Окружном такмичењу из енглеског језика које је одржано у суботу, 26. марта у Средњој медицинској школи "Др Ружица Рип" учествовало је укупно 23 ученика из свих општина Западнобачког округа. Највише успеха међу представницима Гимназије имали су: Ема Глумац која је освојила прву награду и Ана Ароки која је освојила трећу награду. Обе ученице су оствариле пласман на државно такмичење. Ивана Кох Јербић је ментор награђеним ученицама.

У недељу, 27. фебруара 2022. у Гимназији "Вељко Петровић" одржано је Окружно такмичење средњошколаца из физике. На такмичењу је учествовао укупно 19 ученика.

Најзапаженије резултате постигли су:
У БЕТА категорији намењеној ученицима природно-математичког и ИТ смера гимназије прве награде освојили су Александар Губица, Немања Мајски из другог разреда и Душан Шијачић из првог разреда. Љиљана Мијатовић је ментор награђеним ученицима. Другу награду освојили су Александар Рајић из другог разреда и Лаура Правдић из првог разреда, а треће награде освојили су Дарко Нађ из трећег разреда, Милош Пешут из другог разреда и Немања Тепавац из првог разреда.

У ГАМА категорији која је намењена стручним школама и друштвено-језичком, географско-историјском, спортском и општем смеру гимназије прве награде освојили су Лазар Зубовић из трећег разреда Средње техничке школе, Стефан Мишковић из првог разреда географско-историјског и Вања Перишић друштвено-језичког смера Гимназије. Ментор Вање је Соња Смиљанић, а Стефана Урош Раонић, Треће награде освојиле су Уна Добријевић из Апатина, Лана Ћирић из другог разреда географско-историјског смера и Тијана Добрић из првог разреда друштвено-језичког смера.
Очекује се да ће сви освајачи првих награда бити позвани на државно такмичење из физике.

У суботу, 26. марта у Београду одржано је Државно такмичење из програмирања. У најјачој А категорији овог такмичења учествовало је чак шест ученика наше Гимназије. Коначни резултати још нису објављени, а очекује се да ће најмање два ученика наше Гимназије добити награде и пласман на државну олимпијаду.


Душан Мишковић, директор

22.03. 2022 - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА И АКТИВНОСТИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА СРЕДИНОМ МАРТА

На Окружном такмичењу из историје које је одржано у суботу, 19. марта у Гимназији учествовало је 18 ученика из свих општина Западнобачког округа. Највише успеха имали су: Никола Поповић из апатинске и Анђела Стојановић из сомборске Гимназије који су освојили прве награде у категорији трећих разреда. Друге награде освојили су: Стеван Сремац у категорији трећих разреда, Ђорђе Ђурић и Тара Гојковић у категорији других разреда. Треће награде освојили су: Петар Марковић и Александра Циврић у категорији трећих разреда, а Јована Дамјановић у категорији других разреда. Филип Ђуровић, професор историје у Гимназији "Вељко Петровић" био је ментор Анђели, Ђорђу, Тари, Александри и Јовани, а Данијела Пешут је ментор Стевану и Петру.

Сви награђени ученици остварили су пласман на Pепубличко такмичење.
Пласман чак седморо ученика наше Гимназије на Pепубличко такмичење из историје представља, до сада, највећи успех младих историчара.

На Окружном такмичењу из књижевности - Књижевна олимпијада које је одржано у недељу, 20. марта 2022. г. у сомборској Гимназији учествовало је 12 ученика.
Најуспешнији су били: Петар Марковић и Предраг Ђуришић који су освојили друге награде у категорији трећих разреда. Др Лидија Неранџић Чанда је ментор обојици ученика. Треће награде су освојили матуранткиња Ивана Ловрић чији ментор је Јасмина Раденковић Шолаја и Ирина Николић из првог разреда чији ментор је др Снежана Клепић.
Због велике захтевности задатака, поред награђених ученика, очекује се да ће на републичко такмичење бити позвани и Ђорђе Ђурић и Анастасија Рус из наше Гимназије.

Током прошле недеље Гимназија је добила и следећа признања:

 • Признање Друштва за српски језик и књижевност Србије за високи степен стручности, методичке и педагошке обучености за рад, као и за изузетан успех у припремању ученика за Републичка такмичења из књижевности за најуспешније писмене задатке ученика средњих школа поводом 30 – годишњице ових такмичења.
  Посебно индивидуално признање са истим образложењем добила је др Лидија Неранџић Чанда;
 • Током претходних неколико дана Гимназија је добила две STEM ознаке: за компетентност и за професионалност. Ове ознаке додељује међународна платформа STEM School Label.

STEM школа дефинише се као школа са јасном STEM стратегијом коју карактеришу различити кључни елементи и критеријуми.
Ова дефиниција резултат је Европског STEM школског извештаја настала на основу широког прегледа литературе и темељног процеса консултовања четири групе кључних заинтересованих страна из области Науке, Технологије, Инжењерства и Математике (енг. Science, Technology, Engineering, Mathematics -STEM).
Кључне заинтересоване стране су: школе, STEM наставници, Министарства образовања и STEM индустрија.
У извештају се као критеријуми за "STEM школе" издвајају кључне области које могу да помогну школама да напредују и имају јаснију стратегију за STEM образовање.
Кључне области су везане за подучавање, курикулум, оцењивање, особље, вођство школе, повезаност школе и школску инфраструктуру.

Захтевну пријаву која обједињује изузетне резултате Гимназије у последњих неколико година за добијање наведених ознака реализовао је гимназијски Тим за међународну сарадњу на челу са др Лидијом Неранџић Чандом.
Наша школа ће покушати да, уз материјалну помоћ локалне заједнице, пријатељских организација и државних установа, обезбеди и трећу STEM ознаку која се добија за инфраструктуру, тј. за опремљеност.

čanda

pro

com


Душан Мишковић, директор

15.03.2022 - ОБАВЕШТЕЊЕ О УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈЕ И ЊЕНИХ УЧЕНИКА ТОКОМ ПРЕТХОДНЕ НЕДЕЉЕ

За претходни период издвајамо следеће успехе и активности:

Александар Губица, ученик другог разреда, први је ученик из Сомбора који је, икада, обезбедио учешће на Државној олимпијади из математике. У суботу, 12. марта у Математичкој гимназији у Београду одржано је Републичко такмичење из математике у А категорији, намењеној ученицима специјализованих математичких одељења која постоје само у седам гимназија у Србији. Александар је, прошлогодишњим освајањем првог места на редовном републичком такмичењу, стекао право да учествује на такмичењу за ученике са посебним способностима из математике. На овом такмичењу добио је трећу награду што га квалификује на државну олимпијаду где може обезбедити и место у репрезентацији Србије за светску олимпијаду. Може се рећи да је наведени резултат највећи успех сомборских математичара у новијој историји. Александар је, истовремено, најуспешнији ученик другог разреда у Војводини, јер је имао више бодова од неколико представника Гимназије "Ј. Ј. Змај" који похађају специјализовано математичарско одељење.

У претходних недељу дана одржана су и регионална такмичења из одбојке и гимнастике. На оба такмичења гимназијске екипе су освојиле друга места. Мила Пријић обезбедила је учешће на републичком такмичењу у појединачној конкуренцији из гимнастике.
Мушка одбојкашка екипа изгубила је у финалу "на поен" од новосадске спортске гимназије у којој наступају чак три јуниорска репрезентативца Србије, а у полуфиналу победила суботичку екипу у којој наступају прволигашки играчи.

Под покровитељством Града Сомбора и Савеза проналазача Србије представници Гимназије, који су награђени на септембарском такмичењу у предузетништву, посетили су Народну Скупштину Србије.

2 4

1

3

5

skupstina


Душан Мишковић, директор

08.03.2022 - ОБАВЕШТЕЊЕ О УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈЕ И ЊЕНИХ УЧЕНИКА ПОЧЕТКОМ МАРТА

За претходни период издвајамо следеће успехе и активности:

У петак, 4. марта у Средњој медицинској школи одржано је градско такмичење из мађарског језика и књижевности. Гимназија је имала представнике само у категорији трећег разреда. Прву награду освојила је Дорина Жолдош. Другу награду је освојио Кристиан Резичка, а трећу награду Прибила Кинга. Ментор свих награђених ученика је Бибиана Оршоваи. Сви награђени ученици пласирали су се и на окружно такмичење које ће се одржати у априлу.

На регионалном такмичењу из социологије које је одржано у суботу, 5. марта, матуранткиња Гимназије, Ема Глумац освојила је трећу награду и обезбедила учешће на републичком такмичењу. Њен ментор је Соња Крстић.

Друштво математичара Србије објавило је резултате окружног такмичења из програмирања које је одржано још 27. фебруара.
Најуспешнији ученик је Немања Мајски који је освојио прву награду. Другу награду освојили су: Немања Цветковић, Ведран Бајић и Вања Васиљевић. Треће награде освојили су Филип Тот и Александар Губица. Ментор свих наведених ученика је Душко Обрадовић.

Издавачка кућа Форум из Новог Сада под покровитељством Hационалног савета мађарске националне мањине објавила је Приручник из физике за 3. разред гимназије на мађарском језику. Аутори приручника су професори Гимназије: Рената Чапо и Душан Мишковић.

priručnik


Душан Мишковић, директор

02.03.2022 - ОБАВЕШТЕЊЕ О НОВИМ УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈЕ И ЊЕНИХ УЧЕНИКА

Током последњег викенда одржано је неколико такмичења где су представници Гимназије остварили запажене резултате.

Мушка репрезентација Гимназије у одбојци освојила је прво место на окружном такмичењу из одбојке које је одржано у Кули. Eкупу коју је предводио Александар Туцаков чине: Славко Павков, Михаило Шторк, Урош Марковић, Ведран Бајић, Данило Чортан, Урош Гајић, Миљан Шпишак, Димитрије Броћиловић, Милан Ранисављевић, Јанко Миличевић и Никола Миљковић. У полуфиналу поражена је апатинска Гимназија, а у финалу Техничка школа из Куле.

Женска екипа је освојила друго место након драматичног финала у мечу са апатинском Гимназијом.

Општинско такмичење из српског језика и језичке културе одржано је у Средњој економској школи у суботу, 26. фебруара. Највише успеха оствариле су: Александра Циврић и Јана Голубовић које су освојиле прву награду у категорији трећих разреда. Друге награде освојили су Марко Блануша и Елена Рончевић у категорији трећих разреда, а Тара Гојковић и Сандра Петреш у категорији других разреда. Треће награде освојили су Сташа Мајсторовић и Петар Марковић у категорији трећих разреда. Др Лидија Неранџић Чанда је ментор свих награђених ученика трећег разреда, а Милица Миличевић ученика другог разреда. Уз наведене награђене ученике пласман на окружно такмичење, на основу прошлогодишњег резултата, остварила је и матуранткиња Гимназије, Ема Глумац.

Општинско такмичење из историје одржано је у Средњој школи "Свети Сава" у недељу, 27. фебруара. Највише успеха имали су: Петар Марковић у категорији трећих разреда и Ђорђе Ђурић у категорији гимназијских других разреда који су освојили прва места. Њихови ментори су Данијела Пешут и Филип Ђуровић. Друге награде освојили су: Александра Циврић, Стеван Сремац и Анђела Стојановић у категорији трећих разреда, а Тара Гојковић, Јована Дамјановић и Војин Поповић у категорији других разреда. Треће награде освојили су: Предраг Ђуришић и Душан Нишевић у категорији трећих разреда, а Душан Шијачић у категорији првих разреда.

Сви награђени ученици обезбедили су пролаз на окружно такмичење које ће се одржати у нашој Гимназији.

Истог дана, у недељу, одржана је и општинска смотра рецитатора у великој сали Културног центра "Лаза Костић" у Сомбору. На смотри је учествовало пет чланова рецитаторске секције коју води Милица Миличевић, а то су: Зоја Врањеш, Јана Зарић, ученице четвртог разреда, Сања Лукић из другог разреда и Јована Адамовић и Јелена Опачић, ученице првог разреда. Пролаз на Зонску смотру која ће се одржати 10. марта 2022. у Суботици, оствариле су Сања Лукић, Јована Адамовић и Јелена Опачић.

У недељу је одржано и окружно такмичење из програмирања. на њему је учествовало чак 29 ученика Гимназије и 2 ученика Средње техничке школе из Куле. ментор свих ученика је Душко Обрадовић.
Резултати овог такмичења биће познати тек за недељу дана када се прегледају у Београду.

# #

(кликните на слике за приказ у пуној величини)Душан Мишковић, директор

22.02.2022 - ОБАВЕШТЕЊЕ O УСПЕХУ ОДБОЈКАШКИХ ТИМОВА

Прошле недеље одржана су општинска такмичења у одбојци.

Репрезентације Гимназије освојиле су прва места и у женској и у мушкој конкуренцији, тако да су оствариле пласман на окружном такмичењу које ће се одржати у Кули у петак, 25. фебруара. Женска екипа је, у финалу, победила Средњу економску школу, а мушка екипа Средњу техничку школу.

Обе екипе предводи професор Александар Туцаков.

У женској екипи играле су: Александра Жужић, Сташа Мајсторовић, Тамара Миловић, Тамара Кајтез, Наташа Илић, Јана Терзић, Маја Бугарин, Бојана Јурков, јелена Канурић и Василиса Дрвар.

Мушку репрезентацију чине: Славко Павков, Михаило Шторк, Урош Марковић, Ведран Бајић, Данило Чортан, Урош Гајић, Миљан Шпишак, Димитрије Броћиловић, Милан Ранисављевић и Никола Миљковић.


Душан Мишковић, директор

22.02.2022 - ОБАВЕШТЕЊЕ O ПРИЗНАЊИМА ГИМНАЗИЈЕ И ЊЕНИХ УЧЕНИКА

На свечаној академији поводом обележавања Дана Града Сомбора, која је одржана 17. фебруара 2022. у Народном позоришту Сомбор, Гимназији "Вељко Петровић" додељена је Захвалница Града Сомбора поводом 150 година од оснивања, доприноса квалитетном образовању и васпитању ученика и иновативном приступу наставном процесу.

На истој свечаности, плесном пару и ученицима Гимназије, Наташи Косановић и Владимиру Губици, уручена је слична Захвалница за промоцију и афирмацију Града Сомбора на фестивалима и такмичењима у земљи и иностранству.

У организацији Историјског архива Сомбора и подршку Града Сомбора у фоајеу Народног позоришта Сомбор, 18. фебруара, отворена је изложба: "ПРВИ ВЕК СОМБОРСКЕ ГИМНАЗИЈЕ кроз грађу Историјског архива Сомбор". Аутор изложбе је, некадашњи ученик Гимназије, Саша Сабадош. Панои са изложбе накнадно ће бити изложени и у свечаној сали Гимназије.


(кликните на слике за приказ у пуној величини)


У наставку можете погледати прилог ТВ Сомбора као и кратак осврт на историју Гимназије.
(кликните на насловну слику како би погледали материјал)


Душан Мишковић, директор

20.02.2022 - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА И АКТИВНОСТИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА У ПРЕТХОДНОМ ПЕРИОДУ

У суботу, 19. фебруара 2022. у Гимназији "Вељко Петровић" одржано је градско такмичење средњошколаца из физике. на такмичењу је учествовао 21 ученик.

Најзапаженије резултате постигли су:
У БЕТА категорији намењеној ученицима природно-математичког и ИТ смера гимназије прве награде освојили су Александар Губица из другог разреда и Душан Шијачић из првог разреда. Љиљана Мијатовић је ментор обојици ученика. Другу награду освојила је Лаура Правдић из првог разреда, а треће награде освојили су Лена Шаула Таталовић из другог разреда, а Сава Марјановић и Немања Тепавац из првог разреда.

У ГАМА категорији која је намењена стручним школама и друштвено-језичком, географско-историјском, спортском и општем смеру гимназије прве награде освојили су Лазар Зубовић из трећег разреда Средње техничке школе, Сергеј Латић из другог разреда географско-историјског смера Гимназије и Стефан Мишковић из првог разреда географско-историјског смера Гимназије. Ментор Сергеја и Стефана је Урош Раонић, а Лазар нема ментора, јер нема посебан предмет у трећем разреду СТШ. Другу награду освојила је Тијана Добрић из првог разреда друштвено-језичког смера којој физику предаје Соња Смиљанић. Треће награде су освојили Лара Бербер и Лана Ћирић из другог разреда и Вања Перишић из првог разреда.

Пласман на окружно такмичење остварили су и Дарко Нађ, Немања Мајски, Милош Пешут, Александар Рајић и Ђорђе Ђурић.

У недељу, 20. фебруара 2022. у Гимназији "Вељко Петровић" одржано је окружно такмичење средњошколаца из математике. На такмичењу је учествовало 32 ученика из свих општина Западнобачког округа.

Прве награде су освојили:
У категорији трећих разреда Ведран Бајић којег је припремао Горан Стајин.
У категорији других разреда, Александар Губица и Немања Мајски које је припремала Маја Павићевић.
У категорији првих разреда, Душан Шијачић којег је припремао Бојан Берлековић.

Друге награде су освојили:
У категорији четвртих разреда, Филип Тот и Вања Васиљевић које су за такмичење припремали Марко Сударић и Бојан Берлековић.

Треће награде су освојили:
У категорији трећих разреда, Никола Бабић којег је припремао Горан Стајин.
У категорији првих разреда, Немања Тепавац којег је припремала Маријана Горјанац Ранитовић и Лаура Правдић коју су припремали Будимир Жакула и Бојан Берлековић.

На републичко такмичење биће сигурно позвани освајачи првих и других награда, као и Никола Бабић, а Немања Тепавац и Лаура Правдић чекају епилог такмичења у осталим окрузима у Србији.


Неколико ученика трећег разреда Гимназије предвођени професорицом Радмилом Бабичковић учествовало је у хуманитарној акцији прикупљања средстава за децу оболелу од карцинома коју је иницирала организација НУРДОР, а која је одржана током распуста.


Душан Мишковић, директор

16.02.2022 - ОБАВЕШТЕЊЕ O НОВИМ УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈЕ И ЊЕНИХ УЧЕНИКА

Овогодишња додела признања за спортске резултате које традиционално организује Спортски савез Сомбора одржана је 9. фебруара 2022. у Соколском дому. Гимназија, њени ученици и наставници добили су и ове године велики број признања:

 • најуспешнија средња школа,
 • најуспешнија средњошколска екипа је мушка атлетска репрезентација Гимназије која је освојила прво место на републичком такмичењу,
 • најуспешнји професор физичког и здравственог васпитања је Милан Марић који је предводио најуспешнију екипу.

За титулу најуспешније средње школе, поред атлетске екипе заслужни су и женска гимнастичка репрезентација која је освојила другу награду на републичком такмичењу, а кошаркашка, баскеташка репрезентација, стонотенисери и пливачи остварили су пласман на републичко такмичење као најуспешнији на регионалним такмичењима.

Ученици Гимназије освојили су и мноштво награда за успехе на такмичењима која нису школска: Михајло Столић проглашен за најуспешнијег јуниора, Михајло Катанић је најуспешнији кадет, а Грегор Секулић најуспешнији пионир, Најуспешнији јуниори у категорији неолимпијских спортова су Наташа Косановић и Владимир Губица.
Поред најуспешнијих средњошколских ученика разна признања добили су и други ученици Гимназије као што су: Александар Бераров, Тамара Вучковић, Милош Максимовић, Мануела Секулић и Далибор Продановић.

Градско такмичење из познавања књижевности под називом "Књижевна олимпијади" одржано је 12. фебруара у Гимназији.

Највише успеха имали су следећи ученици:

У категорији првих разреда прву награду и пласман на окружно такмичење оствариле су Ирина Николић и Жељана Гашић којима српски језик и књижевност предаје др Снежана Клепић.

У категорији других разреда пласман на окружно такмичење остварили су Ђорђе Ђурић који је освојио прву награду и Исидора Асић која је освојила другу награду. Наставник ових ученика је Јасмина Раденковић Шолаја.

У категроији трећих разреда пласман на окружно такмичење остварио је највећи број ученика: Предгар Ђуришић са освојеном првом наградом, Петар Марковић и Анастасија Рус са освојеном другом наградом и Дуња Роквић са освојеном трећом наградом. Наведеним ученицима, осим Анастасије Рус, ментор је др Лидија Неранџић Чанда, а Анастасијин ментор је Милица Миличевић.

У категорији четвртих разреда пласман на окружно такмичење обезбедили су Анђелина Кнежевић као првопласирана и Ивана Ловрић на основу прошлогодишњег успеха. Ментор наведеним ученицима је Јасмина Раденковић Шолаја.

Поред наведених ученика који ће се такмичити и на окружном такмичењу награде су освојиле: Јелена Ђаковић (2. награда у четвртом разреду) и Беса Шабани (3. награда у другом разреду).

#

#

#


Душан Мишковић, директор

ЉУБАВ И ПОЕЗИЈА

У наставку можете погледати прилог на Јутарњем програму РТ Војводине.


09.02.2022 - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА НА ТАКМИЧЕЊУ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

У субoту, 5. фебруара 2022. у Средњој техничкој школи, одржано је градско такмичење средњошколаца из математике. На такмичењу је учествовало 24 ученика, при чему је велика већина имала веома запажене резултате.

Прве награде су освојили:
У категорији четвртих разреда, Филип Тот којег су за такмичење припремали Марко Сударић и Бојан Берлековић.
У категорији трећих разреда, Ведран Бајић којег је припремао Горан Стајин.
У категорији других разреда, Александар Губица и Немања Мајски које је припремала Маја Павићевић.
У категорији првих разреда, Душан Шијачић којег је припремао Бојан Берлековић.

Друге награде су освојили:
У категорији четвртих разреда, Вања Васиљевић којег су за такмичење припремали Марко Сударић и Бојан Берлековић.
У категорији трећих разреда, Никола Бабић којег је припремао Горан Стајин.
У категорији других разреда, Александар Рајић, којег је припремала Маја Павићевић.
У категорији првих разреда, Срна Батинић и Немања Тепавац које је припремала Маријана Горјанац Ранитовић.

Треће награде су освојили:
У категорији трећих разреда, Срећко Радуловић којег је припремао Горан Стајин.
У категорији првих разреда, Лаура Правдић коју су припремали Будимир Жакула и Бојан Берлековић, Сава Марјановић којег је припремао Бојан Берлековић и Стефан Мишковић којег су припремали Милорад Поњавић и Тамара Мишковић.


Душан Мишковић, директор

ИНФОРМАЦИЈЕ О БЕСПЛАТНИМ ПРИПРЕМАМА ЗА ПРИЈЕМНИ И ЗАВРШНИ ИСПИТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ, ГЕОГРАФИЈЕ И ИСТОРИЈЕ

Гимназија "Вељко Петровић" организује бесплатне припреме за полагање пријемног испита за упис ученика у специјализоване ИТ и географско – историјско одељење које истовремено представљају и припрему за полагање завршног испита.

До краја фебруара 2022 припремни часови се организују у згради Гимназије, а термини су следећи:

Предмет Датум Време
МАТЕМАТИКА четвртак, 17. фебруар 11:00 – 12:00
субота, 26. фебруар 11:00 – 12:00
ГЕОГРАФИЈА четвртак, 17.фебруар 9:00 – 11:00
субота, 26. фебруар 9:30 – 11:00
ИСТОРИЈА четвртак, 17. фебруар 9:00 – 10:00
четвртак, 24. фебруар 15:45 – 16:45

НАПОМЕНЕ:

- Могуће су корекције термина.

На часовима припреме могу присуствовати сви заинтересовани ученици без посебне пријаве.

ВАЖНО!

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ УЧЕНИЦИ МОГУ ДА СЕ ПРИЈАВЕ И ЗА ПРИПРЕМЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА НА ДАЉИНУ, ТЈ. ПРЕКО ГУГЛ УЧИОНИЦЕ, ЗА СВА ТРИ ПРЕДМЕТА.

ПОТРЕБНО ЈЕ ДА СВОЈЕ КОНТАКТ ПОДАТКЕ ПОШАЉУ НА АДРЕСУ:

gimso@mts.rs


Душан Мишковић, директор

01.02.2022 - САОПШТЕЊЕ О ПРОСЛАВИ ШКОЛСКЕ СЛАВЕ

У среду, 26. јануара, у присуству мањег броја званица, одржана је пригодна свечаност поводом Школске славе Св. Саве. Кум на слави и спонзор награђених радова на Светосавском конкурсу био је Јован Перић, прошлогодишњи Ученик генерације.

Пре почетка програма, Отац Срђан Перић освештао је славски колач и одржао пригодну беседу, а присутним званицама приказана је икона Пресвете Богородице коју је даривао кум на прошлогодишњој слави, Милан Стакић са породицом.

Жири у саставу: Јасмина Раденковић Шолаја, Снежана Јоковић, Мила Красуљак Крстић, Радо Тодоровић и Јован Перић, између 16 одличних креација које су обухватале и литерарни и ликовни део Светосавског конкурса одлучио је да награди следеће ученике: Јелена Ђаковић (4/5) освојила је прву награду у вредности 10 000 динара, Анастасија Гајић (2/2) и Беса Шабани (2/2) су освојиле другу награду у износу од 6 000 динара, а Душан Ненадић (спортски смер) освојио је трећу награду у износу 3 000 динара.

Традиционалну награду "Наталија Натка Ћатовић" која носи име наше, трагично преминуле, ученице, а коју додељује проф. Мила Ђатовић за успехе у оквиру српског језика и књижевности за 2021. у вредности 20 000 динара, на основу одлуке Наставничког већа освојила је Мина Вукелић (прошлогодишњи матурант). Прошле године, ову награду освојио је Јован Перић.

У програму којег је координирала библиотекар Слободанка Драгичевић Вагић учествовао је мањи део хора Гимназије под диригентском палицом Марије Стошић. Рецитаторе: Исидору Асић, Луку Шево и Анастасију Гајић изабрала и припремила је Јасмина Раденковић Шолаја. Програм су водиле Јелена Ркман и Јана Зарић. Фотографије је снимала Вијолета Беретић. На крају приредбе изложбу слика Јелене Ђаковић и Тање Цигић Парчетић отворила је професорица ликовне културе Мила Красуљак Крстић.

И ове године програм је приказан пред мањим бројем званица, због епидемиолошких мера.

Међу присутнима, ипак, били су заменица градоначелника Љиљана Тица, представници Војске Србије и родитеља.


Душан Мишковић, директор

28.01.2022 - ОГЛАС ЗА ЛИЦИТАЦИЈУ ФИСКУЛТУРНЕ САЛЕ

Гимназија „Вељко Петровић“, Доситеја Обрадовића 2 Сомбор, као корисник права јавне својине на Фискултурној сали, позива сва заинтересована физичка и правна лица да учествују у поступку Јавног надметања за закуп једночасовних термина за коришћење предметних просторија.
2. Предмет давања у закуп је Фискултурна сала Гимназије „Вељко Петровић“, на адреси Сомбор, Доситеја Обрадовића 2, укупне површине 732 m2, изграђена на катастарској парцели број: 5999 КО Сомбор -1, Лист непокретности број: 9089 КО Сомбор – 1, за обављање тренинга и рекреативних активности...ВИШЕ


Душан Мишковић, директор

26.01.2022 - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА У ЈАНУАРУ

У категорији средњих школа, Гимназија "Вељко Петровић" се налази у најужем кругу кандидата за Светосавску награду за 2021. коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја уа изузетне резултате у просветитељском деловању. Кандидати за појединачне Светосавске награде су и ученик Александар Губица, др Снежана Клепић и др Лидија Неранџић Чанда.

На Републичком такмичењу ученика средњих школа за најбољи писмени задатак, ученица трећег разреда Гимназије „Вељко Петровић, Сташа Мајсторовић, освојила је 3. место, (ментор др Лидија Неранџић Чанда, проф. српског језика и књижевности).

„Пројектом признање најбољим наставницима“за високи степен стручности, методичке и педагошке обучености за рад, као и за изузетан успех у припремању ученика за Републичко такмичење из књижевности за најуспешније писмене задатке ученика средњих школа поводом 30-годишњице овог такмичења Друштво за српски језик и књижевност Србије наградило је 11 професора (са највећим бројем освојених награда), а међу награђенима је и др Лидија Неранџић Чанда (укупно 5 награда, рачунајући и овогодишњу).

Награде и проглашења добитника била су у оквиру 63. Зимског републичког семинара за наставнике српског језика у организацији Друштва за српски језик и књижевност Србије и Филолошког факулета у Београду, на коме је проф. др Лидија Неранџић Чанда имала и врло успешну и посећену радионицу „Моћ језика у рекламном дискурсу“.


Душан Мишковић, директор

ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЧИНУ РАДА ШКОЛЕ И упутство за спречавање уношења и контролу ширења ВИРУСА COVID-19

 • Одлуку тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа која се односи на утврђени модел наставе за школе у одређеним јединицама локалне самоуправе почевши од 17.01.2022. године можете погледати на ОВОМ линку;
 • Стручно-методолошко упутство за спречавање уношења и контролу ширења вируса COVID-19 у Републици Србији можете погледати на ОВОМ линку.11.01.2022 - ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРИПРЕМАМА ЗА ПРИЈЕМНИ И ЗАВРШНИ ИСПИТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ, ГЕОГРАФИЈЕ И ИСТОРИЈЕ

Гимназија "Вељко Петровић" организовала је бесплатне припреме за полагање пријемног испита за упис ученика у специјализоване ИТ и географско – историјско одељење које истовремено представљају и припрему за полагање завршног испита.

До краја јануара 2022 припремни часови се организују у згради Гимназије, а термини су следећи:

Предмет Датум Време
МАТЕМАТИКА субота, 15. 01. 2022. 11:00 – 12:00
субота, 22. 01. 2022. 11:00 – 12:00
субота, 29. 01. 2022. 11:00 – 12:00
ГЕОГРАФИЈА среда, 12. 01. 2022. 08:30 – 09:30
петак, 14. 01. 2022. 08:30 – 09:30
субота, 22. 01. 2022. 08:30 – 09:30
субота, 29. 01. 2022. 08:30 – 09:30
ИСТОРИЈА петак, 14. 01. 2022. 10:00 – 11:00
четвртак, 20. 01. 2022. 15:00 – 15:45

*Отказује се час припреме из историје заказан за петак, 14. јануар због болести наставника.

НАПОМЕНЕ:

- Могуће су корекције термина у зависности од начина рада школе.

На часовима припреме могу присуствовати сви заинтересовани ученици без посебне пријаве.


Душан Мишковић, директор

10.01.2022 - СВЕТОСАВСКИ КОНКУРС

У сусрет обележавању Школске славе Светог Саве, Гимназија „Вељко Петровић“ расписује конкурс на тему „Живот и дело Светог Саве“. Конкурсни задатак се састоји од ликовног и литерарног дела.

Услови конкурса су:

 • Учесници конкурса могу бити само ученици Гимназије „Вељко Петровић“, појединачно или у пару;
 • Рад треба да се достави у великој затвореној коверти, при чему рад треба да је приказан на пресавијеном листу формата А3 (блок бр. 5);
 • Подаци о аутору или ауторима треба да се налазе у малој затвореној коверти која се ставља у велику коверту заједно са радом;
 • На једној половини листа треба да се прикаже руком исписан литерарни рад који није објављиван (кратак есеј, песма или друга литерарна форма; вреднује се и лепота рукописа). На другој половини листа приказује се цртеж, колаж или друга врста ликовне технике по избору. Теме треба да буду инспирисане ликом, делом или наслеђем Светог Саве;
 • Рок за достављање радова је понедељак, 24. јануар 2022. до 14.00 сати;
 • Награде су: 10 000 динара за првопласирани рад, 6 000 динара за другопласирани рад и 3 000 за трећепласирани рад. Награда се дели у случају да награђени рад има два аутора.

Душан Мишковић, директор

06.01.2022 - ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЧИНУ РАДА ГИМНАЗИЈЕ ЗА СЛЕДЕЋУ НЕДЕЉУ

Током наредне недеље, у периоду од 10.01. до 14.01., настава ће се одвијати искључиво на даљину.
Више информација можете прочитати у званичном документу на ОВОМ линку.
30.12.2021 - Опроштај од наших ученица

Са тугом у срцу и болом у души опраштамо се од наших Гимназијалки - Анабеле и Анастасије Горановић.
Недостајаће нам ваша доброта, памет и лепота.
Почивајте у миру! Нека вас анђели чувају!


Ваши другари, одељенске старешине и колектив ГимназијеНаставници, ученици и други грађани могу да се потпишу у књигу жалости и да дају прилог за породицу трагично настрадалих Анабеле и Анастасије на улазу у зграду Гимназије сутра од 10 до 13 часова и у понедељак од 09 до 11 часова.


Сахрана је у понедељак, 3. јануара, у 12:00 на Великом православном гробљу.
ТВ репортаже везане за активности гимназијалаца

22.12.2021 - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА У ДЕЦЕМБРУ

Немања Мајски ученик другог разреда специјализованог одељења за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику добио је признање на манифестацији "Дани информатике у Војводини 2021" за изузетне резултате из области информатике.

У среду, 15. децембра, ученици Гимназије (Мика Маријана Угрица, Предраг Ђуришић, Наташа Косановић и Милица Кајганић) су посетили ОШ "Доситеј Обрадовић" и у осмим разредима одржали презентацију испита за Немачку језичку диплому "Deutsches Sprachdiplom I" (DSD 1). Гимназијалци су се на немачком језику представили својим млађим другарима, а потом су представили концепт испита, причали им о припремама и поделили информативни материјал који су сами направили на часовима секције. Након тога, ученици Гимназије су одржали радионицу на којој су са осмацима разговарали о значају и улози немачког језика и помогли им у креирању плаката на тему "Warum Deutsch?".

Заједница финских универзитета LUMA одабрала је Гимназију за Национални центар за STEAM и пројекте у области просвете. Потписан је Уговор о сарадњи за наредне три године.


Душан Мишковић, директор

06.12.2021 - САОПШТЕЊЕ О ДОДЕЛИ НАГРАДА ЗА ТАЛЕНТЕ У ВОЈВОДИНИ

НАЈВИШЕ УСПЕХА У ТЕШКИМ ВРЕМЕНИМА

У згради Покрајнске владе Аутономне покрајне Војводине у Новом Саду, 3. децембра, уручене су награде најуспешнијим ученицима основних, средњих и специјализованих школа који имају пребивалиште на територији Војводине. Покровитељ награда је Покрајнски секретаријат за омладину и спорт.

Делегација наше Гимназије била је најбројнија на овој додели награда, јер су ученици и наставници Гимназије добили максималан број награда, тј. награђено је пет успешних ученика и пет њихових ментора.

Награђени ученици су: Александар Губица (математика, чији ментор је Маја Павићевић), Немања Мајски (информатика, чији ментор је Душко Обрадовић), Ведран Бајић (математика, чији ментор је Горан Стајин), Петар Марковић (историја, чији ментор је Данијела Пешут) и Јован Перић (књижевност, чији ментор је др Снежана Клепић).

Овај импозантан резултат постаје још значајнији када се зна да је још једна ученица освојила прву награду на републичком такмичењу из књижевности: Мина Вукелић (књижевност, чији ментор је Милица Миличевић), Александар Губица је освојио прву награду и из програмирања, а освојено је и прво место на републичком такмичењу из атлетике које није било предвиђено за награђивање овом приликом.

Поред наведених првих места, током прошле школске године освојен је и већи број других и трећих награда на државним такмичењима (укупно 14).

Информацију о квалитету ученика и припремама за такмичења у Гимназији показују и следећи подаци:

 • Укупно 46 ученика, тј. 8,6% ученика школе је обезбедило учешће на државном нивоу различитих школских такмичења;
 • Скоро трећина ученика учествовала је на неком нивоу такмичењима (177 тј. 32,96%).

Да су одржана такмичења из биологије, географије и за све разреде из историје, српског језика и књижевности и мађарског језика и књижевности број учесника и награђених на такмичењима био би још већи. Наведена такмичења су отказана због епидемиолошке ситуације.


Душан Мишковић, директор

03.12.2021 - ДОДЕЛА НАГРАДА НАЈУСПЕШНИЈИМ УЧЕНИЦИМА И ЊИХОВИМ МЕНТОРИМА

У Покрајинској влади данас су уручене дипломе и награде најуспешнијим ученицима и њиховим менторима са територије АП Војводине „Таленти 2021“ за врхунске резултате постигнуте током протекле школске године на такмичењима у земљи и иностранству у областима науке, технике, уметности и језика. Троје даровитих ученика добило је специјалне награде с новчаним износима, док је њих 70 добило дипломе с појединачним новчаним наградама... прочитај више
НА ДИВЧИБАРАМА ОДРЖАНА MICC WEB СЕСИЈА - СИМУЛАЦИЈА МЕЂУНАРОДНОГ СУДА ПРАВДЕ

Под покровитељством Амбасаде Краљевине Холандије, у организацији Отворене комуникације (Србија), Мреже Западног Балкана (Босна и Херцеговина) и Хермеса (Хрватска), на Дивчибарама, 19-25. октобра 2021, одржана је MICC WeB (Model International Criminal Court Western Balkans) сесија –Симулација Међународног суда правде. Пројекат обухвата школе из БиХ, Хрватске и Србије: уз ученике Гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора, учествовали и ученици из Грачанице, Коњица, Нашица, Славонског Брода и Аранђеловца.
Своју школу, град и земљу достојно су представљали: Јелена Радић, Лазар Нагулов, Урош Марковић, Урош Огризовић, Игор Никић, са професорком српског језика и књижевности др Снежаном Клепић. На интеркултурној вечери указали су на градске знаменитости, богатство културе, школске успехе, поучили кувању рибљег паприкаша, представили се традиционалним јелима, а на крају сваком учеснику поклонили по лицидерско срце захваљујући СЗР „Јановић“.
Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије врши промоцију факултета

Промотивни видео који је доставио МЕФ факултет можете погледати на ОВОМ линку.
25.11.2021 - Спроведене вршњачке радионице не тему превенције дискриминације

Гимназија "Вељко Петровић" је у сарадњи са Сомборским едукативним центром спровела вршњачке радионице на тему дискриминације.

Током протекла два месеца у Сомборском едукативном центру одржан је серијал вршњачких радионица на тему превенције дискриминације коју је спровела група младих учесника/ца обука СЕЦ-а за вршњачке едукаторе/ке у протекле две године. Радионице су одржане на теме превенције дискриманције, људских права, као и рада са младима путем вршњачких едукација... прочитај више
24.11.2021 - САОПШТЕЊЕ О НОВЕМБАРСКИМ АКТИВНОСТИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА

 1. Хор и група рецитатора Гимназије "Вељко Петровић" учествовао је на свечаности поводом Дана 1. Центра за обуку. Хором је дириговала професорица Марија Хајнал. Јасмина Раденковић Шолаја је ментор рецитаторима. Галерију са сликама можете погледати на ОВОМ линку;
 2. Кошаркашка и баскет реперезентација Гимназије освојиле су друга места на окружном такмичењу које је одржано у Апатину у четвртак 18. новембра. Екипу је предводио Бојан Марковић;
 3. Предраг Ђуришић, ученик трећег разреда, на основу својих литерарних радова, обезбедио је учешће у финалу међународне смотре "Бањалучки пјесмобој" које ће се одржати у понедељак, 29. новембра у Бањалуци. Предрагов ментор је др Лидија Неранџић Чанда;
 4. Након што смо u октобру и почетком новембра добили националну и европску ознаку квалитета за Etwinning пројекат „Остани код куће, читај књиге, гледај филмове“, и ове године смо се укључили у нови пројекат: „Ово је мој град“ у коме ћемо заједно са ученицима и професорима из Шпаније, Турске и Италије представити важне културне и образовне институције Сомбора. У пројекат су укључени ученици 3. разреда наше Гимназије, ментор: др Лидија Неранџић Чанда.


Душан Мишковић, директор

22.11.2021 - Пољопривредни факултет из Новог сада врши промоцију смерова

Промотивни материјал можете погледати кликом на слику испод.
06.11.2021 - Одржана радионица под називом 'Teach Art Learn English'

У суботу, 6.11.2021., пет ученика наше школе (Ирина Николић, Кристина Ивановић, Милица Хајнал, Ивана Ловрић и Ема Глумац), заједно са пет ученика ОШ “Аврам Мразовић”, учествовало је у радионици под називом 'Teach Art Learn English' у Галерији “Милан Коњовић”. Ученици су прво имали интерактиван обилазак галерије са кустосом и просли кроз Коњовићеву црвену, плаву и сиву фазу, те су кроз разговор о уметности и на задатим задацима показали своју креативност. Радионица је била на енглеском језику и водиле су је професорке Ивана Кох Јербић из гимназије и Лана Вуковић из школе “Аврам Мразовић”.
27.10.2021 - САОПШТЕЊЕ О ВЕЛИКИМ УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА

У петак, 22. октобра одржан је 31. крос РТС-а.

Ученици Гимназије су и овога пута постигли сјајне резултате: Никола Боца освојио је прво место у трци на 1 200 m под називом "Трка Дане Корица" где су учествовали ученици трећег и четвртог разреда средњих школа. Победник "Трке Драган Здравковић", такође, на 1 200 m у категорији првих и других разреда био је Милош Максимовић.
Матуранткиња Гимназије Николина Шарчански освојила је друго место у категорији девојака трећег и четвртог разреда, а Тара Гојковић треће место у категорији девојака првог и другог разреда. Девојке су трчале н 1 000 метара.

Прошлог викенда одржано је ветеранско првенство Света у Грчкој-Лоутраки. За репрезентацију Србије наступио је Милан Марић - професор наше Гимназије. Милан Марић је освојио титулу првака света у рвању грчко-римским стилом у категорији до 70 кг у дивизији „Б“. На путу до медаље победио је руске репрезентативце - Алексеи Котова и Аидара Цхерепанова, из Грузије - Мамука Кхемсхиасхвилиа, а у финалу латвијца Андреја Дроздовса. Ово је друга Марићева титула ветеранског првака света, прву је освојио у Финској 2016.године. Марић је остварио четири фантастичне победе против јаких противника. У финалу је победио резултатом 7:3.

Нашој школи је додељена Европска ознака квалитета за изузетност рада у оквиру пројекта „Stay at home, read a book, watch a movie.“

(кликните на слику за увећан приказ)


Душан Мишковић, директор

22.10.2021 - Гимназија "Вељко Петровић" наставља са радом као и до сад

У циљу квалитетне организације образовно-васпитног рада у школама на територији Републике Србије у школској 2021/2022. години, посебно имајући у виду заштиту здравља ученика и запослених, спречавање ширења инфекције и заразних болести, као и остваривање права ученика на образовање, Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа на недељном нивоу, а на основу података које достављају школе, утврђује модел наставе за школе у одређеним јединицама локалне самоуправе. Општински, односно градски штаб за ванредне ситуацију учествује у овом процесу, дајући свој предлог за примену одговарајућег модела образовно-васпитног рада, посредством надлежне школске управе... прочитај више

18.10.2021 - САОПШТЕЊЕ О ПРОСЛАВИ ДАНА ШКОЛЕ

Гимназија "Вељко Петровић" организовала је прославу за Дан школе којим се обележава 149. година од оснивања. У Свечаној сали пред тридесетак угледних гостију и чланова колектива реализован је кратак програм уз проглашење и награђивање победника на литерарном конкурсу, најуспешнијих ученика и наставника у прошлој школској 2020/2021. г.

Признање "Истакнути пријатељ Гимназије за 2021." додељено је Марији Павловић, пензионисаној професорици биологије за дугогодишњи савестан и успешан рад у школи.

Награђени су најуспешнији ученици за резултате у протеклој школској години: Александар Губица као најуспешнији ученик првог разреда и добитник специјалне награде за изузетне успехе из више предмета: прве награде из математике и програмирања и друге награде из физике, Немања Мајски добитник специјалне награде за изузетне успехе из више предмета: прве награде из програмирања и треће награде из физике, Тара Гојковић као најуспешнији ученик географско-историјског смера, Ђорђе Ђурић као најуспешнији ученик друштвено-језичког смера у првом разреду, Јана Голубовић и Сташа Мајсторовић су поделиле награду за најуспешнијег ученика на друштвено-језичком смеру у другом разреду, Винце Сладек за најуспешнијег ученика општег смера, Ведран Бајић за најуспешнијег ученика ИТ смера у другом разреду, Петар Марковић као најуспешнији ученик другог разреда, Ивана Ловрић као најуспешнији ученик друштвено-језичког смера у трећем разреду, Јелена Ђаковић као најуспешнији ученик природно-математичког смера у трећем разреду, а Филип Тот и Вања Васиљевић су поделили награду најуспешнијег ученика трећег разреда. Списак свих награђених ученика можете погледати на ОВОМ линку.

Као најуспешнији наставници ментори ученика на такмичењима награђени су: Душко Обрадовић (професор програмирања), Љиљана Мијатовић (професор физике), Милан Марић (професор физичког и здравственог васпитања), Драгана Шарчански (професор физичког и здравственог васпитања) и Маја Павићевић (професор математике). Наставници који су награђени за изузетан допринос педагошком раду кроз ваннаставне активности су: др Лидија Неранџић Чанда (професор српског језика и књижевности), др Снежана Клепић (професор српског језика и књижевности) и Урош Раонић (професор физике).

На традиционалном литерарном конкурсу поводом Дана школе донатор новчаних награда је био Јован Перић, прошлогодишњи Ученик генерације. Прву награду и 50 еура освојила је Сања Иван , другу награду и 3 000 динара освојила је Сташа Мајсторовић, а трећу награду и 2 000 динара освојио је Предраг Ђуришић.
Награђени рад ученице Сање Иван можете прочитати на ОВОМ линку.

Програм је завршен отварањем изложбе слика бивше ученице Марије Куцурски.

Химну школе и академску химну извео је мањи део школског хора којим је дириговала Марија Стошић. Три музичке нумере извеле су: Ена Ђорђевић и Ленка Нешић. Композицију Клода Дебисија на клавиру је интерпретирао Александар Губица. Програм су водиле Јелена Ркман и Исидора Асић.
Програм је припремила наставница Јасмина Раденковић Шолаја.

(кликните на слику за увећан приказ)


Душан Мишковић, директор

24.09.2021 - НАГРАДНИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ

Гимназија ,,Вељко Петровић“ у Сомбору, и ове године, расписује наградни литерарни конкурс поводом Дана школе, 15. октобра.

Необјављене радове (песму, причу, есеј) на једну од следећих тема:

 1. Матурантски састанак
 2. Моје варљиво пролеће
 3. Имена ти не знам, али те познајем
Одштампане и шифриране треба послати на адресу:
Гимназија ,,Вељко Петровић“, 25101 Сомбор, Доситеја Обрадовића 2
или
лично предати у секретаријату школе у 3 примерка, са назнаком „За литерарни конкурс“.

Напомена: У посебном коверту, заједно са радовима, потребно је доставити и разрешење шифре са следећим подацима: име, презиме, адреса, контакт телефон. Сваки од учесника може да учествује на конкурсу са по једним радом, на српском или мађарском језику.

Крајњи рок за достављање радова је понедељак, 11. октобар 2021. године. Комисија ће након прегледа радова доделити три новчане награде. Спонзор награда је Јован Перић, прошлогодишњи Ученик генерације Гимназије "Вељко Петровић" Свечано уручење награда биће уприличено у Гимназији „Вељко Петровић“ на прослави Дана школе.


Душан Мишковић, директор

20.09.2021 - САОПШТЕЊЕ О СПОНЗОРИСАЊУ НАГРАДА ЗА УЧЕНИКЕ ГИМНАЗИЈЕ

У просторијама Гимназије у суботу, 18. септембра Јовану Перићу је предата награда Града Сомбора као једном од Ученика генерације Гимназије. Награда се састоји од три дела: плакете, 25 000 динара и књиге која је дар Кола српских сестара.
Јован Перић није присуствовао додели награде коју је организовала Скупштина Града из личних разлога.
Приликом предаје награде Јован је саопштио своју одлуку да новчани део награде буде употребљен за награђивање ученика Гимназије на конкурсима поводом Дана школе и прославе Дана Св. Саве.


Душан Мишковић, директор

16.09.2021 - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА

Екипа првог разреда Гимназије освојила је друго место и повељу "Михајло Пупин" на манифестацији "Дани едукативности младих иноватора" у организацији Савеза проналазача Србије и покровитељством Града Сомбора.
Такмичарски део манифестације састојао се од прављења и презентовања Бизнис плана за одабрани посао у року од 36 сати.
Гимназијска екипа је припремила Бизнис план за формирање фирме у области туризма.

Екипу чине Душан Шијачић, Ненад Паштровић са природно-математичког смера, Стефан Мишковић са географско-историјског смера и Немања Тепавац са ИТ смера.
Ментор екипе је мр Владимир Крстић, професор хемије и примењених наука.
Успеху екипе је, консултанстким услугама, допринео и бивши професор географије у Гимназији, мр Влада Ђурковић


Душан Мишковић, директор

10.09.2021 - ОДРЖАН САЈАМ ПОЛОВНИХ УЏБЕНИКА

Традиционални сајам половних уџбеника одржан је у петак, 10.9. у дворишту Гимназије.
Утиске преносимо кроз фотографије.

(кликните на слику за увећан приказ)
07.09.2021. - САОПШТЕЊЕ О ВЕЛИКИМ УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА НА ПОЧЕТКУ НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Почетак нове школске године обележило је неколико успеха гимназијалаца.

За успешно учествовање у пројекту "Остани код куће, читај књиге и гледај филмове" у оквиру еTwinning и Erazmus+ програма гимназијски Тим је обезбедио Националну ознаку квалитета за Гимназију "Вељко Петровић".
Тим су чинили ученици тадашњег другог разреда: Сташа Мајсторовић, Јана Голубовић, Мика Маријана Угрица, Дајана Сабо, Дуња Роквић, Мила Салаи, Предраг Ђуришић и Петар Марковић. За координацију овог тима посебно признање добила је др Лидија Неранџић Чанда уз образложењем: "Госпођа Лидија Неранџић Чанда била је врло активна током пројекта и допринијела је сваком аспекту пројекта. Она је била укључена у планирање и инспирисала је своје ученике да буду креативни, користе различите IKT алате и активно учествују у пројекту. Осим тога, пројекат има смислене циљеве и задатке.".
Пројекат "Остани код куће, читај књиге и гледај филмове" је инспирисан борбом против епидемије. Трајао је од октобра 2020. г. до јуна 2021. г. У пројекту је учествовало 226 ученика предвођено са 21 професором из шест држава: Румуније, Француске, Турске, Италије, Пољске и Србије.

Михајло Столић, матурант наше Гимназије освојио је прво место на Светском купу у друмском бициклизму који је одржан од 19. до 22. августа у чешком Терезину. Ово такмичење је познато и под називом Трка мира. Михајло је био део српске реперезентације коју је селектовао и предводио Марко Сударић, професор математике из наше Гимназије. Михајлова победа је, уједно, до сада, највећи успех српског бициклизма и прва победа на светским куповима. Успех je остварен након фантастичног спринтерског финиша на крају друге полуетапе у кишовитим условима.

Престижно признање и пригодну награду добио је и Душан Ненадић, ученик новоотвореног спортског одељења за успех на 16. Међународном ликовном конкурсу дечијег стваралаштва "Лепота Божијег мира". Њему је ових дана додељена Благословена грамата Митрополита Евгенија, председника Синодалног одељења за религиозно образовање и катихизис Руске православне Цркве из Москве.

(кликните на слику за увећан приказ)


Душан Мишковић, директор

06.09.2021. - ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ ГИМНАЗИЈСКОГ САЈМА ПОЛОВНИХ УЏБЕНИКА

Гимназијски сајам половних уџбеника 2021. године одржаће се 10.09.2021. од 13:00 до 14:00, у школском дворишту.
ЧЕСТИТКА ПОКРАЈИНСКОГ СЕКРЕТАРА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ, ПРОПИСЕ, УПРАВУ И НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ-НАЦИОНАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Драги ученици и родитељи, поштовани учитељи и наставници, чланови школских колектива,

с радошћу вам желим срећан полазак у школу — за првачиће — и срећан повратак у школу — за оне мало старије.

Полазак у први разред основне школе често теже пада родитељима, него деци. Деца немају страх од школе, не рађају се с тим страхом и релативно лако се прилагоде. Зато не треба плашити децу школским обавезама, игра не престаје тамо где почиње системско учење, напротив. Игра и учење иду руку под руку, чак и у каснијим разредима када је градиво обимније, домаћи задаци сложенији, а обавезе веће.

Школа није само место на којем се учи. Школа је место на којем се дружи. Пријатељство може животу дати најдубље и најлепше тонове. Школа деци не пружа само образовање, него и прилику да развију непролазне људске вредности — колегијалност, прихватање узајамне различитости, доброту и саосећање. Ове вредности се у раном узрасту готово подразумевају, многа деца их већ спонтано откривају у себи. Задатак школе јесте да се те вредности са одрастањем не угасе, него да се развију до свесног и одговорног деловања сваког појединца.

Улога коју родитељи и просветни радници имају у свему овоме не може се измерити. Толико је значајна. Као одрасли, сви смо сарадници и савезници у једном од најважнијих животних послова — правилном формирању целих личности, наших будућих одраслих.

Уз ове мисли, Же,ЛИМ вам искрену добродошлицу у школу, поготово ђацима првацима. Такође, позивам вас да се редовно служите школским Е-календаром, који можете пронаћи на сајту покрајинског секретаријата за образовање, на адреси http://www.puma.vojvodina.gov.rs/ и који је развијен како би свим просветним радницима, ученицима и родитељима омогућио бољи преглед радних обавеза у предстојећој школској години.

Желим вам да с добрим исходима и искуствима завршите ову школску годину и пређете на виши ниво, у наредни разред.

Срећан вам почетак школе!


ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР
Szakállas Zsolt
/Жолт СакалашЧеститку на осталим језицима можете прочитати на ОВОМ линку.
ОБРАЋАЊЕ ПРВОГ ПОТПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ И МИНИСТРА ПРЕД ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ 2021/2022. ГОДИНЕ

Драги ученици, наставници и сви запослени у школама широм Републике Србије, са великим задовољством вам честитам почетак нове школске године и желим срећан и успешан рад!
Такође, веома сам поносан на то што први дан у новој школској години започињемо са једном новином — извођењем химне наше државе „Боже правде“ и надам се да ће то постати традиција у нашем школском систему. Важно је да као грађани ове државе, поштујемо своју заставу, грб и химну и тиме доприносимо очувању свог идентитета.
Темељи будућности наше државе и друштва засновани су на образовању и због тога је оно државни приоритет и доступно свима. Сваком појединцу дата је могућност да кроз живот квалитетно учи, односно пружа му се прилика за свестран лични и професионални развој. Стога искористите сваку прилику за учење и увек имајте на уму изузетне вредности сазнавања и стварања, лепоту креативности и личног става, као и то да се од свих нас очекује допринос у име добробити целог друштва.
Захваљујући, пре свега, труду и умећу наставника, ученицима у нашој држави ипак није ускраћено право на образовање, упркос тешким и непредвидивим условима у којима се одвијао образовно-васпитни рад током претходне две школске године. И у овој прилици, ученици, родители ученика и држава Република Србија, изражавају велико поштовање и захвалност свим наставницима за изузетно прегалаштво у раду и немерљив допринос напорима да се остваре планирани домети на свим нивоима система образовања и васпитања.
Уверени смо да ће и у овој школској години, какве год да буду епидемиолошке и друге околности, наставници имати довољно снаге, знања, умећа и надахнућа да одговоре на све изазове свог одговорног и племенитог позива, да ће код својих ученика успешно утемељити и развијати кључне људске и цивилизацијске вредности, а да ће ученици својим вредним и преданим учењем, њихове напоре у пуној мери наградити укупним личним развојем. То су основни услови да наступајућа школска година успешно тече и да се планирана образовна постигнућа остваре.
Драги ђаци прваци, од данас ћете имати одређене обавезе и учити сваки дан неке нове ствари, али то никако не значи да игра престаје. Игра је јако важан део ваших живота, наставници то знају и уважавају, због чега ће игре бити током целог школовања, кроз учење, заједнички рад са друговима, истраживање, креативне активности. Нова знања ће вас учинити срећнијим особама, зато будите добри у школи, поштујте и волите своје другаре и наставнике!
Желим вам добро здравље и сваки лични напредак.

Ваш,


ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ И МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

Бранко Ружић

27.08.2021. - САОПШТЕЊЕ O УПИСУ У ГИМНАЗИЈУ И ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Упис ученика другог, трећег и четвртог разреда Гимназије биће организован у понедељак, 30. августа. Ученици другог разреда своје пријаве и документа доносе у школу од 9:00, трећи разред од 10:00, а четвртог разреда од 11:00.
У комуникацији са старешином, сваки ученик, а посебно ученици у изолацији и ученици путници, могу договорити други термин подношења пријаве и докумената за упис.
Настава почиње у среду, 1. септембра по распореду који ће у уторак, 31. августа бити објављен на сајту школе. Прву смену која почиње од 8:00 чине први, трећи разред и сва мађарска одељења, а другу смену која почиње од 14:00 чине други и четврти разред.
Позивају се сви ученици на придржавање мера усмерених ка спречавању ширења епидемије.
Обавезно је ношење заштитне маске, лична хигијена и избегавање блиског физичког контакта.


Душан Мишковић, директор

Обавештење у вези уписа у Гимназију

Упис ученика у првом уписном кругу могућ је у понедељак, 12. јула и у уторак, 13. јула од 8:00 до 15:00.

Други уписни круг се реализује у петак, 16. јула.

Ученици који се уписују у Гимназију треба да:

 • понесу оригинале или оверене копије сведочанстава од петог до осмог разреда;
 • попуне пријаву са основним подацима и пријаву за пакете изборних предмета. Пријаву можете преузети на овом линку;
 • понесу копију Извода из матичне књиге рођених (може и стари извод).

Поред тога, на увид треба донети:

 • Диплому о завршеној основној школи;
 • Уверење о броју бодова са завршног испита по тестовима.

Душан Мишковић, директор

Календар рада за јул и август 2021.


ДАТУМ АКТИВНОСТИ
12, 13, 16. 07. Упис ученика у I разред
од 17. 08. до ... Припремна настава
18. 08. Пријављивање матурских и поправних испита
23. 08. у 9:00 Наставничко веће
20. 08, 23. 08, 25. 08. Седнице Испитног одбора
од 20. 08. до 25. 08. Матурски испити
24. 08. и 25. 08. Поправни испити
25. 08. Одељењска већа I3, II5 (успех ученика након поправних испита)
30. 08.
од 9:00 до 10:30
Упис ученика у II, III и IV разред
31. 08. у 9:00 Наставничко веће

Душан Мишковић, директор

29.06.2021. - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА

У финалу међународног такмичења „CODEIT.BG“ одржаног 13.6.2021. Немања Мајски, ученик првог разреда ИТ смера је освојио 5. место. У финале су се пласирали и освојили 10. место - Алекасндар Губица ученик првог разреда ИТ смера и 12. место - Ведран Бајић, ученик другог разреда ИТ смера. Честитамо ученицима и ментору Душку Обрадовићу.
Више информација о самом такмичењу можете пронаћи на овом и овом линку.

У финалу Алгоге куп-а одржаног 27.06.2021. на Рачунарском факултету у Београду , ученик првог разреда ИТ смера Немања Мајски је освојио 3. место. Честитамо Немањи и ментору Душку Обрадовићу.

Немања Мајски

23.06.2021 - САОПШТЕЊЕ О ИЗБОРУ УЧЕНИКА ГЕНЕРАЦИЈЕ

Наставничко веће је, применом важећег Правилника о награђивању и похваљивању ученика Гимназије "Вељко Петровић", констатовало да два ученика имају исти број бодова и обојцу прогласила Учеником генерације. Титулу Ученика генерације Гимназије "Вељко Петровић" генерације 2020/2021 понели су Јован Перић и Светозар Пољак. Оба ученика су добитници и награде "Вук Караџић" за изузетан успех и примерно владање. Јован Перић се, највише, истакао на такмичењима из књижевности где је освојио прву награду на републичком нивоу, али и из историје и на многим ваннаставним активностима. Светозар Пољак је најзначајније успехе остварио из физике, где је сваке године у средњој школи изборио пласман на републичко такмичење, а освајач је треће награде у првом разреду.

Јован Перић            Светозар Пољак

Душан Мишковић, директор

23.06.2021 - САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ О АКТУЛЕНИМ АКТИВНОСТИМА

Током јуна месеца Гимназија "Вељко Петровић" угостила је неколико угледних личности и примила је пригодне поклоне. Гимназију су посетили и уручили донације:

 • песник Благоје Баковић из Врбаса, носилац ордена Светог Деспота Стефана Лазаревића и добитник многих престижних награда из књижевности, као што су: руске награде "Владимир Мајаковски", "Златно перо" или награда ХХ међународног салона књига "Захарије Орфелин", поклонио је своја сабрана дела;
 • Јосип Слако испред Националног савета мађарске националне мањине Гимназији је уручио комплет од 20 књига на мађарском језику, а које представљају донацију Секретаријата за Националну политику председника Владе Мађарске;
 • У сарадњи са Фондацијом "Вељко Петровић" Гимназију је посетила делегација хемичара из Фондације "Ненад М. Костић": др Ненад Костић који је члан САНУ и оснивач Фонда, др Татјана Вербић која је професор на Хемијском факултету и др Игор Пашти који је професор Факултета за физичку хемију. Др Игор Пашти је, 2003. г., био Ученик генерације Гимназије "Вељко Петровић".

Група ученика Гимназије предвођена сликаром Симоном Савовићем посетила је сомборски Прихватни центар за мигранте где су, са групом младих миграната, реализовала креативну радионицу "Креативно цртање" у оквиру пројекта ЕУ подршке мигрантима...прочитај више.


Душан Мишковић, директор

ДАН ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ 2020

Још једно значајно признање за нашу профеорицу и нашу школу.07.06.2021. - САОПШТЕЊЕ О УСПЕХУ НА ИНФОРМАТИЧКОЈ ОЛИМПИЈАДИ СРБИЈЕ

На Српској информатичкој олимпијади која је одржана у Београду, 29. и 30. маја у конкуренцији 46 најталентованија млада програмера, ученик наше Школе, Немања Мајски остварио је одличан резултат и освојио другу награду.


Душан Мишковић, директор

25.05.2021. - САОПШТЕЊЕ О ВЕЛИКИМ УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА СРЕДИНОМ МАЈА

У периоду док Никола Јокић проноси име Сомбора широм света, гимназијалци исто чине на нивоу Србије. Само у последњих недељу дана, на државном нивоу, освојено је седам појединачних и једно екипно прво место. Награде су освојене из:

 • На републичком такмичењу из атлетике које је одржано 19. маја у Сремској Митровици, након веома неизвесне и жестоке борбе, мушка репрезентација у саставу Михајло Катанић, Михаило Шторк, Никола Боца, Александар Неговановић, Стефан Марић, Бојан Костић, Милош Максимовић и Никола Станковић освојила је прво место. Екипу је предводио Милан Марић, а у њеним припремама учествовала је и пензионисана професорица Мира Трифунов;
 • На државном такмичењу из математике које је одржано у недељу, 23. маја у Новом Саду остварени су рекордни резултати: Александар Губица је био убедљиво најбољи у категорији првих разреда са максималних 100 бодова. Прву награду је освојио и Ведран Бајић у категорији других разреда. На овако велики успех, поред преданости и труда ученика, утицао је и тимски рад унутар стручног већа математике. У припремама наведених ученика, поред њихових наставника Маје Павићевић и Горана Стајина учествовале су и друге колеге из стручног већа.
  Похвале за резултат на овом такмичењу у категорији трећих разреда освојили су Филип Тот и Небојша Цветковић;
 • И на републичком нивоу Књижевне олимпијаде које је одржано у Београду, гимназијалци су освојили две прве награде: Мина Вукелић и Јован Перић у категорији четвртих разреда Др Снежана Клепић је ментор Јовану Перићу, а Милица Миличевић је ментор Мини Вукелић;
 • На државном такмичењу из информатике освојене још две прве награде: Немања Мајски је имао максималан учинак, а прву награду је освојио и, већ помињани Александар Губица. Оба ученика остварила су и пласман на информатичку олимпијаду која се одржава наредног викенда. Њихов ментор је професор Душко Обрадовић;
 • На републичком такмичењу из историје које је одржано у Шапцу прву награду је освојио Петар Марковић у категорији других разреда. Његов ментор је Данијела Пешут
 • На међуокружном такмиењу у баскету 3х3 које је одржано 24. маја, у Новом Саду репрезентација Гимназије освојила је прво место и пласман на државно такмичење које ће се одржати у Крагујевцу. Екипу води Бојан Марковић, а чине је Марко Станић, Никола Росић, Младен Ђекић и Алекса Барановски.

Душан Мишковић, директор

19.05.2021. - НОВИ СМЕРОВИ У ГИМНАЗИЈИ

19.05.2021. - САОПШТЕЊЕ О ПРИЈЕМНИМ ИСПИТИМА И УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА ПОЧЕТКОМ МАЈА

Пријемни испит из математике одржан је у недељу, 9. маја. На испиту је учествовао 32 кандидата, а од тога 31 кандидат је положио овај испит. Резултат доказује успешност припрема које организује Гимназија уз подршку Центра "Планета" и Града Сомбора.
Коначна ранг листа за упис на ИТ смер биће позната након бодовања успеха у основној школи и бодовања резултата на завршном испиту. Нажалост, само 20 ученика ће успети да упише овај смер за наредну годину.

Пријемни испити из географије и историје одржани су у недељу 16. маја. на испиту из географије учествовало је седам, а на испиту из историје осам кандидата. Сви кандидати су положили пријемни.

Потврду гранског спортског савеза приложио је 21 кандидат који се пријавио за спортско одељење.

На основу ових података можемо очекивати да наредне школске године у Гимназији буду оформљена сва три специјализована одељења.

У претходном периоду представници Гимназије настављају са успесима на такмичењима:

 1. На окружном нивоу Књижевне олимпијаде која је одржана 25. априла, највећи успех остварили су Јован Перић у категорији четвртих разреда и Ивана Ловрић у категорији трећих разреда који су освојили прве награде. Др Снежана Клепић је ментор Јовану Перићу, а Јасмина Раденковић Шолаја је ментор Ивани Ловрић. Друге награде у категорији четвртих разреда освојили су Мина Вукелић и Вељко Алексић са ментором Милицом Миличевић, као и Сара Роквић чији ментор је Снежана Клепић. Другу награду у категорији трећих разреда освојила је Јелена Ђаковић. Трееће награде су освојили: Јелена Божић, Теодора Саџак и Урош Делић. Пласман на републичко такмичење су остварили ученици са првом и другом наградом;
 2. На окружном такмичењу из страних језика које је одржано у суботу, 8. маја Сара Роквић и Саша Лукић су освојили треће награде и пласман на републичко такмичење из енглеског језика. Њихов ментор је Кристина Кох Савовић;
 3. На међуокружном такмичењу из атлетике, које је одржано 13. маја у Новом Саду репрезентација Гимназије оствварила је традиционално одличне резултате. Мушка екипа у саставу: Михајло Катанић, Михаило Шторк, Никола Боца, Александар Неговановић, Стефан Марић, Бојан Костић Милош Максимовић и Никола Станковић освојила је прво место, а женска екипа у саставу: Тамара Миловић, Николина Шарчански, Јана Вранић, Теодора Родић, Тара Гојковић и Бојана Вујасиновић освојила је друго место. Појединачна прва места су освојили: Тамара Миловић (скок у вис), мушка штафета 4х100 метара, Михајло Катанић (400 метара), а друга места су освојили Јана Вранић (800 метара) и Никола Боца (1 000 метара). Обе екипе су се пласирале на републико такмичење које се одржава данас, 19. маја у Сремској Митровици;
 4. На окружном такмичењу из историје које је одржано 15. маја највише успеха имао је Петар Марковић који је освојио другу награду и пласман на републичко такмичење у категорији других разреда. Његов ментор је Данијела Пешут. Трећу награду и пласман на републичко такмичење у категорији трећих разреда освојила је Јелена Ђаковић којој историју предаје Зоран Младеновић;
 5. На окружном такмичењу из српског језика и језичке културе које је одржано у недељу, 16. маја прву награду и пласман на републичко такмичење освојила је Ема Глумац у категорији трећих разреда. Др Снежана Клепић је и њен ментор.

Душан Мишковић, директор

28.04.2021. - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА СРЕДИНОМ АПРИЛА

Током последњих десетак дана одржано је више такмичења која су била одложена током марта.
Ученици Гимназије остварили су неколико запажених успеха:

 1. Четворочлана екипа Гимназије учествовала је на 59. Републичком такмичењу из физике за средње школе које је одржано 22. априла у Крагујевцу. Најбољи резултат остварио је Александар Губица који је освојио другу награду у категорији првих разреда. У истој категорији Немања Мајски је освојио трећу награду, а Милош Стојко је освојио трећу награду у категорији матураната. Свим наведеним ученицима физику предаје Љиљана Мијатовић;
 2. На окружном нивоу Књижевне олимпијаде које је, ове године, организовано само за треће и четврте разреде најбоље резултате остварили су: Јован Перић у категорији четвртих разреда и Ивана Ловрић у категорији трећих разреда који су освојили прве награде и пласман на републички ниво. Јованов ментор је др Снежана Клепић, а Иванин ментор је Јасмина Раденковић Шолаја. Друге награде у категорији четвртих разреда освојили су: Мина Вукелић и Вељко Алексић којима српски језик и књижевност предаје Милица Миличевић и Сара Роквић којој др Снежана Клепић предаје српски језик и књижевност, а у категорији трећих разреда другу награду је освојила Јелена Ђаковић. Треће награде су освојили Теодора Саџак, Урош Делић и Јелена Божић. Такмичење је одржано у недељу, 25. априла у Гимназији;
 3. На општинском такмичењу у атлетици прва места и пласман на окружно такмичење су остварили следећи ученици Гимназије: Теодора Родић и Бојан Костић у дисциплини бацање кугле, Тара Гојковић на 100 м, Николина Шарчански и Милош Максимовић на 400 м, Јана Вранић на 800 м, а Никола Боца на 1 000 м. Прво место освојила је и мушка штафета на 4х100 м;
 4. На окружном такмичењу из програмирања са максималним бројем бодова прве награде су освојили Немања Мајски и Александар Губица. Друге награде су освојили: Тот Филип, Васиљевић Вања и Немања Цветковић, а треће награде су освојили Калинић Урош, Павлов Марко и Манојло Новковић. Професор који предаје програмирање свим наведеним ученицима је Душко Обрадовић. Такмичење је одржано у недељу, 25. априла у Гимназији;
 5. На окружном такмичењу из мађарског језика и књижевности које је одржано 10. априла у Средњој медицинској школи Лаура Сладек је освојила прво, а Дора Галац друго место. Обе ученице су обезбедиле пласман на државно такмичење. Ментор награђених ученица је Маргита Јанковић.

Душан Мишковић, директор

21.04.2021. - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА ПОЧЕТКОМ АПРИЛА

У претходном периоду представници Гимназије остварили су неколико одличних резултата:

 1. На школском првенству Републике Србије из гимнастике у изузетној конкуренцији женска репрезентација коју чине ученице другог разреда Гимназије: Мила Пријић, Доротеја Шерко и Теодора Топалов освојила је друго место. Такмичење је одржано 14. априла у Костолцу, а ученице је предводила Драгана Шарчаснки.
 2. На регионалном такмичењу из хемије које је одржано 17. априла у Суботици друго место и пласман на републичко такмичење остварио је ученик трећег разреда Славко Павков. Његов ментор је Ивана Вујошевић.

Душан Мишковић, директор

06.04.2021. - САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА У МАРТУ

Током марта ученици и наставници Гимназије остварили су значајне резултате у различитим областима мада су отказана многа такмичења.


 1. На зонској смотри рецитатора која је одржана 24. марта преко ЗУМ платформе запажен наступ су имали сви чланови рецитаторске секције, а посебно су се истакли Лука Секулић и Тијана Филиповић, који ће учествовати на Покрајнској смотри рецитатора од 21. до 23. априла. Ментор Рецитаторску секцију предводи професорица Милица Миличевић.
 2. На регионалном такмичењу у пливању прва места и пласман на републичко такмичење остварили су Филип Лежајић и Ирина Секулић. Републичко такмичење ће бити одржано 7. априла у Београду.
 3. На регионалном такмичењу у гимнастици прва места и пласман на републичко такмичење остварили су Мила Пријић, Доротеја Шерко и Теодора Топалов. Ове ученике предводи наставница Драгана Шарчански. Републичко такмичење ће бити одржано 15. априла у Костолцу.
 4. На међународном такмичењу тимова у решавању проблема Brainfinity – Collebrative Problem Solving Challenge два гимназијска тима ученика првог разреда су обезбедила пласман у други круг. Ментор ових тимова је мр Влада Ђурковић.
 5. На онлајн завршници овогодишњег Etvinning пројкета "Остани код куће, читај књиге и гледај филмове" међу 117 учесника из више држава нашло се осам представника наше школе: Јана Голубовић, Сташа Мајсторовић, Мика Маријана Угрица, Дуња Роквић, Дајана Сабо, Мила Салаи, Предраг Ђуришић и Петар Марковић. Координатор наведених ученика је др Лидија Неранџић Чанда.
 6. Др Лидија Неранџић Чанда, наш професор српског језика и књижевности, добила је позив да одржи предавање на тему: "Нормативна граматика српског језика у светлу нативистичке теорије језика" на међународној научној конференцији "Изазови славистике у 21. веку" која ће се одржати у Марибору средином маја ове године.
 7. На наградном конкурсу Европског дневника на тему "Европа и ја" ученица трећег разреда Ема Глумац освојила је трећу награду у категорији стрипа и карикатуре на тему "Медији и људска права". Она и њен ментор, Зоран Младеновић, добили су наградне ваучере у вредности од 150 еура које могу да искористе код неког од спонзора Европског дневника.

Душан Мишковић, директор

02.04.2021. - Подршка ученицима информатичког смера

Изузетна ми је част и задовољство што ће Град Сомбор ове године подржати формирање одељења информатичког смера у гимназији ,,Вељко Петровић''. Такође, драго ми је што могу најавити да ће, захваљујући подршци Секретаријата за образовање АПВ, од јесени у сомборској гимназији бити оформљен и спортски смер.


Антонио Ратковић, градоначелник града Сомбора


31. 03.2021. - РОКОВИ ПРИЈАВЉИВАЊА НА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНЕ СМЕРОВЕ

Министарство просвете, науке и технолошког развоја на свом сајту:

http://www.mpn.gov.rs/online-prijave-za-polaganje-prijemog-ispita-u-specijalizovanim-odeljenjima-gimnazija-i-umetnickih-skola-od-12-do-15-aprila/

објавило је, између осталог, следеће: "Oд 12. до 15. априла ове године родитељи и други законски заступници моћи ће да пријаве своје дете за полагање пријемног испита за упис у специјализована одељења гимназија и уметничких школа електронским путем на порталу Моја средња школа (mojasrednjaskola.gov.rs). Сви који не искористе предност електронског подношења пријава за полагање пријемног испита, пријаву у папирном облику могу да поднесу 15. и 16. априла 2021. године, у средњим школама које имају специјализована одељења.
Пријемни испити за ове школе, у складу са конкурсом који расписује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, биће реализовани у средњим школама од 7. до 16. маја 2021. године, а родитељи ће, по први пут, увид у резултате моћи да погледају онлајн."

У Гимназији "Вељко Петровић", за наредну, 2021/2022 годину постоји могућност уписа на три специјализована смера:

 1. за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику (ИТ смер),
 2. за ученике са посебним способностима за географију и историју (ГИ смер);
 3. за ученике са посебним способностима за спорт (спортски смер).

Важно је ученике обавестити о следећем:

 • Пријава за полагање пријемног испита НЕ подразумева обавезу полагања пријемног испита или уписа у наведене смерове, тако да сви који се двоуме око уписа на неки од наведених смерова треба да се пријаве, а касније, ако се предомисле, могу да одустану.
 • Сваки од наведених смерова, због мањег броја ученика, обезбеђује квалитетнији рад из свих предмета, а посебно из специфичних предмета. Сваки од наведених смерова обезбеђује квалитетније учење страних језика јер се ради у мањим групама до 10 ученика.
 • ГИ смер због примене посебног информатичког система пружа образовање из информатике и рачунарства нешто лошије од ИТ смера, али знатно квалитетније од свих осталих гимназијских смерова.
 • Похађање неког од наведених смерова НЕ спречава могућност уписа на све могуће факултете. Тако нпр. ученик који заврши спортски смер има нормалну проходност и на правне, инжењерске или економске студије, мада је најбоље припремљен за студирање на ДИФ-у, Војној академији, Полицијској академији и другим факултетима где су посебно важни здрав живот и добра кондиција.

Душан Мишковић, директор

12.03.2021. - Обавештење у вези предстојећих припрема

Припреме из математике за ИТ смер, због великог броја ученика, се отказују до даљњег.

Најављене припреме из географије и историје ће бити одржане у суботу, 13. марта, јер је пријављено мање од пет ученика.


Душан Мишковић, директор

Обавештење о остваривању наставе на даљину у средњим школама у седмици од 8. до 12. марта 2021. године

У складу са препорукама Кризног штаба са седнице одржане 5. марта 2021. године, донета је одлука да све средње школе у Републици Србији, у седмици од 8. до 12. марта 2021. године остварују наставу на даљину. У континуитету ће се пратити епидемиолошка ситуација, на основу чега ће бити донета одлука на организацији рада школа у наредном периоду. Подсећамо да су школе у обавези да доследно примењују модел организације наставе на даљину којим се омогућава квалитетно учење и континуирано праћење напредовања ученика.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја
02.03.2021. - САОПШТЕЊЕ О ТАКМИЧЕЊИМА КОЈА СУ ОДРЖАНА У ГИМНАЗИЈИ И РЕЗУЛТАТИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА НА ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ИСТОРИЈЕ

Упркос превентивним и рестриктивним мерама, током текуће школске године, одржавају се школска такмичења из већине предмета. Такмичења се организују уз смањени број учесника.

Окружно такмичење из физике за средњошколце одржано је 20. фебруара у Гимназији.

У категорији првих разреда Александар Губица и Немања Мајски освојили су прву награду; Милош Пешут, Лена Шаула Таталовић и Александар Рајић трећу награду и Татјана Драганов похвалу. Свим наведеним ученицима физику предаје Љиљана Мијатовић.
У категорији других разреда за ученике који физику не раде по програму природно-математичком смеру, прву награду освојио је Лазар Зубовић из Средње техничке школе.
У категорији четвртих разреда прву награду је освојио Светозар Пољак, а трећу награду освојио је Милош Стојко.
Сви ученици који су освојили прве награде позвани су на републичко такмичење које ће се одржати крајем марта у Крагујевцу.

Окружно такмичење из математике одржано је 27. фебруара у Гимназији.

У категорији првих разреда максималан број бодова остварио је Александар Губица.
Прву награду је освојио и Ведран Бајић у категорији других разреда. Друге награде освојили су: Немања Мајски у категорији првих разреда, Вања Васиљевић и Филип Тот у категорији трећих разреда. Треће награде су добили Небојша Цветковић и Ена Ђорђевић из трећег разреда. Награђеним ученицима првог разреда математику предаје Маја Павићевић. Горан Стајин предаје математику Ведрану Бајићу у другом разреду, а Марко Сударић предаје свим награђеним ученицима трећег разреда. Похвалу и пласман на републичко такмичење остварио је и Лазар Зубовић из Средње техничке школе. Њему математику предаје Тамара Мишковић.

На општинском такмичењу из историје које је одржано 27. фебруара у Средњој економској школи највише успеха су имали: Ђорђе Ђурић у категорији првих разреда којем историју предаје Филип Ђуровић, Петар Марковић у категорији других разреда којем историју предаје Данијела Пешут, а у категорији трећих разреда најуспешнији су били Јелена Ђаковић и Урош Делић којима историју предаје Зоран Младеновић. Сви наведени ученици Гимназије освојили су треће награде и остварили пласман на окружно такмичење.

Душан Мишковић, директор

24.02.2021. - Обележавање Међународног дана борбе против вршњачког насиља


Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава 24. фебруара 2021. године као и сваке године последње среде у фебруару, под називом „Дан розих мајицаˮ.
И ми смо заузели став: "СТОП НАСИЉУ!!!!"


Прича о Дану розих мајица

Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

Радмила Бабичковић


Прочитај више...
15.02.2021. - СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА


Подршка малим херојима

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР 15.2. обележило је Светски дан деце оболеле од рака.
Под слоганом „Заједно смо јачи!“ НУРДОР је успео да уједини људе, из бројних градова Србије, у жељи да помогну малим супер херојима који се лече од малигних болести и да пошаљу поруку солидарности и важности заједништва.
Велики број школа и образовних установа укључило се у део акције под слоганом „Буди херој – засади живот“. Једна од њих била је и Гимназија "Вељко Петровић" у Сомбору.
Наши ученици се, већ годинама, активно укључују у хуманитарне акције, а посебно им је драга ова. Кажу да им представља посебно задовољство и да буду истински срећни јер знају да су помогли онима који тренутно не могу сами, без помоћи.
Ове године акцију је водила Маријана Мика Угрица, ученица 2. разреда уз свесрдну помоћ већ искусних доброчинитељки матуранткиње Оливере Топалов и Теодоре Млађан, ученице 3. разреда.
Велико хвала свим ученицима, професорима, родитељима, бакама ... који су се укључили у акцију и симболичном куповином оловке са семеном различитих биљака допринели сакупљању средстава за изградњу родитељске куће у Београду.
Добили смо пуно - лично задовољство, осећање среће, спознају да смо некоме пружили подршку и помоћ, свест да смо се ујединили када је то било најважније ... и семе које ће да створи нови живот!

04.02.2021. АУДИЦИЈА ЗА ПЕВАЧЕ И ПЛЕСАЧЕ УЗРАСТА ОД 14 ДО 21 ГОДИНЕ

slika02.02.2021. САОПШТЕЊЕ О УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА И ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ФИЗИКЕ

Лингвистичкој секцији наше Школе додељена је данас 3. награда на Републичком такмичењу лингвистичких секција основних и средњих школа Србије. Награда је додељена на 62.Републичком семинару Друштва за српски језик и књижевност Србије, на Филолошком факултету у Београду.
Ученици који су учествовали у изради награђеног рада " Интернет и стандардни језик" су: Јана Голубовић, Сташа Мајсторовић, Мика Маријана Угрица, Предраг Ђуришић, Александра Циврић, Марко Блануша,и Анастасија Рус. Сви наведени ученици похађају други разред. Секцијом руководи: др Лидија Неранџић Чанда која је добила и посебмо признање као један од најуспешнијих руководилаца лингвистичких секција у Србији у последњих 30 година, јер је 11 пута предводила своје ученике до неке од награда на овим такмичењима.

На регионалном конкурсу Мађарског центра ѕа образовање и културу из Осјека у Хрватској, за есеј поводом Мађарског дана културе, другу награду је добила Дора Галац, матурант наше Гимназије.

Општинско такмичење из физике за средњошколце одржано је у суботу, 30. јануара у Гимназији „Вељко Петровић“.
Најупешнији ученци су били Александар Губица који је освојио прву награду у категорији првих разреда и Милош Стојко који је био најбољи у четвртом разреду. Прву награду у посебној категорији за стручне школе освојио је Лазар Зубовић из другог разреда Средње техничке школе.
Друге награде су освојили: Немања Мајски и Милош Пешут у категорији првих разреда, а Светозар Пољак у категорији четвртих разреда.
Треће награде су освојили Татјана Драганов, Александар Рајић и Лена Таталовић Шаула из првог разреда Гимназије.
Свим награђеним ученицима из Гимназије ментор је Љиљана Мијатовић, Драгица Перић је ментор Лазара Зубовића из СТШ.


Душан Мишковић, директор

27.01.2021. ПРОСЛАВА ДАНА СВ. САВЕ

Традиционално обележавање школске славе - Св. Саве уприличено је 27. јануара 2021. г. са почетком у 12:00 уз ограничен број присутних. Обележавању су присуствовали представник локалне самоуправе, војске и представници Школске управе. Кум на слави је Милан Стакић, некадашњи ученик школе, а сада директор Центра за стручно усавршавање. Освећење и сечење славског колача служио је Отац Срђан Перић.
Пригодан програм припремио је вероучитељ Александар Шарчански, а певачком групом Гимназије дириговала је Марија Стошић.
Водитељ кратког програма био је матурант Василије Маркезић, а стихове Наткине песме рецитовала је матуранткиња Теа Савовић.
Традиционалну награду за поезију – „Наталија Натка Ћатовић“, на основу одлуке Наставничког већа по предлогу стручног већа за српски језик и књижевност, добио је матурант Јован Перић.
Претходне године нису одржана многа такмичења, па су радници Гимназије бити награђени у другим категоријама:

За посебан допринос медијској промоцији школе у последњих годину дана:
др Лидија Неранџић Чанда, др Снежана Клепић, др Душан Лукић, Душко Обрадовић, Ивана Кох Јербић, Зоран Младеновић, Радмила Бабичковић и Соња Смиљанић.

За савесну реализацију својих обавеза при настави на даљину:
Милица Миличевић, Зоран Младеновић, Горан Стајин и Данијела Тохољ.

За пружање подршке колегама у реализацији наставе на даљину:
Мирјана Лукач, Бранка Гојковић, Владимир Мајски, Карло Фудерер и Јасмина Раденковић Шолаја.

Поред њих награђена је и помоћни радник који обавља послове курирства Јања Лукић као дугогодишња радница која ће ускоро у пензију, а последњих годину дана је посебно савесно обављала своје обавезе и тиме допринела функционисању школе.

На приредби су учествовале и ученице:
Ловрић Ивана (III-1), Шнајдеров Андреја (IV-1), Родић Теодора (III-3) и Шево Тијана (IV-2).

Душан Мишковић, директор
27. Јануар САВИНДАН!

slikaСОМБОРСКА ГИМНАЗИЈА "ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ" ОД НАРЕДНЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ ОТВАРА СПОРТСКО ОДЕЉЕЊЕ


15.01.2021. НАСТАВА У ДРУГОМ ПОЛУГОДИШТУ ПОЧИЊЕ У ПОНЕДЕЉАК, 18. ЈАНУАРА ПО ОВОМ РАСПОРЕДУ

25.12.2020. ПОЧЕТАК ПРИПРЕМА ЗА ПРИЈЕМНЕ ИСПИТЕ ЗА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНЕ СМЕРОВЕ У ГИМНАЗИЈИ

Припреме за полагање пријемних испита почињу по следећем распореду:

СМЕР ПРЕДМЕТ ТЕМА ДАТУМ ВРЕМЕ
ИТ – за ученике са посебним
способностима за рачунарство
и информатику
МАТЕМАТИКА Договор о начину припремања Уторак, 29. 12. 2020. 10:00 – 11:00
ГИ – за ученике са посебним
способностима за географију
и историју
ГЕОГРАФИЈА Договор о начину припремања Понедељак, 28. 12. 2020. 12:00 – 13:00
ГИ – за ученике са посебним
способностима за географију
и историју
ИСТОРИЈА Договор о начину припремања Уторак, 29. 12. 2020. 11:00 – 12:00

Припреме из српског језика и страних језика неће бити организоване, јер нема довољно заинтересованих ученика за филолошки смер.

Ученици који су заинтересовани за ГИ смер могу да се припремају или из историје или из географије. Није препоручљиво да се припремају из оба предмета.

Припреме за пријемне су бесплатне.

На припреме могу доћи и ученици који се нису пријавили.


Душан Мишковић, директор

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ОТВАРАЊЕ СПОРТСКОГ ОДЕЉЕЊА


СРЕЋНИ ПРЕДСТОЈЕЋИ ПРАЗНИЦИ!

slika

slika

slika

02.11.2020. САОПШТЕЊЕ О ПОЛАГАЊУ ИСПИТА ИЗ НЕМАЧКОГ ЈЕЗИКА У ГИМНАЗИЈИ

Ученици гимназије „Вељко Петровић“ су и школске 2019/2020 године имали прилику да полажу испит за Немачку језичку диплому првог степена (DSD I, Deutsches Sprachdiplom I). Испит је полагало 9 ученика који су постигли следеће резултате:
- ниво Б1 је постигло 5 ученика,
- ниво А2 су постигле 2 ученице,
- парцијалне потврде ће добити 2 ученика.

Писмени део испита је био одржан у марту, а ове године су због пандемије изазване вирусом COVID-19 ученици били принуђени да усмени део испита полажу у августу придржавајући се свих прописаних епидемиолошких мера. Због тога су и резултати објављени са великим закашњењем.
Немачка језичка диплома првог степена је диплома о постигнутом нивоу знања немачког језика, који одговара нивоу Б1 Заједничког европског референтног оквира. Стална конференција министара културе Савезне Републике Немачке додељује је ученицима који у иностранству уче немачки језик и призната је на немачком говорном подручју као званични доказ о познавању немачког језика. Право полагања имају сви заинтересовани ученици трећих и четвртих разреда који уче немачки као први или други страни језик. Припреме се одвијају у оквиру редовне и додатне наставе. Припреме и испит су бесплатне.
Испит се састоји из четири модула: читање, слушање, писмена и усмена комуникација. Текстови и теме су прилагођени узрасту и интересовањима ученика. Ученици који положе све делове на нивоу Б1 добијају Немачку језичку диплому првог степена. Уколико неки од делова положе на нивоу А2, ученици ће добити сертификат А2. Парцијалне потврде добијају ученици који нису успели да положе неки од делова.
У Србији се овај програм реализује од 2012/2013 године, када је потписан Меморандум о разумевању између Министарства просвете Републике Србије и Сталне конференције министара културе СР Немачке. Анекс меморандума и продужетак сарадње су потписани у фебруару 2019.
Ученици наше школе успешно учествују на испиту од школске 2015/2016. Посебно треба истаћи успех ученика који уче немачки као први страни језик, а којима је због правила о групама са малим бројем ученика одлуком Министарства просвете укинуто право на редовно изучавање немачког као првог страног језика.

Душан Мишковић, директор

02.11.2020. ПОЗИВ НА ПРИПРЕМЕ ЗА ПРИЈЕМНЕ ИСПИТЕ ЗА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНЕ СМЕРОВЕ У ГИМНАЗИЈИ

Позивамо ученике осмих разреда који желе да се припремају за полагање пријемних испита и упис у специјализована одељења Гимназије да се пријаве до понедељка, 21. децембра 2020. г.
Припреме се организују за упис на следеће специјализоване смерове:

- одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику (ИТ смер), где се полаже математика;
- одељење за ученике са посебним способностима за географију и историју, (географско – историјски смер), где се полаже или географија или историја;
- одељење за ученике са посебним способностима за спорт (спортски смер), где се полаже математика и српски језик;
- одељење за ученике са посебним способностима за језике (филолошки смер), где се полаже пријемни из српског језика и једног страног језика (енглески, немачки или француски).

Припреме почињу за време зимског распуста. Припреме за пријемне су бесплатне.

Најважније информације биће објављиване на сајту гимназије: www.gimnazijaso.edu.rs

Пријављивање на припреме и добијање додатних информација можете извршити:

- путем електронске поште на: direktor.gimso@mts.rs,
- вибера: +381 65 944 2047
- телефонски (позив или ЅМЅ): 064 804 4127.

Приликом пријављивања треба навести: презиме, име, жељени смер, назив основне школе и број контакт телефона.

Душан Мишковић, директор

28.10.2020. САОПШТЕЊЕ О НАЧИНУ РАДА ДО КРАЈА 2020. Г.

С обзиром на мере спречавања и сузбијања заразне болести COVID 19, у периоду 30. новембар - 18. децембар 2020. г., тј. до завршетка првог полугодишта, долази до промене начина рада Гимназије "Вељко Петровић", што подразумева:

• Настава се одвија на даљину, првенствено преко платформе Google classroom;
• За потребе наставе могу се користити програми Јавног медијског сервиса РТС, као и други програми и платформе уз договор између наставника и ученика;
• Настава на даљину треба да омогући континуирано праћење постигнућа ученика уз поштовање принципа формативног и сумативног оцењивања;
• Изменама Правилника о оцењивању ученика у средњој школи омогућава закључивање оцена за прво полугодиште када је број сумативних оцена мањи од четири, односно са једном оценом за предмете који имају један час недељно;
• Ученик може остати без закључне оцене из неког предмета уколико наставник процени да нема довољно оцена или елемената за закључивање, без обзира на оправданост или неоправданост тог недостатка;
• За ученике који остану без закључне оцене у првом полугодишту, наставници су обавезни да испланирају начин надокнаде и добијање потребних оцена у другом полугодишту;
• Наставници и ученици могу да договоре термине консултација и поправљања оцена у згради школе, уз уважавање распореда часова и ограничење броја особа у некој просторији (у зависности од величине просторије дозвољено присуство око пет особа у њој);
• УЧЕНИЦИ НЕМАЈУ ОБАВЕЗУ ДОЛАСКА У ЗГРАДУ ШКОЛЕ!
• Школа ће бити отворена радним данима од 7:30 до 18:30.
• Стручна служба, секретаријат, рачуноводство и директор своје активности у згради школе реализује радним данима у периоду од 9:00 до 13:00.

Душан Мишковић, директор

15.10.2020. ПРОСЛАВА ДАНА ШКОЛЕ

Последњих седам година, 15. октобра, Гимназија „Вељко Петровић“ обележава Дан школе. Тог дана, пре 148 година, основана је Државна сомборска гимназија која се сматра претечом данашње гимназије.
Гимназија је ове године, тим поводом, организовала пригодну свечаност и отворила изложбу ученичких ликовних радова.
На свечаности су награђени ученици са најуспешнијим литерарним радовима на теме инспирисане књижевним стваралаштвом Вељка Петровића. Аутор најуспешнијег рада је Петар Марковић, ученик другог разреда. Другонаграђени је био Василије Безбрадица, а трећу нагрaду су поделиле: Александра Жужић и Сања Иван.
За дугогодишњи допринос угледу Гимназије, пензионисане професорице Мила Ћатовић и Живодарка Крстић, одлуком Наставничког већа, проглашене су Изузетним пријатељима гимназије.
Ученици чији су ликовни радови били изложени су: Марија Куцурски, Ребека Обадић, Мила Салаи, Вања Тошић, Јелена Ђаковић, Тања Цигић Парчетић, Андреа Жуљевић, Мила Цвејић, Милица Туцаковић и Анастасија Малеташкић.
У кратком музичком програму наступали су: Анреја Шнајдеров, Тијана Шево, Адел Бошњак и Ена Ђорђевић.
Програм је водила Марија Куцурски.
У организацији програма су учествовали ученици: Млађан Теодора, Мајсторовић Сташа, Игор Никић и Урош Огризовић, као и професори Марина Антић Хајнал, Мила Крстић Красуљак и Марија Стошић.
У рестриктивним условима због епидемиолошке ситуације свечаност је приређена пред мањим бројем званица, наставника и ученика уз придржавање свих предвиђених мера.

Остале фотографије можете погледати на овом линку.

Душан Мишковић, директор

15.10.2020. ДАН ШКОЛЕ

07.10.2020. САОПШТЕЊЕ О ДОДЕЛИ ЗЛАТНОГ ПРСТЕНА

Културно-просветна заједница Србије као Установа културе од националног значаја у сарадњи са Министарством спољних послова, од 1976. г., појединцима који су најзаслужнији за развој културе, додељује признање по називу ЗЛАТНА ЗНАЧКА.
Др Лидија Неранџић Чанда, професор српског језика и књижевности у Гимназији „Вељко Петровић“, један је од педесет овогодишњих добитника овог престижног признања. У образложењу се наводи да се признање „додељује за дугогодишњи допринос развијању културних делатности – за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе народа и народности Републике Србије.“
Признање је уручено 1. октобра на свечаности која је уприличена у Народном позоришту у Београду уз пригодан програм и у присуству мноштва угледних гостију међу којима су били и представници Града Сомбора и Гимназије.

Душан Мишковић, директор

30.09.2020. САОПШТЕЊЕ О НАГРАЂИВАЊУ НАЈУСПЕШНИЈИХ УЧЕНИКА

Гимназија је поделила пригодне награде најуспешнијим ученицима генерације 2019/2020. г. на скромном пријему одржаном у библиотеци школе. Додели је присуствовао и истакнути пријатељ Гимназије, бивши ученик, Андреј Кукурузар.
Награђени су Јована Костић као ученик генерације, Даница Опачић као најуспешнији ученик друштвено-језичког смера, а Јелена Кукуљ, Марија Кукурузар и Милица Гвоић су поделиле титулу најуспешнијег спортисте.
Овако скроман начин награђивања најуспешнијих ученика је уприличен због епидемиолошке ситуације. Ранијих година, награђивање најуспешнијих ученика се организовало или на свечаном завршетку године или на матурској вечери. Ове године, нажалост, није било могућности да се организује ни једно ни друго.
Награђени ученици, као и већина ученика генерације 2019/2020, креће на предавања на факултетима где су се уписали.
Гимназија може да се похвали податком да је и ове године више од 95% ученика успело да упише факултет, а велика већина је успела и да упише жељене факултете.

Душан Мишковић, директор

30.09.2020. САОПШТЕЊЕ О ОБЕЛЕЖАВАЊУ ЕВРОПСКОГ ДАНА ЈЕЗИКА

Европски дан језика, 26. септембар, који се обележава у 44 државе широм планете обележен је и у Гимназији „Вељко Петровић“. Укупан број учесника, из свих земаља, у обележавању овог дана прелази 25 000. Обележавање Дана језика установљен је 2001. г. одлуком Савета Европе.
У дворишту, испод гимназијског бођоша, из уста гимназијалаца, чуло се сагласје 13 светских језика: српског, мађарског, русинског, руског, латинског, енглеског, немачког, француског, италијанског, шпанског и јапанског језика. Читани су стихови: Раичковића, Арањија, Кочиша, Пушкина, Хадријана, Шекспира, Гетеа, Сартра, Неруде, Монтала и Башоа.
Поред Гимназије, у овој манифестацији је учествовало још 39 школа у Србији.

Душан Мишковић, директор

17.09.2020. Гимназија је угостила Оливеру Балашевић

У оквиру представљања своје књиге, дана 15. септембра 2020. године, Гимназију „Вељко Петровић“ посетила је госпођа Оливера Балашевић. Како је и сама била професор у Гимназији „Исидора Секулић“ у Новом Саду изразила је жељу да, приликом посете Сомбору, посети и нашу школу. Овом приликом директор Гимназије, Душан Мишковић, представио је школу, а професорка др Лидија Неранџић Чанда дала уводну реч, којом је почела промоција књиге ,,Планета двориште".
Под хладом старог бођоша, у дворишту Гимназије, присутни ученици и професори су на сат времена отпутовали у детињство госпође Балашевић. Прича о сећању на родни град, одрастање, прве животне препреке, а понајвише на мајку, испунила је све слушаоце нежним емоцијама.
Сви они који желе да се боље упознају са причом госпође Балашевић нека пронађу  књигу ,,Планета двориште" у школској библиотеци или некој продавници књига и уживају у неком другом времену, али и у искреним емоцијама.

Теодора Млађан, 3-1

10.09.2020. БЕРЗА ПОЛОВНИХ УЏБЕНИКА

У петак, 11. септембра у периоду 13:00 - 14:00 одржаће се берза половних гимназијских уџбеника у дворишту Гимназије.

Позовају се ученици да донесу своје старе уџбенике који им не требају и продају их млађим ученицима по повољнијим ценама.

Душан Мишковић, директор

08.09.2020. САОПШТЕЊЕ О МЕЂУНАРОДНОМ УСПЕХУ УЧЕНИКА ГИМНАЗИЈЕ

На 4. европској информатичкој јуниорској олимпијади која је одржана у периоду 2. – 6. септембра у Тбилисију у Грузији, Немања Мајски, ученик првог разреда ИТ смера у Гимназији „Вељко Петровић“, освојио је трећу награду и бронзану медаљу.

На такмичењу је учествовало 132 такмичара из 27 земаља, а у незваничном укупном поретку млади српски информатичари су заузели 5. место. Поред Немање репрезентацију Србије су чинила још четири ученика Математичке гимназије.

Душан Мишковић, директор

 

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)