ЗАШТО ГИМНАЗИЈА ТРЕБА ДА БУДЕ ТВОЈ ИЗБОР?

ЗАТО ШТО ЈЕ...

ШКОЛА СА БОГАТОМ ТРАДИЦИЈОМ

Гимназија "Вељко Петровић" се сврстава у ред школа са богатом традицијом која ученицима пружа широко образовање и општу културу чиме их на најбољи начин припрема да постану академски грађани.
Од оснивања 1872. године до данас Гимназију су похађале многе значајне личности: Вељко Петровић - књижевник по коме школа носи име, др Сима Ћирковић - академик, др Стеван Коички - академик, др Богдан Маглић - физичар, др Иван Гутман - хемичар, др Геза Барци - лингвиста, владика Иринеј Буловић, др Игор Пашти - најмлађи доктор наука у Србији и многи други.

ДОБИТНИК ВУКОВЕ НАГРАДЕ ЗА 2016. ГОДИНУ

Представници ученика и колектива Гимназије “Вељко Петровић” присуствовали су у Председништу Републике Србије у Београду 8. фебруара свечаној додели 53. Вукове награде за 2016. годину . Сомборској Гимназији је ова престижна национална награда додељена са образложењем у којој је записано, међу осталима, и следеће: Идући у сусрет значајном јубилeју, 150. годишњици рада, Гимназија “Вељко Петровић” постала је отворена и савремена образовно-васпитна установа, препознатљива у широј јавности, како по иновативним и креативним наставним плановима, тако и по разноврсним ваннаставним активностима у којима су ученици, као и на различитим такмичењима, показали врхунске резултате.

ИЗУЗЕТНИ РЕЗУЛТАТИ НАШИХ УЧЕНИКА НА ТАКМИЧЕЊИМА

Ученици сомборске гимназије су већ годинама веома успешни на републичким школским такмичењима и међународним олимпијадама. Неко од прва три места током школске 2016/2017. године освојило је више од 50 ученика, што представља око 10 процената укупног броја.
Издвајамо успех Андреја Кукурузара, нашег ученик генерације: На републичком такмичењу из хемије освојио је треће место, на Српској хемијској олимпијади био је први и пласирао се на Светску хемијску олимпијаду на Тајланду, где је освојивши такође бронзану медаљу, поновио свој велики прошлогодишњи успех из Грузије.
Осим тога, Андреј је освојио и другу награду на Републичком такмичењу из физике.

ШТА СВРСТАВА НАШУ ГИМНАЗИЈУ МЕЂУ НАЈУСПЕШНИЈЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У СРБИЈИ?

Поред изузетних успеха наших ученика на такмичењима, оно што нашу школу сврстава међу најуспешније средње школе у србији су и следећи показатељи:
- око 90% ученика који заврше нашу Гимназију постану студенти,
- око 80% је започело жељене студије и
- око 60% студира на терет буџета.

СМЕРОВИ У ГИМНАЗИЈИ

У нашој школи се ученици могу уписати на један од четири смера:
• природно - математички (60 ученика);
• друштвено - језички (90 ученика);
• општи (30 ученика на мађарском језику).
• одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику (20 ученика);

ОСТАЛЕ ПРЕДНОСТИ ГИМНАЗИЈЕ

• Квалитетан наставни кадар (сви професори имају завршен одговарајући факултет);
• Добра опремљеност наставним и другим средствима. Издвајамо: три рачунарске учионице, школа је прикључена на кабловски интернет који је доступан у скоро свим учионицама, школа има ученички клуб са библиотеком и читаоницом, школа поседује електронске пројекторе који се често користе у настави, школа има нову велику фискултурну салу.
• У континуитету се изводи квалитетна и добро организована допунска, додатна и припремна настава.
• Велики број секција: програмерска, фудбалска, кошаркашка, атлетска, гимнастичка, рукометна, одбојкашка, шаховска, рецитаторска, новинарска, драмска, еколошка, планинарска, индустријска хемија, ...
• Рад се одвија само у преподневној смени.
• Најшири избор факултета које ученик по завршетку гимназије може уписати.
• Неки наставни садржаји се реализују изван учионица (ЗОО - врт у Суботици, Астрономска опсерваторија, Музеј „Никола Тесла", А.Д. „Хипол" у Оџацима, Спомен кућа Милутина Миланковића у Даљу, ...).
• Сарадња са многим гимназијама из Србије и иностранства.
• Традиционална Гимназијада;
• Организује се велики број предавања, трибина, промоција и изложби на којима учествују познати, признати и доказани представници разних професија односно подручја људског деловања из земље и иностранства;
• Гимназија је носилац или партнер неколико веома успешно реализованих пројеката намењених за младе: ''Open mind knows no borders'' - Еразмус+, ЕУ, 2017; „Желимо бити бољи – уважавање мултикултуралних разлика“ – Град Сомбор и Покрајински секретаријат за образовање, 2016; ''Физи Бизи градски фестивал науке'' - ЛАП за младе, Град Сомбор, 2017; ''5 недеља екоактивизма'' - ЛАП за младе, Град Сомбор, 2016 и Млади су закон, Министарство омладине и спорта, 2017; ''Камп без граница'', Кањижа - Покрајински секретаријат за образовање, 2017; ''Természet közeli élmények a Tisza és a Duna-mentén'' - HATÁRTALANUL!, Министарство за људске ресурсе, Мађарска, 2017;
• Наши ученици се односе према учешћу у јединственој Еколошко Веслачкој Експедицији (ЕВЕ), последњих неколико година све више и више израженије, као признању и награди односно као питању престижа међу њима.
• Статус чланице у систему PASСH школа (Partner Ausland Schule) омогућава нашим ученицима бесплатну припрему за полагање међународно признатог испита о познавању немачког језика. Положени ДСД испит ученицима отвара могућност добијања стипендија и бесплатан наставак студирања у Немачкој и/или Аустрији.

НАПРАВИ ПРАВИ ИЗБОР И ДОНЕСИ ОДЛУКУ

Ако сматраш да имаш добро предзнање, развијене радне навике, спремност да прихватиш више обавеза, а након средње школе да наставиш школовање на неком од факултета у земљи или иностранству, Гимназија „Вељко Петровић” је твој најбољи избор.
Придружи се и ти научницима, докторима, судијама, професорима, адвокатима, свештеницима, књижевницима, новинарима, музичарима, сликарима, режисерима и другим успешним људима који су били сомборски гимназијалци!

© Gimnazija "Veljko Petrović" - Svetlana Varićak & Duško Obradović & Predrag Ilkić 4-5/2011-12 | Translated by Olga Lukić 4-1/2017-18 (Supervizor Ivana Koh Jerbić)