09. 11. 2016. - Гимназијалци акцијом озелењавања привели крају пројекат "5 недеља екоактивизма"

Протеклог викенда, ученици сомборске гимназије „Вељко Петровић“, акцијом озелењавања завршили су вишемесечни пројекат „5 недеља екоактивизма“. Пројекат је имао за циљ да створи еколошки безбедне услове за младе и остале грађане Сомбора кроз едукацију и мотивацију младих за одговорније понашање према животној средини. Иницијативу су покренули ученици гимназије, чланови ученичког парламента, који су до сада већ реализовали неколико успешних акција у локалној заједници. Иницијатива у оквиру овог пројекта обухватила је неколико активности: три јавне акције и то акција дељена еко-торби са принтом еко-поруке испред већих трговинских ланаца у Сомбору, акција осликавања зида у дворишту Гимназије екомуралом и акцију исписивања еко-порука уз помоћ шаблона на већем броју места у граду где се креће велики број грађана.
Такође, проjекат је обухватио и две радне акције: чишћење обале Бачког канала и озелењавање простора око ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Сомбора са 10 садница храста. Све ове активности заједно су чиниле 5 викенда активности тј. 5 недеља екоактивизма које подижу еколошку свест, развијају еколошку одговорност и волонтерски дух. У свим горе поменутим активностима, највеће учешће узели су ученици школе, али и њихови наставници и остали заинтересовaни грађани. Партнери у реализацији пројекта били су ЈКП "Зеленило" из Сомбора као и Покрет Горана из Сомбора.
Прoјекат „5 недеља екоактивизма“ финансиран је од стране града Сомбора у оквиру конкурса "ЛАП за младе 2016."

Више информација на https://www.facebook.com/pg/ekoaktivizam/photos/?tab=albums

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)