11. и 12. новембра 2016. - РЕАЛИЗОВАН МЕЂУНАРОДНИ ПРОЈЕКАТ

Ако се добро познајемо, добро ћемо се и разумети - то су поручили гимназијалци из Хрватске, Мађарске, Македоније и Србије. Све њих у Сомбору окупила је Гимназија "Вељко Петровић", која била иницијатор и домаћин овог сусрета.

"Ми се зближавамо путем таквих пројеката. Кроз ЕРАЗМУС пројекат сарађујемо са пуно држава из Европске уније. Оно што је значајно за такве пројекте је да упознајемо друге културе и обичаје. Овде смо учили македонски и мађарски, сазнали више о култури и обичајима и мислим да то помаже нашем зближавању", каже Роберт Ковач из осијечке Прве гимназије у Хрватској.

"Волели би да наставимо ово пријатељство, да то не буду само ова два дана, већ да останемо у контакту преко социјалних мрежа", каже Дино Јаникијев, гимназија "Кочо Рацин" Велес, Македонија.

"Та пријатељства потрају за цели живот, међусобно се разумеју искуства што свима нама користи", каже Корнелија Маркс, професор Прве гимназије Осијек, Хравтска.

"Радујемо се могућности да упознамо и колеге из других земаља, јер за то до сада нисмо имали прилику", каже Ерика Кавечански, директорица Гимназија "Кинижи Пал" Абони, Мађарска.

Гимназијалци из четири државе два дана су се у Сомбору дружили и међусобно упознавали кроз језик, културу, музику и традицију, а назив тог пројекта је "Желимо бити бољи".

"Поред тога што ми желимо бити бољи желимо и да други постану бољи уважавењем мултикултуралних разлика, спознајући значај речи мултикултуралност", каже Ладислав Фекете, директор Гимназије "Вељко Петровић" Сомбор.

"Ово су државе из нашег окружења са којима традиционално сарађујемо, па тако желимо сарађивати и у области образовања", казао је Немања Сарач, члан Градског већа задужен за културу и образовање.

Пројекат сомборске гимназије подржали су Покрајински секретаријат за образовање, прописе и националне заједнице и Град Сомбор.

Извор: РТВ (Злата Васиљевић)

 

Још информација и коментара о овом догађају можете видети на следећим линковима:
http://www.rtv.rs/sr_lat/mladi/vojvodina/sombor/gimnazijalci-iz-regiona-u-somboru_773829.html

http://www.magyarszo.rs/hu/3213/vajdasag_zombor/156031/N%C3%A9gy-orsz%C3%A1g-gimnazist%C3%A1i-tal%C3%A1lkoztak.htm

http://www.rtv.rs/hu/vajdas%C3%A1g/jobbak-szeretn%C3%A9nk-lenni_773868.html

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)