Пројекат Центра за развој образовања "Планета" под називом "Open mind knows no borders" ("Отворен ум не познаје границе")

Пројекат Центра за развој образовања "Планета" под називом "Open mind knows no borders" ("Отворен ум не познаје границе") одобрен је за финансирање од стране Европске комисије у склопу програма Ерасмус+!
Пројекат је оцењене са високом оценом као пројекат врло доброг квалитета и нашао се међу 13 одобрених пројеката у Србији, од чак 62 пројекта која су пристигла на национални позив за пројекте омладинске размене расписан од стране Темпус фондације. Пројекат се реализује у партнерству са 4 гимназије: Гимназија ”Вељко Петровић” (Сомбор, Србија), ”Bela Gimnasium” (Баја, Мађарска), Гимназија ”Коцо Рацин” (Велес, Македонија) и ”I Гимназија” (Осијек, Хрватска).

Одобравање пројекта подразумева да ће из средстава ЕУ бити финансирана омладинска размена за 40 средњошколаца и 8 лидера/наставника из 4 државе при чему учесници не сносе никакве трошкове, већ су трошкови смештаја, исхране, путовања и програмских активности покривени од стране организатора Центра ''Планета''.

Пројекат окупља у Сомбору 40 младих, средњошколаца, из 4 суседне земље Западног Балкана са различитим етничким, националним, религијским и историјским богатствима, уједињених да уче једни о другима и тако створе атмосферу мира, ненасиља, поштовања људских права у којој ће пронаћи шта их све међусобно повезује упркос њиховим различитостима.

Одобравање овог пројекта је директна потврда из ЕУ о постојању младих стручних сомборских појединаца за чијим ангажовањем постоји прека потреба у присутном процесу успостављања, имплементације и изградње бржих и квалитнијих односа наше локалне заједнице са ЕУ.

Више може да се прочита на следећем линку: http://centarplaneta.org/2017/05/03/open-mind-knows-no-borders-medu-13-podrzanih-projekata-iz-srbije-u-okviru-erasmus-programa-eu/

У периоду од 24. до 30. јула 40 средњошколаца из 4 државе (Мађарске, Македоније, Србије и Хрватске) окупили су се у Сомбору поводом међународне омладинске размене ''Опен минд кноwс но бордерс'' (''Отворен ум не познаје границе'').

Током 7 дана, колико је трајала размена, ови млади имали су прилику да се међусобно упознају, друже и уче у неформалном окружењу. Главне теме које је покрила размена јесу: итеркултуралност, неформално образовање, изградња мира, а млади су кроз размену мишљења и искуства, преиспитивали сопствене ставове и уверења и развијали критичко мишљење. Сви учесници, како ученици тако и наставници, информисани су о могућностима ЕРАСМУС+ програма Европске уније односно о програмима размена, тренинга и евросског волонтерског сервиса (ЕВС) који су им преподучени у циљу наставка њиховог личног и професионалнг развоја.

Са почетком нове школске године, све учеснике размене очекују нови задаци – спровођење радионице за вршњаке и барем једне локалне иницијативе у заједници која ће широј јавности скренути пажњу на проблем угрожавања људских права са којим се суочавају мигранти, а све у циљу изградње солидарнијих, толерантнијих, хуманијих заједница. Приликом ових активности учесници ће имати стручну – менторску подршку од стране омладинских радника Бранислава и Александра Трудића и Ене Хорват, координаторке пројекта.

Један од најважнијих производа пројекта, односно заједничког рада младих, њихових наставника, организатора размене и спољних сарадника, јесте израда џепног вишејезичног речника основног вокабулара који ће мигрантима олакшати сналажење у основној комуникацији приликом проласка кроз ове четири државе или боравак у њима.

Пројекат спроводи Центар за развој образовања ''Планета'' у сарадњи са гимназијама из Сомбора, Осијека, Баје и Велеса, а подржава га Европска унија у склопу програма Erasmus+...више

Преузета вест из локалних новина из Баје (Мађарска). Информација описује проведених седам незаборавних дана у Сомбору 10 гимназијалаца из тог града у оквиру Ерасмус+ пројекта, заједно са гимназијалцима из Осијека, Велеса и Сомбора...више

Пројекат Центра за развој образовања "Планета" под називом "Open mind knows no borders" ("Отворен ум не познаје границе") одобрен је за финансирање од стране Европске комисије у склопу програма Ерасмус+!
Пројекат је оцењене са високом оценом као пројекат врло доброг квалитета и нашао се међу 13 одобрених пројеката у Србији, од чак 62 пројекта која су пристигла на национални позив за пројекте омладинске размене расписан од стране Темпус фондације. Пројекат се реализује у партнерству са 4 гимназије: Гимназија ”Вељко Петровић” (Сомбор, Србија), ”Bela Gimnasium” (Баја, Мађарска), Гимназија ”Коцо Рацин” (Велес, Македонија) и ”I Гимназија” (Осијек, Хрватска)... више

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)