19.06.2018. СВЕЧАНО ОПРАШТАЊЕ ОД МАТУРАНАТА У СОМБОРСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

У уторак, 19. јуна 2018. године у Гимназији „Вељко Петровић“, одржана је свечаност поводом доделе сведочанстава и диплома матурантима. Идеју за ову манифестацију дао је професор музичке културе, Федор Проданов. Он и професорица српског језика и књижевности, Лана Матијевић, уз помоћ ученика, приредили несвакидашњи опроштај од матураната.
У новој фискултурној сали Гимназије, у поподневним часовима, окупили су се ученици, родитељи и професори. Припремљен програм био је образовно-забавног карактера, прилагођен узрасту и афинитетима матураната.
На самом почетку матурантима се обратио директор сомборске Гимназије, др Ладислав Фекете, те је најбољим ученицима уручио признања. Ученици су награђени у више категорија:
1. Ученик генерације: Ласло Ури (4-6)
2. Најбољи ученик друштвено-језичког смера: Петра Парчетић (4-2)
3. Најбољи ученик природно-математичког смера: Марија Ћирић (4-4)
4. Најбољи ученик општег смера: Ласло Ури (4-6)
5. Спортиста генерације: Стефан Булаја (4-5)
6. Добитници дипломе „Вук Караџић “: Вук Лакић (4-1), Невена Делић (4-2), Петра Парчетић (4-2), Даниел Богданов (4-4), Марија Ћирић (4-4), Јована Кљајић (4-5), Никола Паравина (4-5), Ласло Ури (4-6).
7. Награђени ученици четвртог разреда (за успех 5,00 у завршној години): Петар Балаша (4-1), Исидора Миличевић (4-1), Јелена Маринковић (4-2), Ана Марјановић (4-2), Зорица Ћурувија (4-2), Бојана Вуковић (4-3), Николина Ранитовић (4-4), Стефан Ступар (4-5), Марија Костић (4-5), Себастиан Фил (4-6) и Норберт Резичка (4-6).
8. Добитници специјалних диплома за изузетан успех из појединих предмета:
- Ласло Ури (4-6) – математика и физика
- Марија Ћирић (4-4) – биологија
- Никола Радић (4-5) – рачунарство и информатика
- Никола Шебек (4-5) – рачунарство и информатика
- Петра Парчетић (4-2) – физичко васпитање
- Стефан Булаја (4-5) – физичко васпитање
- Милош Стрижак (4-4) – физичко васпитање
- Зорана Радановић (4-2) – физичко васпитање
Након уручења признања, ученици нижих разреда су својим старијим другарима, матурантима, показали раскошан таленат како у музици, тако и рецитовању. Виктор Ђурић, Себастијан Крекић, Виктор Лучић и Дејана Перадовић улепшали су ову свечаност извођењем композиција на гитари и на клавиру, док су припаднице женског хора, предвођене Николетом Маленић, то послеподне обележиле песмама Идем тамо где је све по мом и Тако је добро видети те опет. Ученик 3. разреда, Петар Карас рецитовао је Киплингову песму Ако, а ученица 2. разреда, Пана Чернаи извела је песму A harmadik мађарске песникиње Ержебет Турмезеи. Јован Гардијан и Милица Гвојић, ученици 2. рзреда заједно су се представили стиховима Мике Антића.
На самом крају наше матуранте поздравили су водитељи програма Алексеј Берчењи и Нађа Репман, а хостетсе су им поделиле поруке великих мислилаца, писаца и уметника, које им могу послужити као мотивација у даљем животу и школовању, као и подсетник на гимназијске дане.


Обраћање директора


Награђени ученици