12. и 13. маја. Десети Међународни фестивал науке и образовања ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ Универзитета у Новом Саду.

Пред нама је десети Међународни фестивал науке и образовања, који ће се одржати предстојећег викенда, 12. и 13. маја, у централном кампусу Универзитета у Новом Саду.

Циљ манифестације је промоција науке, уз представљање савремених достигнућа и актуелних истраживања у свету и код нас. Разноврстан едукативан, интерактиван и занимљив програм фестивала обухватиће радионице из инжењерских, технолошких, природних, друштвених и медицинских дисциплина, као и друге пратеће садржаје. Организатор Фестивала је Универзитет у Новом Саду, а генерални покровитељ Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност. Улаз на Фестивал је бесплатан.

ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ НА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ И ОБРАЗОВАЊА 2018. представља 9 радионица:

ДЕПАРТМАН ЗА ГЕОГРАФИЈУ, ТУРИЗАМ И ХОТЕЛИЈЕРСТВО

Геоинформатика - ФРУШКЕ ГОРЕ СЕКТОР, ДИГИТАЛИШИ У ВЕКТОР! Закорачи у дигитални свет Фрушке горе!

Прелетите Црвени Чот, а онда зароните у дубине Лединачког језера. Затим, одморите се на Бранковцу уз помоћ наших уређаја за виртуелну реалност, а онда пресеците фрушкогорско било на пола и откријте од чега је направљена!

Гастрономија - ФРУШКОГОРСКА ИСХРАНА!

Занимљива практична радионица која ће открити тајне заборављених Фрушкогораких намирница;

Радионица припремања кифлица, ђеврека, переца, фарфала и таллигтелла; Дегустационо-демонстративна радионица припреме уникатних јела.

Географија - ФРУШКОГОРСКА СТЕНА КРУЖИ, ТИ ЈОЈ СЕ ПРИДРУЖИ!

Како се стене мењању из једне у другу? Због чега оне то раде? Одговоре на оваква питања даће вам географи са ПМФ-а. У духу нашег језика се стена везује за нешто чврсто, јако и непромењиво. Посетите нашу радионицу и разбијте предрасуде о особинама стена. Следећи пут кад будете чули израз „јак као стена“ сетићете се да није баш тако.

Ловни туризам - КОЈА ЖИВОТИЊА ГАЗИ ПО ФРУШКОГОРСКОЈ СТАЗИ?

Проверите своје знање о дивљим животињама! Колико знамо о сисарима и птицама које нас окружују? Које врсте јелена живе на Фрушкој гори? Колико врста птица можете препознати на Фрушкој гори? Који предатори вребају?

Национални парк Фрушка гора налази се на 16км од Новог Сада, и крије богат животињски свет.

Време је да се упознамо са њим!

ДЕПАРТМАН ЗА ФИЗИКУ МАГИЈА РОТАЦИЈЕ!

Приликом ротационог кретања флуида јавља се једна веома чудна сила (Кориолисова сила). Она даје кретању флуида сасвим необичан карактер.

Појаве које се јављају у оваквим системима се често косе и са здравом логиком и ранијим искуствима. Ова радионица ће преко низа експерименталних огледа демонстрирати ове

разлике у понашању флуида који врши ротационо кретање.

ФИЗИКА У МАЛОМ, ЗА МАЛЕ!

Постани и ти научник! Дођи и експериментиши са физичким законима. Испробај законе под својим прстима и види како све можеш да комбинујеш ове законитости. Рећићемо вам зашто пламен свеће игра у такту музике за плес и како то могу банане да свирају?

Астрономија - ПОГЛЕД У СУНЦЕ!

Завирите кроз телескоп и доживите Сунце из близа! Сазнајте шта су сунчеве пеге и како безбедно посматрати Сунце. Наши астрономи биће ту да вам дају одговоре на све што сте од увек желели да знате о Сунцу а нисте смели да питате. У случају облачног времена посматрање се отказује.

ДЕПАРТМАН ЗА ХЕМИЈУ, БИОХЕМИЈУ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

ОБОЈИ ПРИРОДУ ЗЕЛЕНО!

Рециклирај и Третирај! Сазнај како опало лишће са дрвећа нам може помоћи да заштитимо природу од негативних утицаја. Научи како да употребиш љуску лука да уклониш штетне боје из отпадних вода! Направи нови папир од старе хартије.

Помози животној средини да продише!

ДЕПАРТМАН ЗА МАТЕМАТИКУ И ИНФОРМАТИКУ МАЛЕ МАТЕМАТИЧКЕ МАШИНЕ!

Не волите да рачунате !? Мислите да је математика тешка?! Досадна?!
...Онда употребите математичку машину ...сами је направите.... направите дигитрон који множи ...или математички точак који сабира ...Размислите... Уз математику је свака чаролија могућа!