7-8.11.2017. ПЛАВА ГРОБНИЦА КРОЗ СЛИКУ, РЕЧ И МУЗИКУ

Програм под на- словом „Плава гробница кроз слику, реч и музику, Сомбору на дар“, одржан је 7. и 8. новембра поводом обележавања Дана про ветних радника.
У уторак је у Народ ном позоришту одржан клавирски концерт Марине Милић - Радовић, професорке на Академији уметности у Новом Саду и оснивача Фондације Лаза Костић“. На програму су била дела Шопена, Баха, Бетовена и Рахмањинова. Том приликом поводом 100.годишњице смрти Милутина Бојића и Владислава Петковића Диса, професор Миодраг Радовић одржао је предавање. У програму су учествовали и ученици гимназије и Црквени хор „Свети цар Константин и царица Јелена”.
Дан касније у Свечаној сали Гимназије Вељко Петровић“ отворена је изложба признатог и реномираног сликара Пеђе Ђаковића (1964, Дервента), прашког ђака, џез музичара и великог познаваоца како српске, тако и светске књижевности.
Присутне је поздравио директор гимназије Ладислав Фекете, а о аутору и његовим делима најпре је посетиоцима говорио Миодраг Радовић, а потом и сам аутор који је објаснио које га све теме занимају, како настаје слика, које боје и технике користи и многе друге занимљиве детаље из свог уметничког живота.
Организатори догађаја били су Гимназија „Вељко Петровић“ и Фондација
„Лаза Костић“. Изложба ће бити отворена сваког радног дана од 17 до 19 сати и суботом од 10 до 12 часова, све до 24. новембра

Текст преузет из Сомборских новина бр. 3307страна 16

Фотографије: ZOOM- FOTO STUDIO