ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ПРИЈАВЕ
- РЕЧ КОЛЕКТИВА -

Ако се може рећи да је неко прави кандидат за награду "Аврам Мразовић", онда је то наш колега Душко Обрадовић. Неуморан, пун позитивне енергије, професор који окупља децу и учи их правим вредностима и неговању тимског духа у две наизглед потпуно различите, али једнако важне области - информационе технологије и екологије.
Успехе које је са својим ученицима постигао у својој каријери тешко је свести у пар реченица. Тридесет ученика је освајало једно од прва три места на Државним такмичењима. Екипе имају једно прво и једно друго место на светским такмичењима. Сваке године екипа уђе у финале Бабл купа, у најбољих 15 из региона од око 250 екипа учесница. На овом такмичењу учествују и специјализоване гимназије и студенти па је самим тим успех још већи.
Афирмација коју наша школа као и град стиче је изузетна. Од 2011. до данас, професор је члан Државне комисије за такмичења из информатике, а од када ради код нас, члан је Окружне комисије за средње школе и Општинске и Окружне комисије за основне школе. Од маја 2016. године учесник је пројекта „Редефинисање наставе информатике“ при Министарству просвете и омладине. Био је предавач на бројним семинарима везаним за унапређење наставних процеса коришћењем нових технологија. Такође је модератор, администратор или судија на неколико портала за такмичења која се одвијају путем Интернета, а учесници су из целог света. Аутор је портала за учење и вежбање програмирања као и великог броја задатака за све нивое такмичења.
ДУШКУ ОБРАДОВИЋУ - oвогодишње градско признање "Аврам Мразовић"
Уложени рад и знање нису прошли незапажено ни код великих компанија. Микрософт центар Србија и Комтрејд су нам указали част и постали Светосавски кумови. На конкурсу компаније Нордеус добили смо велику донацију у виду скупе рачунарске опреме. Рачунарски факултет стипендира све награђене на државним такмичењима, а неколико дипломаца већ ради у овим престижним софтверским кућама.
24. маја нашу школу посетили су министар просвете и садашња премијерка. Цитирамо њене речи:
"Када сам се као председница Владиног министарског ИТ савета почела више бавити ИТ сектором сазнала сам да је сомборска гимназија једна од најбољих гимназија за ИТ програмирање у Србији, одмах иза Математичке гимназије у Београду“, казала је Брнабић и истакла „да ми сами не знамо колико имамо добрих ствари, добрих примера широм Србије“.
„Потребно је да ширимо примере позитивне праксе и да се захвалимо људима који су допринели томе. Данас сам имала и част да упознам професора Душка Обрадовића, професора информатике који је са својим тимом, наравно и ученицима, допринео оваквом успеху. Чак 10 посто ученика сомборске гимназије се пласирало на окружно такмичење из програмирања што је значајно већи проценат него у било којој другој школи у Србији. Сомборска гимназија је једина средња школа у свету која се већ девету годину заредом пласира у финале Међународног такмичења средњошколско-студентских тимова што је још један доказ квалитета. И по самом истраживању 35 одсто осмих и 44 посто ученика седмих разреда основних школа жели да упише рачунарски смер након завршене школе“, истакла је министарка Брнабић.
Са друге стране, професор је велики борац за здрав живот и природу. Његове еколошке веслачке експедиције постале су познате и ван нашег града. Водио је преко 600 ученика (око 150 различитих), превеслао више од 10,000 километара и са њима провео око годину дана ван школе, у природи. На једној од њих је био и директор Микрософт центра Србија са своја два сина и одушевљен духом и ентузијазмом екипе, поклонио им је чамац.
У време када се све више говори о урушавању образовања, мислимо да је човек који постиже да му је пуна учионица после наставе, суботом и на распустима, а број веслача сваке године све већи, истински заслужио признање за свој рад.
Колектив Гимназије "Вељко Петровић"

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)