27. маја 2017. - У походе Милутину Миланковићу

У суботње јутро 27. маја делегација наше Школе ( др Л. Фекете, директор, проф. Љ. Мијатовић, проф. М. Брдар, В. Мажибрада, педагог) упутила се пут Даља на 10. Миланковићеве циклусе и обележавање 138 - годишњице рођења овог научника кога је светска наука уврстила међу пет највећих научника 20. века, а NASA, агенција за свемирска истраживања, међу 15 највећих научника свих времена који су се бавили планетом Земљом.

„Иако је био путник кроз васиону и векове, Миланковић је остао читав живот везан уз свој завичај.” (Ђорђе Нешић) И данас, после толико година, у његовој родној кући где је и почела његова фасцинација звезданим небом изнад Дунава, његови поштоваоци говоре о значају његовог научног и књижевног рада и одају му признање.

Простор у коме је живео претворен је у јединствен Културно – научни центар који посетиоцима нуди:
• Документарно – играни филм о Милутину Миланковићу
• Интерактивни software – водич за почетнике, кроз Миланковићев канон осунчавања
• Разгледање сталне поставке изложбе о животу и делу Милутина Миланковића са атрактивним геомеханичким моделима
• Макету модела Миланковићевог планетарија
• Посматрање звезданог неба телескопом
• Организацију стручних предавања, семинара, радионица
• Књижевне и музичке вечери

Била је част упознати и еминентне професоре који су се годинама залагали да дело Милутина Миланковића заузме место и поштовање које му припада.

Хвала господину Ђорђу Нешићу, директору Културно – научног центра у Даљу, на позиву да присуствујемо овом скупу и прилици да наши ученици долазе на ово место и да се у кући самог научника упознају са његовим делом и осете делић оне чудне снаге привлачења бесконачности о којој је Миланковић говорио:

„ Мене чудном снагом бесконачност привлачи и желим да дограбим целу васиону и да светлост њену распрострем , те да осветли сваки кутак.”

Весна Мажибрада, педагог

Сомбор, 31. 05. 2017.