25. 10. 2016. - Сомборски гимназијалци у посети Microsoft -у

У уторак 25.10.2016. године делегација ученика, професора рачунарства, педагог и директор сомборске Гимназије били су у прилици да на позив “MDCS-а Србија” посете овог IT гиганта и упознају се са њиховим развојем и достигнућима, као и са неким пројектима на којима тренутно раде.

У петходних десет година од мале софтверске компаније, дошавши данас до 150 врхунских IT инжењера, MDCS је постао један од најјачих Microsoft-ових развојних центара у свету (поред Израела, Немачке, Ирске). Мало је познато да за разлику од многобројних представништава широм света овај Развојни центар у Београду је један од само неколицине таквих у којима се производи софтвер који сви ми данас користимо на разним типовима рачунара, таблетима и мобилним телефонима.

У том десетогодишњем периоду, петоро полазника гимназијске програмерске секције радило је на пројектима унутар Microsoft Development Center Serbia. Током тог периода, Гимназија „Вељко Петровић“ је постала једина средња школа у свету која се пласирала и учествовала на финалима глобалног ”MDCS Bubble Cup coding” такмичења. Овог лета, нашу сарадњу обогатили смо дружењем са представницима MDCS-а и на гимназијској малој Еколошко веслачкој експедицији Сомбор-Нови Бановци. На позив управе Развојног центра уз обезбеђен превоз, с њихове стране, сарадњу смо наставили недавном посетом њиховој компанији.

Већина посетилаца није имала представу шта могу да очекују од ове посете из које смо на крају сви научили по нешто а највише о томе који је пут да би од данашњег средњошколца млади човек дошао до шансе да ради у једном оваквом гиганту. Што се Школе тиче, посета је постигла прави ефекат. Импресије и инспирације које су ученици добили овом посетом, учиниле су своје. Шеснаест места у Рачунарском кабинету, на којима смо до сада успевали да организујемо ваннаставне активности, постао нам је премален.

“Заиста сте се потрудили да нам ништа не недостаје. Све је било мирно, није било напетости. Свој свет сте успели да представите на једноставан и нама разумљив начин. То само показује колико сте велики, јер немате потребу да своје знање представите као нешто недостижно и компликовано већ га нудите као цвеће које је свима на дохват руке, иако је оно огромно и битно. Упознали сте нас са палетом могућности коју нам пружа програмирање и тако нам дали подстрек да се трудимо да једног дана постанемо програмери.

Драго нам је што својим радом красите нашу земљу.”

(ово је порука којом се наша ученица Тања Недељков обратила нашим домаћинима након посете).