19. новембар 2016. - ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ГРАЂАНА ЗА ФЕСТИВАЛ НАУКЕ "ФИЗИ БИЗИ ФЕСТ 6"

Субота, 19. новембра, била је посвећена науци и свима онима који воле да истражују и откривају свет око себе. Бројна деца, млади и одрасли, њих преко 1000, посетили су 6. по реду фестивал науке "Физи Бизи Фест 6" у Сомбору. Циљ Фестивала био је популаризацијa науке и научног позива међу децом и младима. Програм фестивала ове године обухватио је научно-експерименталне поставке основаца, средњошколаца и студената и 11 научно-популарних предавања намењених различитим узрастима.

Ове године све сомборске основне и средње школе, као и сомборски факултет имали су своје представнике на фестивалу, који је обухватио око 200 учесника. Велика заинтересованост младих за волонтирање, а грађана за научне поставке и за предавања обележила је овогодишњи фестивал науке. Предавачи на фестивалу били су: др Тања Аднађевић (ИБИСС), др Биљана Стојковић (Биолошки факултет Београд), др Владимир Јовановић (ИБИСС), Томица Мишљеновић (ИС "Петница"), др Петар Мали (ПМФ Нови Сад), Милица Рат (ПМФ Нови Сад), Милана Марјановић (Институт за онкологију Каменица), др Марија Бошњак Степановић (ПЕФ Сомбор), Душко Обрадовић (гимназија "Вељко Петровић" Сомбор), Бранислав Трудић (Институт за низијско шумарство Нови Сад) и Давор Бабић (ОШ "Иво Лола Рибар" Сомбор).

Фестивал је био наградног карактера са наградним фондом од 40.000 динара. Награде публике добили су Гимназија "Вељко Петровић" Сомбор и ОШ "Иво Лола Рибар" Сомбор. Награде жирија добили су Средња пољопривредна школа Сомбор и ОШ "Доситеј Обрадовић" Сомбор.

Фестивал је био одлична прилика да подржимо и наградимо надарене и талентоване младе, повежемо вршњаке сличних интересовања, омогућимо им квалитетније провођење слободног времена и усавршавање на пољу науке, развијамо код њих љубав према науци и истраживању.

Фестивал је организован од стране Центра за развој образовања "Планета"(проф. биологије Ена Хорват, проф. физике Сања Балаћ и проф. математике Александар Брзаковић), уз подршку Центра за промоцију науке и града Сомбора. Посебно се захваљујемо ОШ "Иво Лола Рибар" и ОШ "Никола Вукићевић" које нам такође пружају велику подршку у организацији фестивала, као и Градској управи града Сомбора која нам је уступила простор градске куће за одржавање фестивала.

Извор: Ена Хорват, координаторка фестивала

Победници квиза који су организовали ученици Гимназије „Вељко Петровић“ на Фестивалу науке ФИЗИ БИЗИ 2016. су:

1. Александра Минић - 18 поена 8,88 секунди
2. Анђела Шестак - 18 поена 9,13 секунди
3. Игор Салај - 18 поена 9,19 секунди