10.03.2017. ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ ФИЛОЛОШКЕ ГИМНАЗИЈЕ ИЗ БЕОГРАДА И ГИМНАЗИЈЕ „ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ“ ИЗ СОМБОРА

Дугогодишња сарадња Сомборске и Филолошке гимназије добила је овог петка, 10.3.2017. године, круну у виду потписивања званичног протокола о сарадњи ових двеју институција. Протокол су потписали директор Филолошке гимназије др Душко Бабић и др Ладислав Фекете, директор Гимназије „Вељко Петровић“.

Истог дана, уприличена је свечана промоција књиге „Умити се, сузама“ чији је аутор директор наше школе, у чему је својим критичким освртом учествовала и професорка књижевности Лела Росић. У наставку те вечери премијерно је промовисана и збирка песама „Ок(н)о“, Јане Петровић, ученице IV-1, а представљена је и поезија Јоване Громовић, младе песникиње из Сомборске гимназије. Овом песничком окупљању, које је најављено и у локалним новинама, присуствовале су многе важне личности из културног живота Сомбора, међу којима и декан Педагошког факултета у Сомбору, проф. др. Жељко Вучковић.

Те вечери, Сомборци су додатно потврдили своје гостопримство повевши делегацију Филолошке гимназије на представу о живот Милана Коњовића под називом „Маестро“, која је премијерно изведена у сомборском Народном позоришту.

Другог дана свог боравка у Сомбору, представници Филолошке гимназије имали су прилику да посете Галерију Милана Коњовића као и Скупштину града Сомбора у којој се чува ремек-дело сликара Ференца Ајзенхута „Битка код Сенте“.