18.04.2017. ИЗЛОЖБА „ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ОЧИЈУ“


Инсерт из дневника ТВ Среће

У време трајања изложбе одржане су и бесплатне креативне радионице и предавања од 19. – 26. априла, сваког радног дана са почетком у 15 часова:

19.04. – Уметнички фрактали, Љиљана Несторовић;
20.04. – Снови по Јунгу на фракталима, Итана Драча;
21.04. - Уметнички фрактали, Итана Драча и Љиљана Несторовић;
24.04. – Песма у фракталу, Вера Кутлашић;
25.04. – Данијела Вејновић Сретеновић, промоција књиге „Сјај ведрог облака“;
26.04. – Фрактални дан „ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ОЧИЈУ – ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА“, Зорица Петровић и Љиљана Катић Кнежевић.

30.03.2017. ИЗЛОЖБА „Животни стил без дуванског дима“

У свечаној сали Гимназије „Вељко Петровић" 30. марта отворена је изложба радова ученика из четири Гимназије, поводом 31. јануара, Дана борбе против пушења. По други пут у нашој школи расписан је (ове године међународни) ликовни конкурса за израду плаката под називом „Животни стил без дуванског дима“. Идеја да се 31. јануар предложи као национални Дан борбе против пушења потекла је давно од истакнутог пријатеља сомборске Гимназије академика Рајка Игића.
Од пристиглих 58 радова из четири Гимназије (III Béla Gimnázium Ваја, Гимназија „Никола Тесла“ Апатин, Гимназија „Јован јовановић Змај" Оџаци и Гимназија „Вељко Петровић“) одабрани су најрепрезентативнији радови за изложбу, међу којима се налазе и награђени радови.
Награђени су ученици Александра Чичовачки, Гимназија „Вељко Петровић“ (прва награда), Милош Арсић, Гимназија „Вељко Петровић“ (друга награда), Csengeri Ágnes, III Béla Gimnázium Baja (трећа награда). Као најбоље ликовно и идејно решење по коме ће бити израђен плакат за следећи конкурс, изабран је рад Podmanicki Zsanett, III Béla Gimnázium Baja.
Изложбу је отворио директор сомборске Гимназије др Ладислав Фекете који је награђеним ученицима уручио дипломе и поклоне-награде. Пригодан текст о идеји да се установи Дан борбе против пушења прочитала је ученица Тања Недељков. Отварању изложбе присуствовале су и награђене ученице из Баје као и њихови професори. Својим присуством догађај су улепшали и основци из школе „Никола Вукићевић“ из Сомбора.

Tекст написала: професорица Мила Крстић-Красуљак

Заинтересовани грађани моћи ће посетити изложбу сваког послеподнева (од 17-19 часова) до 13. априла.






27.02.2017. ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА НА ПЛАТНУ "ХИЛАНДАР КОЈИ ВОЛИМ" Рајка Р. Каришића

У петак, 24. фебруара, како је и најављено, у свечаној сали Гимназије "Вељко Петровић" у Сомбору отворена је самостална изложба фотографија на платну уметника Рајка Р. Каришића посвећених манастиру Хиландару под називом "ХИЛАНДАР КОЈИ ВОЛИМ".
У беспрекорној организацији програма од стране директора Гимназије, др Ладислава Фекете, у којем су учествовали ученици Гимназије и Музичке школе, изложбу је отворила госпођа Душанка Голубовић, градоначелница града Сомбора. O манастиру Хиландару је присутнима изнео и своје импресије ђакон Дејан Новаковић.
Искрену захвалност дугујемо и сомборским фотографима и сликарима као и пријатељима и осталима који су по кишном времену дошли да присуствују чину отварања ове садржајне изложбе.

Фотографије: Јованка Арсић Каришић и аутор изложбе

28.11.2016. ИЗЛОЖБА "ЗАПИСИ НА ТАБАНУ" БОРИСЛАВА ГАЈИЋА

ПРИЧА КОЈА ИЗРАЊА ИЗ МРЉЕ

Слике пред нама носе снажан ауторски печат. Свака фаза у настанку слике прича своју причу, на први поглед невидљиву. За аутора је врло битно да платно на којем слика није пука сликарска тканина, него је имало свој живот и пре него што се нашло на блинд раму, који је, опет, направљен не од летава, него од дрвета које у себи носи своју животну причу. Самим спајањем тог и таквог платна и блинд рама сликарски поступак је већ у поодмаклој фази јер се уметник саживљава са материјалима из којих ће пажљиво ослушкујући извући на светлост дана један, за нас, нови, скривени свет, наизглед монохроматски и веома тих, у коме живи мноштво међусобно испреплетаних ликова који израњају из мрље, међусобно комуницирајући на давно заборављеном језику. Аутор проживљава односе ликова који ретко показују емоције на нама познат начин и вешто, са пуно поштовања их преводи на језик слике.
Скидањем слојева боје са платна настају дела која су прозор у бајковити прозрачан свет у коме још увек важе одавно заборављени природни закони. Ниједна од ових слика није само тренутак у историји овог паралелног света већ вишеслојно дочаран природан поредак настао комбинацијом фрагмената слике и цртежа.
Због свега наведеног ово ни у ком случају нису само слике већ објекти или инсталација. Једино тако посматране могу бити потпуно доживљене и свака од њих заслужује своју сопствену изложбу, иако оне све заједно чине један полиптих. Ове слике се не гледају него читају данима, попут најбољих књига.
Сомбор, 28. новембар 2016.

Дејан Подлипец

07.11.2016. КРИСТИНA БЕЊА-СЛИКЕ

Кристина Бења је овогодишња добитница ПРВЕ НАГРАДЕ на сомборском ЛИКОВНОМ САЛОНУ. Изложба je отворена до 18. новембра.

13.10.2016. Изложба "Студио Винсент"

Татјана Димитријевић-слике и радови чланова студија ученика гимназије.
У оквиру отварања изложбе реализован је отворени час.

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)