Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Iđirot
Acoruc Calamus

Taksonomija

  • Carstvo: Plantae
  • Divizija: Magnoliophyta
  • Razdeo: Liliopsida
  • Red: Acorales
  • Porodica: Acoraceae
  • Rod: Acorus
  • Vrsta: Acorus Calamus

Fizičke karakteristike

Zeljasta bilja visoka 60-150 cm, sa listovima koji su punog oblika, pravi, kopljasti i lice na listove rogoza. Cvast je grozdasta, u obliku mamuze. Rizom je člankovit, mesnat, položen horizontalno u mulju na obalama voda. Pljosnata stabljika, visoka do 1,5 m, razdeljena je na četiri ruba koji nose samo jedan list dugačak 20-80 cm. Stablo ima na sredini jedan mali konus (klip) zelekaste do žuto-kestenjaste boje. Klip nosi mnogobrojne hermafroditne cvetove koji imaju perigon (unutrasnji cvetni venčić) formiran je od 6 zelenih delova i muske polne organe ( 6 prašnika). Plod je crvenkasta bobica. Koren je debljine jednog prsta i dužine do 1 m, oštrog i gorkog ukusa kada je u svežem stanju. Kada je osušen, kora je bez ukusa.

Stanište

Raste na obalama reka, bara, jezera ili uz tekuće vode gde je šljunkovito tlo.

Lekoviti delovi biljke

Sakupljanje: Koren se vadi u rano proleće (mart-april) ili u kasnu jesen (septembar-oktobar). Cveta u maju i junu. Koristi se koren koji je prepoznatljiv po trouglastim mrljama na svojoj površini. Spolja je tamno- crvene i beličasto-roze boje, ponekad žućkaste, a iznutra aromatičnog je mirisa i gorkog ukusa. Nakon sakupljanja se opere hladnom vodom, očisti od vlakna i kore, a zatim se suši. Čuva se u platnenim dzakovima.

Lekovita dejstva

Čaj za ublažavanje želudčanih tegoba: U 2,5 dl sipati kašicicu iđirota, preliti ga hladnom vodom i ostaviti da odstoji od 8-12 sati. Nakog toga čaj procediti, podgrejati i piti u gutljajima, najbolje neposredno pre i posle obroka. Ne sme se popiti više od šest gutljaja dnevno. Kupka za promzline: Oko 200 gr podanaka iđirota staviti u 5 l hladne vode i ostaviti da odstoji 12 sati. Nakog toga zagrejati do ključanja i sipati u kadu, pa natočiti ostatak vode iz slavine kako bi se postigla odgovarajuća temperatura. Banjati se dvadeset minuta, a potom se utopiti i ležati u krevetu najmanje jedan sat. Vidno od iđirota: u 1,5 l belog vina staviti 30 gr osušenog korena iđirota i ostaviti da odstoji od 6-8 nedelja. Nakog toga procediti i sipati u flaše. Ovaj napitak jača organizam, a delotvoran je i za jačanje želuca.

Literatura

  • Velika enciklopedija biljaka, autor Michael Chinery

Linkovi

Slike

Pripremio: Đorđe Nikšić, IV-5

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |