ПРОЈЕКТИ 2023/2024.


УЧЕШЋЕ У НАЦИОНАЛНОМ ЛИГА КВИЗУ

1. 2. 2024. тим ученика Гимназије у саставу: Михаела Рица 1-4, Јована Тркуља 1-7, Павле Секулић 1-7, Вељко Галовић 1-7 и Лука Пантовић 1-7 учествовали су, ван конкуренције, у овогодишњем средњошколском Националном лига квизу. Учествовало је укупно 316 екипа из Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Наш тим је, као новопридошли, на самом почетку поздрављен од стране организатора и учесника , аплаузом добродошлице. Сам квиз покренут је у Шибенику а реч је о низу едукативних и забавних квизова заснованих на образовним курикулима. Наш тим је освојио 18,5/20 бодова. У пројекту ове године учествује преко 1500 ученика из 37 градова Хрватске, БиХ и Србије . Да бисте успели у квизу потебно је да ослободите ум и креативно размишљате, уз добру сарадњу унутар тима.
Упознајмо свет кроз гастрономију

У петак, 15.12.2023. године, ученици 3-2 одељења, заједно са професорком Иваном Кох Јербић, одржали су угледни час енглеског језика на тему Упознајмо свет кроз гастрономију, на којем су представили традиционална јела земаља у којима се говори енглески језик. Део часа био је резервисан и за дегустацију ових јела, које су ученици сами припремили у циљу што бољег упознавања са културама ових народа.
АКТИВНОСТИ УЧЕНИКА ГИМНАЗИЈЕ ПОВОДОМ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Поводом Дана особа са инвалидитетом који се обележава 3.12. ученици Гимназије учествовали су у неколико активности.

"Турнир за осмех", традиционални турнир у куглању, који је реализован у петак, 1.12.2023. у Bowling Stone, на ком је учествовало 12 наших ученика. Домаћица турнира била је Радмила Јокић.

Друга активност била је групни одласци на изложбу "Искорачимо заједно", на којој су и наши ученици имали штанд за продају новогодишњи честитки у хуманитарне сврхе. Координатор изложбе била је дефектолог Катарина Салкановић.

Последња активност била је фокус група на тему "Различитошћу до заједничких циљева", реализована 4. 12. 2023. на којој је учествовало 16 ученика Гимназије, а реализатори су били дефектолози Зоран Ковачић, Невена Ковчин и Мирела Манојловић.
КОНТЕКСТУАЛИЗАЦИЈА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА КРОЗ РАД СА МЛАДИМА

На позив Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин, а под покровитељством Министарства културе Републике Србије, Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор укључила се у пројектат „Контекстуализација културног наслеђа кроз рад са младима”.
Пројекат Покрајинског завода започет 2022. године, подразумева едукацију младих, а у фокусу има ширење знања и подизање свести младих о вредностима две заштићене просторне културноисторијске целине - у Сомбору и Апатину. Ове године се, у Сомбору, кроз пројекат бавимо Коњовићевом палатом, која поред материјалне има снажну нематеријалну димензију (истицање значаја породица Коњовић и Вукичевић, чије се здање налазило на овом месту пре изградње предметне палате, а посебно личности Милана Коњовића, чувеног сликара, чији се атеље овде налазио). Пажња се усмерава и на Шандора Херцега, пројектанта, као и на причу о сецесији, као оригиналном стилу и покрету са почетка 20. века.
Први корак у оквиру пројекта био је пут у Сегедин, са циљем обиласка свих значајних палата у стилу сецесије, укључујући и оне које је пројектовао Ференц Рајхл, цењени архитекта рођен у Апатину. Посета је обухватила и разгледање знаменитих грађевина у другим архитектонским стиловима, као и обилазак православне цркве.
На студијско путовање у Сегедин из сомборске Гимназије кренуло је 16 ученика уз пратњу Снежане Клепић, професорке српског језика и књижевности и Миле Крстић Красуљак, професорке ликовне културе. Посета је реализована уз пратњу стручног водича, као и стручњака из Покрајинског завода.
Следећи пројектни задаци везани су за Сомбор и нашу школу, а завршетак пројекта очекује се за три месеца.


fb
inst
yt

© Новембар, 2022. Дизајн и израда: Петар Зорић и Нела Карамарковић