ПРОЈЕКТИ 2017/2018.

02.02.2018. ВИШЕЈЕЗИЧНИ ЏЕПНИ РЕЧНИК

Идеја започета летос на омладинској размени, доживела је своје остварење! Вишејезични џепни речник, прва публикација Центра "Планета", уз велику подршку Гимназијe "Вељко Петровић", је објављена!
Центар за развој образовања "Планета" издао је своју прву публикацију у виду вишејезичног џепног речника, који ће мигрантима и тражиоцима азила на подручју Србије бити од користи у основној комуникацији. Речник обухвата пет језика (српски, енглески, арапски, фарси и паштунски) и неколико ситуација које кориснику омогућавају сналажење у свакодневним активностима живота, као што су продавница, апотека, саобраћај, на улици и др. У изради речника учествовали су како професионални преводиоци, професори језика, тако и неколико миграната који се тренутно налазе на подручју Србије, а идејни нацрт речника настао је летос током омладинске размене у којој је учествовало 40 средњошколаца из Србије, Мађарске, Хрватске и Македоније. Речник је настао као пратећа активност пројекта "Open mind knows no borders" ("Отворен ум не познаје границе") у оквиру програма Erasmus +, кога је подржала Европска комисија. Велику подршку у његовој изради пружила је Гимназија "Вељко Петровић" из Сомбора. Прво издање речника штампано је у 1000 примерака, биће бесплатно прослеђено мигрантним/прихватним центрима у Србији. Речник можете погледати на овом линку.
ПРОЈЕКАТ ЦЕНТРА ЗА РАЗВОЈ ОБРАЗОВАЊА "ПЛАНЕТА" ПОД НАЗИВОМ "OPEN MIND KNOWS NO BORDERS" ("ОТВОРЕН УМ НЕ ПОЗНАЈЕ ГРАНИЦЕ")

Пројекат Центра за развој образовања "Планета" под називом "Open mind knows no borders" ("Отворен ум не познаје границе") одобрен је за финансирање од стране Европске комисије у склопу програма Ерасмус+! Пројекат је оцењен са високом оценом као пројекат врло доброг квалитета и нашао се међу 13 одобрених пројеката у Србији, од чак 62 пројекта која су пристигла на национални позив за пројекте омладинске размене расписан од стране Темпус фондације. Пројекат се реализује у партнерству са 4 гимназије: Гимназија ”Вељко Петровић” (Сомбор, Србија), ”Bela Gimnasium” (Баја, Мађарска), Гимназија ”Коцо Рацин” (Велес, Македонија) и ”I Гимназија” (Осијек, Хрватска).
Одобравање пројекта подразумева да ће из средстава ЕУ бити финансирана омладинска размена за 40 средњошколаца и 8 лидера/наставника из 4 државе при чему учесници не сносе никакве трошкове, већ су трошкови смештаја, исхране, путовања и програмских активности покривени од стране организатора Центра ''Планета''.
Пројекат окупља у Сомбору 40 младих, средњошколаца, из 4 суседне земље Западног Балкана са различитим етничким, националним, религијским и историјским богатствима, уједињених да уче једни о другима и тако створе атмосферу мира, ненасиља, поштовања људских права у којој ће пронаћи шта их све међусобно повезује упркос њиховим различитостима.
Одобравање овог пројекта је директна потврда из ЕУ о постојању младих стручних сомборских појединаца за чијим ангажовањем постоји прека потреба у присутном процесу успостављања, имплементације и изградње бржих и квалитнијих односа наше локалне заједнице са ЕУ.

У периоду од 24. до 30. јула 40 средњошколаца из 4 државе (Мађарске, Македоније, Србије и Хрватске) окупили су се у Сомбору поводом међународне омладинске размене ''Опен минд кноwс но бордерс'' (''Отворен ум не познаје границе'').
Током 7 дана, колико је трајала размена, ови млади имали су прилику да се међусобно упознају, друже и уче у неформалном окружењу. Главне теме које је покрила размена јесу: итеркултуралност, неформално образовање, изградња мира, а млади су кроз размену мишљења и искуства, преиспитивали сопствене ставове и уверења и развијали критичко мишљење. Сви учесници, како ученици тако и наставници, информисани су о могућностима ЕРАСМУС+ програма Европске уније односно о програмима размена, тренинга и евросског волонтерског сервиса (ЕВС) који су им преподучени у циљу наставка њиховог личног и професионалнг развоја.
Са почетком нове школске године, све учеснике размене очекују нови задаци – спровођење радионице за вршњаке и барем једне локалне иницијативе у заједници која ће широј јавности скренути пажњу на проблем угрожавања људских права са којим се суочавају мигранти, а све у циљу изградње солидарнијих, толерантнијих, хуманијих заједница. Приликом ових активности учесници ће имати стручну – менторску подршку од стране омладинских радника Бранислава и Александра Трудића и Ене Хорват, координаторке пројекта.
Један од најважнијих производа пројекта, односно заједничког рада младих, њихових наставника, организатора размене и спољних сарадника, јесте израда џепног вишејезичног речника основног вокабулара који ће мигрантима олакшати сналажење у основној комуникацији приликом проласка кроз ове четири државе или боравак у њима.
Пројекат спроводи Центар за развој образовања ''Планета'' у сарадњи са гимназијама из Сомбора, Осијека, Баје и Велеса, а подржава га Европска унија у склопу програма Erasmus+... сазнај више

Кратак чланак из локалних новина из Баје (Мађарска) на мађарском језику можете прочитати на овом линку.
24.11.2017. VII ФИЗИ БИЗИ ФЕСТ

Седми „Физи Бизи Фест“ одржан 18.11. у сали Гимназије „Вељко Петробић“ под слоганом: „Некада негде нешто невероватно чека да буде откривено.“ (Карл Саган). Целодневни занимљив програм фестивала науке окупио је велик број ученика и посетилаца. Основци, средњошколци и студенти на штандовима фискултурне сале презентовали су заинтересованима научно- експерименталне поставке и приказивали их својим вршњацима, док су се у свечаној сали смењивала научно-популарна предавања. Фестивал науке у Сомбору је догађај који промовише науку међу децом, младима, и један је од најважнијих образовних догађаја у граду. Он је место окупљања талентованих младих, као и стручњака који се активно баве научним истраживањима, те је јединствена прилика да сви они размене искуства на једном месту.
Организатори фестивала су Центар ѕа развој образовања „Планета“ и Гимназија „Вељко Петровић“, а подржавају га Центар за промоцију наука, Покрајински секретаријат ѕа образовање, прописе, управу и националне заједнице и град Сомбор.

Текст преузет из Сомборских новина
ГИМНАЗИЈАЛЦИ АКЦИЈОМ ЧИШЋЕЊА ВЕЛИКОГ БАЧКОГ КАНАЛА ЗАПОЧИЊУ ЕКО-ПРОЈЕКАТ „5 НЕДЕЉА ЕКОАКТИВИЗМА“!

У суботу 16. септембра, ученици сомборске гимназије „Вељко Петровић“, акцијом чишћења Великог бачког канала започињу са реализацијом еко-пројекат „5 недеља екоактивизма“. Пројекат има за циљ да створи еколошки безбедне услове за младе и остале грађане Сомбора кроз едукацију и мотивацију младих за одговорније понашање према животној средини. Иницијативу су покренули ученици Гимназије, чланови ученичког парламента, који су до сада већ реализовали неколико успешних акција у локалној заједници, а и истоимени пројекат прошле године који се показао као пример добре прексе. Пројекат обухвата неколико еко-иницијатива: акција дељена еко-торби са принтом еко-поруке испред већих трговинских ланаца у Сомбору, акција осликавања зида у дворишту Гимназије екомуралом и акцију исписивања еко-порука на већем броју места у граду, чишћење обале Великог бачког канала и озелењавање јавног простора. Све ове активности заједно чине 5 викенда активности тј. 5 недеља екоактивизма које подижу еколошку свест, развијају еколошку одговорност и волонтерски дух. Партнери на реализацији пројекта су Општински одбор покрета горана Сомбор и Центар за развој образовања „Планета“. Пројекат „5 недеља екоактивизма“ финансиран је од стране града Сомбора у оквиру конкурса „ЛАП за младе 2016.“ и Министарства омладине и спорта у оквиру конкурса „Млади су закон“.

fb
inst
yt

© Новембар, 2022. Дизајн и израда: Петар Зорић и Нела Карамарковић