Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Prskanje komaraca
Culicidae

Komarci su insekti dvokrilci iz familije Culicidae, rasprostaranjeni su u svim krajevima nase planete. Ova familija obuhvata oko 3500 vrsta, svrstanih u 3 potfamilije. Naročito im pogoduju topla područja gde se gustina njihovih populacija znatno uvećava. Razlikuju se po tome Što su im telo i krila prekriveni ljuspicama koje služe kao taksonomska odlika određivanja vrste. Rasporostranjeni su u svim krajevima nase planete.

Suzbijanje komaraca

Za suzbijanje odraslih komaraca iz aviona u našoj zemlji koriste se insekticidi na bazi lambda cihalotrina, čije su doze relativno male i takve da deluju na odrasle komarce, ali i na druge neciljne insekte kao što su pćele. Međutim, prskanje iz aviona podrazumeva tretiranje velikih površina i iznad naseljenih područja, pa stoga i drugi organizmi, uključujući i osetljive populacije ljudi poput trudnica i dece, mogu biti ugroženi ovim hemijskim sredstvima, iako u maloj dozi. Upavo zbog toga postoji tendencija da se uništavanje komaraca iz aviona zameni drugim načinima suzbijanja. Savremena praksa u suzbijanju komaraca u većini evropskih zemalja je da se tretmani iz vazduha, prskanjem iz aviona - ne sprovode, vec da se pravovremenim akcijama suzbijanja larvi komaraca značajno redukuje mogućnost izleganja odraslih komaraca i na taj način kontroliše njihova brojnost. U slučajevima kada i pored tretmana larvi dode do prekomernog razvoja odraslih jedinki, kao dopunska mera najcešce se koriste dodatni tretmani sa zemlje Suzbijanje, odnosno kontrola brojnosti komaraca može da se sprovodi kroz organizovane programe koji imaju za cilj smanjenje populacije na širem terenu, a može da se sprovodi i u okviru svakog domaćinstva. Prilikom organizacije programa suzbijanja vrlo je važno pridržavati se koncepta integralnog suzbijanja koji uzima u obzir zaštitu životne sredine, ekonomske i socijalne aspekte, zajedno sa strategijama suzbijanja ''štetocina''. Kada su u pitanju komarci ovakav pristup podrazumeva kontrolu njihovih potencijalnih staništa, biološku kontrolu (upotreba prirodnih neprijatelja komaraca u kontroli brojnosti), zatim upotrebu biloloških preparata i na kraju hemijskih, ali tek nakon utvrđivanja potrebe tretiranja na osnovu realne situacije na terenu, odnosno praćenja životnog ciklusa komaraca.

Prskanje odraslih komaraca

Suzbijanje odraslih komaraca se sprovodi ukoliko je larvicidni tretman bio neuspešan ili manje uspešan od očekivanog, tako da je broj odraslih komaraca prešao tolerantni nivo ili ukoliko postoji opasnost od širenja zaraznih bolesti koje prenose komarci. Da li ce suzbijanje odraslih biti sprovedeno, utvrđuje se na osnovu broja uhvacenih komaraca u klopkama koje su postavljene na terenu. Osim toga, suzbijanje odraslih komaraca komplikovanije je jer su larve ograničene na određene vodene površine, a odrasle jedinke lete i lakše se šire. Aplikacija preparata moguća je iz vazduha i sa zemlje. Prilikom upotrebe hemijskih preparata neophodno je voditi računa o efikasnosti preparata koji se koristi za tretman (zbog moguce pojave rezistentnosti), toksičnosti preparata, odnosno uticaju na korisne organizme, kontaminaciji poljoprivrednih površina, zapaljivosti, mirisu i dr. Efikasno suzbijanje odraslih formi komaraca biološkim preparatima, još uvek nije moguće.

Literatura

  • Vikipedija, slobodna enciklopedija

pripremila: Elena Ćuk, IV-3

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |