Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Kišna glista
Lumbricus terrestis

Taksonomija

  • Carstvo: Animalia
  • Koleno: Annelida
  • Razred: Clicelatta
  • Podrazred:Olygochaeta
  • Red: Haplotaxida
  • Porodica: Lumbricidae
  • Rod: Lumbricus
  • Vrsta: L.Terrestis

Uvod

Kišna glista spada u red maločekinjastih crva, tj. Olygochaeta (lat.olygo = malo, siromašno). U ovu grupu spadaju, morske, slatkovodne i zemljišne gliste. Kišna glista ima izduženo člankovito telo koje je pogodno za bušenje rupa i tunela u zemlji. Dužina tela varira od 0,5 mm pa čak i do 3 m kod nekih vrsta. Imaju oči, ali one nisu dovoljno razvijene. Poseduju veliku moć regeneracije.

Građa tela

Na površini tela nalazi se jednoslojan epitel koji luči tanku kutikulu. Kutikula je porozna i kroz nju se izlučuje sekret i sluz koja vlaži površinu tela, čime se smanjuje trenje i olakšava razmena gasova (disanje se vrši preko površine tela). Ispod epitela nalazi se sloj kružne, a ispod njega sloj uzdužne muskulature. Na površini tela se nalazi pojas žlezdanog epitela (klitelum) koji luči sluz (što pomaže pri parenju) i kokon. Na prednjem delu tela nalazi se mali zaobljeni režanj, a iza njega je segment (peristomijum) na kome je usni otvor. Celom je u vidu parnih meškova koji su okruženi peritoneumom. Peritoneum obrazuje dorzalnu i ventralnu mezenteru i pregrade (septe) između segmenata. Septe i mezentere drže crevo u središnjem delu. Celomska tečnost igra ulogu hidrauličnog kostura.

Kretanje

Kretanje se odvija širenjem i skupljanjem trbušnih mišića (kao valovi) uz odupiranje hetama o podlogu. Pri ovakvom kretanju se svaki segment ponaša kao zasebna vrećica unutar koje se nalazi tečnost i okružen je mišićima. Kružni i uzdužni mišići se kontrahuju antagonistički.

Nervni sistem

Nervni sistem je lestvičast. Sastoji se od moždane ganglije od koje se unazad pruža parno trbušno stablo. U svakom segmentu se nalazi po par ganglija povezanih međusobno poprečnim vezama i istovremeno uzdužnim vezama sa parom ganglija susednih segmenata (podseća na lestvice).

Rasprostranjenost

Rasprostranjene su skoro svuda. Nalaze se u stajskom đubrištu, pored reka, u blatu, šumama, livadama, u dvorištima itd. Izlaze samo noću, ređe danju, osim posle kiše. Gliste su aktivne od proleća do jeseni. Zbog široke rasprostranjenosti ljudi ih suzbijaju tako sto osiromašuju pH vrednost zemlje dodavanjem peska ili tako što u zemlju dodaju fiziološke kisele rastvore i preparate.

Ishrana

Kišne gliste imaju crevo koje je kao prava cev (jedino ono nije segmentirano), koje počinje usnim otvorom, nastavlja se na ždrelo (funkcioniše kao pumpa), jednjak, voljku, želudac, srednje i zadnje crevo i završava analnim otvorom. Pošto se hrane organskim materijama koje se nalaze u zemljištu i moraju dospeti u njihov organizam, kroz njihovo telo prolazi velika količina zemlje. Neprestalno rijući i gutajući zemlju dolaze do biljnih otpadaka koje jedu i izbacivanjem ostataka zajedno sa zemljom đubre zemljište tako što uvlače lišće sa površine i kasnije to pretvaraju u svoju hranu. Kopajući tunele provetravaju zemljište. Pošto se ne hrane korenjem, ne smetaju biljkama u razvoju. Naprotiv, zbog njihovog provetravanja zemlje korenje biljke se lakše širi.

Razmnožavanje

Na površini tela nalaze se polne žlezde koje luče polne ćelije. Razmnožavanje se vrši preko kože pomoću kliteluma i kokona. Razmnožavaju se hermafroditno. Spajanjem dve jedinke razmenjuju se spermatozoidi, koji se polažu u kokone. Posle parenja glista odbacuje kokone zajedno sa zalihama hrane i iz njih se direktno razvijaju nove jedinke.

Literatura

  1. "Biologija za drugi razred gimnazije" - Petrov, Kalezić
  2. "Divlje životinje" - Džon Farndon

Linkovi

Pripremila: Ivana Sunarić, IV-6

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |